Last news in Fakti

1 Юли, 2024 07:34 2 246 30

"Турция иска да се отърве от нас, сирийците"

  • сирийци-
  • сирия-
  • турция-
  • бежанци-
  • бедност-
  • истанбул-
  • анкара-
  • башар асад-
  • турци-
  • война

Защо Турция продължава да депортира сирийските бежанци, знаейки, че ги обрича на бедност и несигурност?

"Турция иска да се отърве от нас, сирийците" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Както всяка сутрин, Хафис А. вървял към ресторанта в Истанбул, в който работи. Младият сириец нямал представа, че животът му като бежанец в Турция ще се промени драстично.

Когато служителите на реда го спрели за проверка на документите му, се установило, че те са изтекли преди два дни и той директно бил отведен в център за депортация. След няколко дни бил закаран на граничния пункт със Сирия Баб ал-Хава. "Оставиха ме на границата и изведнъж се оказах отново на сирийска земя", разказва той пред ДВ от провинция Идлиб в северозападна Сирия.

"Не исках да се бия, исках да живея"

Хафис А. е роден в сирийската столица Дамаск. През 2020-а, когато е на 22 години, решава да напусне страната, за да не бъде мобилизиран. "Не исках да се бия, исках да живея", спомня си мъжът.

Турция е приела повече сирийски бежанци от всяка друга държава. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците 3,6 милиона сирийци са получили защита на територията на Турция след началото на сирийската гражданска война през 2011-а година. Големият им брой се дължи отчасти на спорната сделка, която Европейският съюз сключи със Сирия през 2016-а година с целта да намали притока на бежанци към Европа през Егейско море.

Хафис А. започва нов живот в Истанбул, където получава необходимите документи за престой, намира си работа и дори си купува кола. И въпреки че животът му върви общо-взето спокойно, той си спомня как напрежението се покачвало. "Виждаше се, че Турция иска да се отърве от нас, сирийците", разказва мъжът пред ДВ.

Турция не иска сирийците да остават в страната

"Сирийските бежанци имаха само временна защита в Турция", обяснява Анита Староста от организацията "Медико интернешънъл". "Сирийците бяха и продължават да са третирани като гости. Те не трябва да се установяват в страната и да получават турско гражданство."

Този тип временен бежански статус, създаден специално за сирийците, позволява на Турция да ги депортира лесно. "От 2018 година има множество вълни на депортации", допълва Староста. По данни на неправителствената организация "Хюман райтс уоч" над 57 хиляди сирийци и други чужди граждани са били депортирани между януари и декември 2023 година. "Хюман райтс уоч" съобщава още, че турските власти принуждават граничарите да отбелязват депортациите като доброволно завръщане.

За Хафис А. не било лесно да започне живота си отначало за пореден път, този път в Идлиб. Той си намерил работа в кафене, но изкарва много по-малко, отколкото в Турция.

Животът в Сирия днес: бедност и несигурност

Идлиб е последната провинция, която се контролира от сирийските бунтовници и от ислямистите. Най-голяма власт там имат ислямските милиции и по-конкретно "Хаят Тахрир аш Шам", която произлиза от близкия до "Ал Кайда" фронт "Ал Нусра".

Напрежението в района обаче е голямо и в последните месеци има протести срещу ислямистите. Животът в Идлиб е белязан от бедност, а много от почти трите милиона вътрешно разселени хора, които живеят там, са силно зависими от международната помощ, която става все по-оскъдна.

Ограничените доставки и липсата на сигурност сериозно затрудняват живота на завърналите се бежанци, които освен това имат административни ангажименти към собствеността, останала в Турция. Хафис А. все още има автомобил и пари в банковата си сметка там. "Разбира се, че Сирия ми е много по-близка - хората, езикът. Живея в собствената си държава, но съм много далеч от родителите си, тъй като заради политическата ситуация не мога да ги посещавам в Дамаск", обяснява той. В столицата той би трябвало да понесе последствията от решението си да избяга от военна служба.

Бежанците като средство за политически цели

Турският вътрешен министър Али Йерликая обяви през февруари, че "около 625 000 сирийци доброволно са се върнали в Сирия", защото условията за живот там се били подобрили. Само че от "Хюман райтс уоч" алармират, че т.нар. "сигурни" зони там изобщо не са сигурни. "Турция не успя да гарантира сигурността и благополучието на цивилното население. Вместо това, животът на 1,4 милиона жители на региона е белязан от липсата на правосъдие и несигурност", пише организацията в свой доклад.

"Турция винаги е използвала сирийските бежанци като политически инструмент, независимо дали при сделката с Европейския съюз и милиардите евро, свързани с нея, или за да има влияние при реорганизацията на Сирия, ако режимът на Башар Асад падне", обяснява Анита Староста от "Медико интернешънъл".

Тя обаче не смята, че това ще се случи скоро, защото режимът се е укрепил добре. "Ердоган в момента използва сирийските бежанци, за да преследва политиката си на колонизиране на кюрдски региони", смята Староста.

И Хафис А. засега няма друг избор, освен да остане в Идлиб. Но той не губи надежда: "На нас, сирийците, често ни се налага да започваме от нулата и това ни уморява. Ще се радвам много да се върна в Турция."

Автор: Диана Ходали


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    29 9 Отговор
    А, няма проблем, пратете ги тук! Нали това искате, ДВ?

    Коментиран от #5

  • 2 И правилно не

    36 1 Отговор
    Ви искат. В Германия преди месец един 40 годишен сириец наръга с нож 4 годишно дете в магазин. А преди няколко дена 19 годишен сириец утрепа 20 годишен грък. Ритал го по главата докато мозъка му умря. Тези са ненармални. До сега НИКОГА не е имало някой азиатец да е убил някого от местното население в Германия. А тези чаршафите са ножари и ненормални....
  • 3 Професор

    36 0 Отговор
    Тази нощ бяха изгорени магазини, автомобили и къщи на сирийци в град Кайсери - Турция след като сирийски бежанец изнасилил 13 годишно момиче. Множеството скандира "Сирийците вън" и "Ердоган оставка". Им ранени полицаи.

    Коментиран от #6

  • 4 нпо агент

    29 4 Отговор
    дойче веле иска това което заповяда сорос...всички у европа..трябва европа да направи както прави турция...всички мигранти във влакове и хуманитарно да ги върнат в родината им...Камъкът си тежи на мястото..

    Коментиран от #30

  • 5 Стамат

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Ако беше прочел статията щеше да разбереш, че ЕС плаща на Турция да ги приеме за да НЕ идват тук. Чукча писател - не читател.

    Коментиран от #8, #14, #29

  • 6 Професор

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Професор":

    Всъщност информацията е погрешна. Детето е било на 5 години а не на 13 както написах. Сега разгледах турските източници. Валията на Кайсери призовава населението да спре с агресията срещу полицаите и сирийците. Опожарени са магазини, десетки къщи и автомобили. Има доста ранени полицаи които не могат да спрат множеството. Полицейски патрулки са обърнати по таван.
  • 7 Мехмед

    15 14 Отговор
    Нека хуманните българи ги приютят в България. Така или иначе след 50 години ще изчезнат като племе.
    Сирийците и ромите ще са новите българи. Лошо няма.

    Коментиран от #9

  • 8 да да

    14 10 Отговор

    До коментар #5 от "Стамат":

    Турция взема парата и пак ги пуска до бг границата..Първо филтрира сирийците и др. орди..Оставя в турция имигранти с по-високо образование , а малоумници ги гони в Европа..за да получават социални помощи..
  • 9 нпо агент

    12 13 Отговор

    До коментар #7 от "Мехмед":

    колко трябва българи да бъдат хумани българи...вече има турци,цигани и др.по-малки етнически групи..и сега и сирийци,иракчани,цялата африка..Стига с тези чужди орди..дръжте си ги..Нали сте мюслимански братя..защо ги пъдите, а искате от христьянска европа да ги храни..Голям бъзик са тези талибани,как се натискат за едни 100 евра помощи..

    Коментиран от #11

  • 10 ИВАН

    19 3 Отговор
    Ама нахални бе, виждат че не ги искат и пак се натискат .... да си оправят държавата и да си живуркат там.
  • 11 Кви 100 евра?

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "нпо агент":

    Мой познат, немец. Работеше в социалните служби, дето превеждат издръжката на митрантите. Та той казва, че на някаква "Фатима" от не знам къде си, й превеждал всеки месец по 7500 евра на сметката. Били "бежанци" в Германия семейство, мъж, жена и двама сина. Много го беше яд, че той немец и заплатата му по-малка от издръжката на тези в неговата страна.

    Коментиран от #13

  • 12 жокера

    17 1 Отговор
    Нормално е ако Ердоган не се справи с тези милиони бежанци, които сам си натресе (и той като Меркел ги "покани") е пътник в политиката. Тези хора стъжниха живота на обикновените турци - докараха има престъпност и бедност...
  • 13 Мехмед

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "Кви 100 евра?":

    Не си измисляй! Ако в Германията даваха по хиляди евра на бежанците, то ти ганчо отдавна да беше се настанил да живуркаш на аванта. И не само ти, а половин българия.

    Коментиран от #19

  • 14 Турчин

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стамат":

    Турция предлага на ЕС ,България да получава всички средства, които са предназначени за Турция и сирийците, афганистанците и всички други " бежанци " да бъдат заселени по замиращите села и градчета на България. Така ще се подобри и демографията и няма да имате нужда от внос на работна ръка...
    Честито!!! Ще имате много, много пари, сирийци, афганистанци и африканци...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мелмед

    2 6 Отговор
    Обичам да ла.пам чуш.лета на мъжлета

    Коментиран от #17

  • 17 Готин американец или просто Киро

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Мелмед":

    Мехмеде верно ли го правиш с мъже

    Коментиран от #24

  • 18 Цецо

    14 1 Отговор
    В Турция сирийските бежанци са повече от населението на България.
  • 19 Нямаш информация!

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "Мехмед":

    На запад коренните европейци не получават помощи, освен ако не си мургав. Ако си чист европеец, то не ти дават помощи. Ти трябва да работиш и плащаш всичко и за бежанците и за продажните политици и за военната индустрия на САЩ, всичко! Има расизъм, против нас, истинските европейци! Ние плащаме всичко, а навлеците лежат и не работят нищо!

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Всъщност,

    17 1 Отговор
    Нямаше бежанци от Ирак, Либия, Афганистан, Сирия и др. преди НАТО да разсипе тези държави с налагането на Новия Световен Ред
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мехмед

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Нямаш информация!":

    Ама вие българите европейци ли сте? Не го знаех. Аз си мислех, че като тъмни балкански субекти имате право на помощи.

    Коментиран от #27

  • 23 Запознат

    4 1 Отговор
    Става въпрос за обикновен дезертьор който по законите на войната се наказва само по един начин!:) Направете си справка как ги наказват в САЩ! По същият начин , както са наказвали дезертьорите си СССР и Германия през Втората Световна Война! Кой знае защо дезертьори почти не е имало!:)
  • 24 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Готин американец или просто Киро":

    ТОЙ АКО Е ЗАЕТ,АЗ СЪМ СВОБОДЕН ИМАМ И ДЪЛБОКО ГЪРЛО
  • 25 Бежанци

    9 1 Отговор
    Турция има решение ,ама трябва да се осигури пълен безопасен коридор и територия на тези сирийци в Северна Сирия иначе няма как освен да ги пуснат в Европа . Обаче Европа плаща на Турция само за да не ги пуска. Операциите в Северна Сирия са нужни така или иначе ,ако не се разберат с другите страни . Само с настоящите операции част от тези сирийци бяха върнати там обратно .
  • 26 Луд

    8 0 Отговор
    Хубава пропаганда , за Байрама много от сирийците в Германия също си отидоха по родните си места и след това немците им забраниха да влизат в Германия като бежанци , щом могат свободно да се движат значи не са бежанци , а туристи .Така че Турция води същата политика както Германия. Щом могат свободно да минават границата да се видят с роднини и след това се връщат , тогава марш от там където си дошъл.
  • 27 туски филми гледаш ли

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    Сложи едно огледало до телевизора и тогава се определи като някакъв а тези които се самоопределат като теб са втора ръка хора тук и навсякъде в чужбина
  • 28 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Обричала ги на бедност Турция. Че откъде накъде Турция или останалите европейски страни ще се кахърят и грижат за вашето добруване бе, навлеци ислямски? Марш в родината си да я възстановявате и да се борите за нейното добруване вие. Марш, че така сте ни дотегнали и истинските и лъжовните черни като катран псевдосирийци. Марш!!!
  • 29 Ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стамат":

    Ако се спазваха законите, ако се охраняваха границите, ако не ги хрантутеха вместо да ги вкарват по затворите като криминални престъпници, ако се гласуваха нужните закони за НПО-тата, ако членовете на тези соросистки НПО-та които ги събираха с кораби и ги транспортираха организирано до европейските брегове, ако......., ако ....., нямаше да има един навлек вече неканен. А ако се смени пък либерасткият елит и се изхвърли и вкара по затворите за национално предателство, тогава целият европейски континент, включително и Турция най-после ще си отдъхне от тези нахални африкански скакалци.
  • 30 Колега

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "нпо агент":

    не само Турция. Вече и в Русия организирано товарят нелегалните средноазиатски навлеци от Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан и вся остальная и ги изхвърлят след кървавите атентати, криминалните престъпления и отказа им да живеят по законите на страната домакин. Девизът е все пошли вонь! До одного! Който не им е сърбал попарата кпогато станат повече и завладеят пазарите, той нищо не знае. Да му мислим ние , дето си избираме либерасти или въобще не ходим да гласуваме което е едно и също. Това е най-голямата мечта на сегашният европсевдоелит. Простият и неосъзнат електорат да си стои в къщи, а купеният евтинко да гласува както трябва. 10 или даже 5% са достатъчни за да са вечно спечелили властта. И както се казва - пей сърце за вечни времена.
Новини по държави: