Отидете към основна версия

2 891 47

Русия и САЩ направиха нещо безпрецедентно

  • русия-
  • сащ-
  • затворници-
  • размяна-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • мариана кацарова-
  • оон-
  • владимир кара-мурза

Размяната на затворници между САЩ и Русия е „безпрецедентен дипломатически акт“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Независимият експерт на ООН по правата на човека Мариана Кацарова приветства знаковата размяна на затворници, осъществена вчера, в която участваха САЩ, Русия и още пет държави, информира медията на световната организация UN News (ЮЕн Нюз), цитирана от БТА.

Съобщава се, че са били освободени повече от 20 души, сред които журналисти и дисиденти, и че специалният докладчик на ООН за състоянието на човешките права в Русия Мариана Кацарова многократно се е застъпвала за тяхното освобождаване.

Добри новини в мрачни времена

„Дори не мога да повярвам“, каза Кацарова в ексклузивно интервю за UN News. „В мрачните времена, в които живеем, когато всеки ден в Русия задържат нови хора, има нови съдебни процеси, а всекидневно в новините има информация за шокиращи нарушения на човешките права, изведнъж това е толкова добра новина“, каза Кацарова. Кацарова съобщи, че много хора в Русия – правозащитници, представители на гражданското общество, вчера „просто плачеха от радост“ .

„Това наистина е безпрецедентен дипломатически акт. И това може да е най-голямата група от политически затворници, разменяни от Студената война насам“, каза още Кацарова за UN News. „Разбира се, днес се радваме, че в крайна сметка бяха освободени хора, които не би трябвало да бъдат осъдени, като Владимир Кара-Мурза, Еван Гершкович, Алсу Курмашева, Олег Орлов, Саша Сколиченко, членовете на Фонда за борба с корупцията Лилия Чанишева и Ксения Фадеева и други“, отбеляза специалният докладчик на ООН.

Всички политически затворници трябва да бъдат освободени

И макар да се радва, специалистката по правата на човека призова международната общност да не забравя политическите затворници, които остават зад решетките и чиито брой е поне 700, макар по някои оценки те да са повече от 1000.

„Днес трябва за пореден път да призовем за тяхното незабавно и безусловно освобождаване от затвори в Русия“, каза Кацарова. „Те не трябва да са там. Те са там по обвинения, че са изразили позиция против войната срещу Украйна“. Според Кацарова поне 33 журналисти са в затвора, „точно защото са писали информации и по-обширни материали“ срещу руското нашествие в Украйна.

Да си спомним Алексей Навални

„Днес трябва да си помним, че тази размяна и това освобождаване на политически затворници бяха извършени без Алексей Навални“, отбеляза Кацарова, визирайки опозиционния политик, който по-рано тази година умря в сибирски затвор. „Ако беше оцелял, той щеше да е част от тази размяна“, подчерта Кацарова.

Специални докладчици като Мариана Кацарова се назначават от Съвета та ООН по човешките права, който е базиран в Женева. Те са упълномощени да следят и да докладват за ситуацията в отделни държави и по конкретни въпроси. Тези експерти работят на доброволни начала и са независими от правителства и организации. Те не са служители на ООН и не получават възнаграждение за работата си, посочва UN News.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания