2 Август, 2024 12:22 2 759 81

„Путин имаше маниакалната идея да си върне Красиков“

  • русия-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • размяна-
  • джо байдън-
  • убиец-
  • путин-
  • еван гершкович-
  • вадим красиков

"Той е убил някого за нас и искаме такива хора да знаят, че ще се борим за тях": това е логиката на Путин

„Путин имаше маниакалната идея да си върне Красиков“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американецът Еван Гершкович беше първият журналист, обвинен в шпионаж от времето на Студената война насам, а руският президент Владимир Путин едва прикри каква е целта на тези обвинения, отбелязва днес британският в. "Гардиън" по повод снощната най-голяма размяна на затворници между Изтока и Запада, извършена след Студената война, пише БТА в прегледа на печата.

Гершкович не се призна за виновен, а в. "Уолстрийт джърнъл" и администрацията на президента Байдън в САЩ категорично отричат обвиненията, наричайки го заложник и пионка в една по-голяма геополитическа игра, коментира вестникът. От своя страна Владимир Путин едва прикри истинската си цел: да освободи човек на име Вадим Красиков, който до вчера излежаваше доживотна присъда за убийството на чеченски бунтовнически командир в берлинския парк "Тиергартен".

В интервюто си пред американския телевизионен журналист Тъкър Карлсън по-рано тази година Путин описа Красиков като "човек, който е ликвидирал бандит в една от европейските столици, воден от патриотични чувства". Но малко ровене в миналото му подсказва, че Красиков вероятно е бил елитен убиец от Федералната служба за сигурност, натоварен със задачата да ликвидира опонентите на Путин в чужбина, посочва в. "Гардиън". След нападението той беше заловен на местопрестъплението, тъй като беше забелязан от минувачи, припомня британският вестник.

"Путин има маниакалната идея да си върне Красиков; той наистина, наистина иска да си върне Красиков", заяви пред в. "Гардиън" по-рано тази година официален руски представител, запознат с дискусиите в Кремъл по този въпрос. "Той беше символ на това, че ние не изоставяме хората си. Той е убил някого за нас и искаме такива хора да знаят, че ще се борим за тях, за да си ги върнем", добави коментаторът.

Красиков заемаше централно място в исканията на Путин, а Гершкович беше най-значимият затворник за Белия дом, отбелязва британският вестник. В последвалите близо година преговори бяха въвлечени и стотици други хора, включително руски политически затворници и руски шпиони, държани в чужбина, приятели и роднини, оказващи подкрепа, преговарящи от двете страни, руски милиардер, за когото се смята, че е действал като посредник в размяната, както и хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални, който почина на фона на появилите се съобщения, че Западът е представил на Путин грандиозна сделка за освобождаването на Красиков и Гершкович в рамките на тристранна размяна през февруари.

Германският в. "Цайт" отбелязва в коментар под заглавие "Принципът на Путин: свобода за поръчков убиец", че в началото на тази седмица руснакът Вадим Красиков все още се намираше в затвора в град Офенбург и се предполагаше, че ще остане там още дълги години. Присъдата за така наречения убиец от парка "Тиергартен" беше доживотен затвор. Но сега, след като голямата размяна на затворници приключи, Красиков може да очаква нов живот на свобода в Русия.

Освобождаването на убиеца Красиков беше големият замисъл на Владимир Путин. Но за руската опозиция размяната означава и край на една изгубена битка, коментира германският вестник.

Правителството на Германия заяви, че не е било лесно да вземе решение да освободи наемния убиец Вадим Красиков, който е полковник от руската Федерална служба за сигурност, в замяна на германския гражданин Рико Кригер, осъден на смърт в Беларус, а след това помилван от президента на страната Александър Лукашенко, посочва британският в. "Индипендънт".

Вестникът отбелязва, че Байдън лично е посрещнал освободените американски затворници, пристигнали снощи със самолет във военната база на съвместното командване на САЩ "Андрюс" край Вашингтон. На въпрос на в. "Индипендънт" как би могъл да сложи край на цикъла, в който Русия хваща и задържа американци, за да принуди да върнат руснаци, задържани от САЩ и съюзниците им, Байдън призова американците "да не ходят на определени места", като се има предвид "какво е заложено на карта".

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви пред журналисти, че на администрацията на Байдън "е станало ясно", че Русия няма да се съгласи да освободи Уилън, Гершкович или Курмашева, без да осигури освобождаването на Красиков. Той отбеляза, че както Байдън, така и вицепрезидентката Камала Харис лично са се ангажирали чрез контакти с германския канцлер Олаф Шолц, за да го убедят да позволи освобождаването на Красиков в замяна на американците, държани от Русия, плюс други политически затворници. Съливан каза също, че президентът Байдън се е обадил на словенския си колега, за да настоява за освобождаването на двамата руски шпиони само час преди да информира американците, че ще се откаже от кампанията си за преизбиране, отбелязва в. "Индипендънт".

Френският в. "Монд" коментира, че приветствайки "постижението на дипломацията", Байдън заяви, че съюзниците на САЩ - Германия, Полша, Словения, Норвегия и Турция - "са застанали на наша страна".

"Те взеха дръзки и смели решения" да освободят руснаците, задържани за шпионаж и други престъпления, в замяна на западните граждани и руските дисиденти и правозащитници, каза Байдън, цитиран от вестника.

"Някои от тези жени и мъже са били несправедливо задържани години наред. Всички те са преживели невъобразими страдания и несигурност. Днес агонията им свърши", каза американският президент. Байдън определи присъдите им в Русия като "показни съдебни процеси", допълва в. "Монд".

Френският вестник отбелязва, че същевременно Дмитрий Медведев, бивш президент на Русия и близък съюзник на сегашния руски лидер Владимир Путин, е отпразнувал завръщането на руснаците, които според него са "работили за Отечеството".

Според германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" някои от освободените западни граждани вероятно са били арестувани на първо място само за да бъдат използвани като разменни монети в голяма сделка със Запада. Освен кореспондента на в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, сред освободените са и руски опозиционни политици, журналисти и правозащитници, за които рядко се съобщава в чужбина, както и няколко германци.

Друг германски вестник - в. "Велт", цитира думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която говори за "момент на голяма радост". Вестникът отбелязва, че в социалната платформа "Екс" тя е приветствала "освобождаването на невинни граждани от ЕС и САЩ, както и на искрени руски демократи, които са били в затвора в Русия".

"Кремъл ги размени за осъдени престъпници и убийци. Това показва крещящата разлика", подчерта Фон дер Лайен.

Освобождаването на задържаните в руския арест е момент на голяма радост за всички, които се бориха за свободата им, заключава в. "Велт".

Както потвърди снощи съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан, Навални също е трябвало да бъде част от сделката за освобождаването на Гершкович. Вашингтон е предложил свободата му като допълнение, за да убеди Германия да освободи Красиков, отбелязва в. "Гардиън".

В деня на смъртта на Навални Съливан заяви, че е разговарял със семейството на Гершкович и е казал, че все още вижда път към сделка. По думите му това е станало, след като САЩ са се обърнали към съюзниците си в Норвегия, Полша и Словения, за да предоставят редица руски граждани, задържани в чужбина, и с търсене на възможност за връщане на други американски и германски граждани, както и видни членове на руската опозиция.

Според вестника никога няма да стане ясно дали Гершкович е бил набелязан заради конкретен свой репортаж или просто защото Кремъл е имал нужда от заложник, за да продължи преговорите за размяна на затворници със Запада след многобройните арести на високопоставени руски кадри и офицери.

Съдебният процес срещу Гершкович, определен от Вашингтон като фарс, се проведе при закрити врата, а руските власти не направиха публично достояние никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Съдебните заседания по делото на Гершкович, по време на които той често беше сниман усмихнат, се превърнаха в новина по първите страници на вестниците в САЩ и Европа. По време на бейзболни мачове от "Мейджър лийг" и футболни мачове от висшата лига негови доброжелатели издигаха лозунги с призиви за освобождаването му, припомня американският вестник.

Журналисти и известни водещи на новини от Тъкър Карлсън до водещия на телевизия Си Ен Ен Джейк Тапър се изказаха в негова защита, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

Случаят превърна 32-годишния Гершкович в първия американски журналист, официално обвинен в шпионаж на територията на Русия от времето на Студената война насам, коментира в. "Вашингтон пост". Съдебният процес при закрити врата с тайни доказателства започна през юни, а в средата на юли той беше осъден на 16 години затвор, припомня вестникът.

В. "Вашингтон пост" отбелязва, че през юни говорителят на Съвета по националната сигурност към Белия дом Джон Кърби отново е заявил: "Еван никога не е работил за правителството на САЩ. Еван не е шпионин. Журналистиката не е престъпление".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    48 16 Отговор
    Красиков не е убиец Той е човек изпълнил дълга си ликвидирайки един чеченски главорез които по особено мъчителен начин е убивал руски военнопленници.

    Коментиран от #6, #16, #42, #48

  • 2 Другата страна

    41 9 Отговор
    Този чеченец дето Красников го застрелял е газил руски пленници с военни машини...

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бай Иван

    40 8 Отговор
    "Кремъл ги размени за осъдени престъпници и убийци. Това показва крещящата разлика", подчерта Фон дер Лайен.

    ха, ха ха .Урсулестата ако не се изкаже няма да е тя.Милата тя ид. ио.тка !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 От по-другата страна

    13 22 Отговор

    До коментар #2 от "Другата страна":

    Чий ли са го търсили , у Чечня ?

    Коментиран от #14

  • 8 Руските шпиони

    18 16 Отговор
    гръмнаха военният завод в Германия- Рейнметал , 2 чешки склада и 11 български.
  • 9 Браво

    31 8 Отговор

    До коментар #6 от "Че то и рамАзан козо-Е-ба се фалеше":

    Служил е на Родината, убил е враг на Родината. Герой.
  • 10 Мда

    12 25 Отговор
    Руснаците осъждат обикновени хора по скалъпени обвинения и искат в замяна на тях да си върнат закоравели убийци и престъпници.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Верно ли

    25 7 Отговор
    "освобождаването на невинни граждани от ЕС и САЩ, както и на искрени руски демократи, които са били в затвора в Русия".. пуснАх сълза! И естествено, че ако Красиков е от ФСБ руснаците ще направят всичко възможно да си го приберат! Плювачите сега да гледат да не го пуснат пак в акция :))))
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Герге ,

    4 0 Отговор
    Що когато ТИСАЙРЯФОСТАТЪ не ме тръкаш ? Сигурно ти аресва ..
  • 16 Българка

    11 17 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Значи да разбирам,че подкрепяш убийството на лидера на Хамас, по чиите ръце е кръвта на много невинни цивилни. А защо и не на убийци от Кремъл..........

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 да де

    28 7 Отговор
    Странна логика когато ЦРУ и Мосад убиват не е престъпление, а когато КГБ прави същото е престъплание.
  • 19 Бърнс

    13 18 Отговор
    Путин е психопат

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шизо

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Сам ли си говориш, жендо? Оди при деменция Памперсов.
  • 22 Еврейка

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Кой те излъга, че са невинни?
  • 23 Психопат

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бърнс":

    Е родила психопатка от баща алкохолик!
    Увреден мозък!

    Коментиран от #24

  • 24 Бърнс

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Психопат":

    Нищо не ти разбрах
  • 25 Да питам

    5 10 Отговор
    Днес 02.08.2024.някой на планетата Земя интересува,ли се кой е путин?
  • 26 Владимир Путин

    14 3 Отговор
    Своих не бросаем!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 27 Робссиянин

    1 5 Отговор
    Зауйне ставаме

    Коментиран от #69

  • 28 Питай

    10 6 Отговор
    Всички настръхват като се спомене името на Великия Владимир Владимирович особено глобалистите сатанисти......

    Коментиран от #37

  • 29 Ами да

    7 9 Отговор

    До коментар #26 от "Владимир Путин":

    0свен 6000 000 руска леш в Украйна.
  • 30 Хохлотъпняк

    4 2 Отговор
    Дай дай да денги дай хруууйуй вьй длъжние хруууйу

    Коментиран от #54

  • 31 Копейки,

    9 5 Отговор
    Кой уби Пригожин? Коментирайте.
  • 32 ФАКТ

    7 4 Отговор
    Да де хванем на бас че ще "падне от балкона", след като разбере какви тайни е издал.
  • 33 шаа

    5 2 Отговор
    това материалче набляга на количеството думи за сметка на качеството
  • 34 Европеец

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чеченец":

    Тогава нямаше джипове..... Кючеците бяха много бедни..... Джипове се появиха след като чеченците забогатяха по времето на путин и кадиров....
  • 35 стоян георгиев

    11 4 Отговор
    Скоро няма да има Хохландия ще е само нова руска губерния и вие джендита го знаете !
    Отидоха бадева 1 милион укри !
  • 36 Дедо ви...

    10 1 Отговор
    Шолц се е съгласил да освободи руснака Красиков заради Байдън
    Германските власти дълго време отказваха да включат руснака Вадим Красиков в сделката за размяна на пленници, но германският канцлер Олаф Шолц се съгласи да направи това заради президента на САЩ Джо Байдън, пише Financial Times.

    Коментиран от #61

  • 37 Мишел

    5 9 Отговор

    До коментар #28 от "Питай":

    а Владимирович пълни,ли куфарчето редовно или се е запекъл.

    Коментиран от #71

  • 38 абе хора

    1 5 Отговор
    Реално не искаше да се връща, но нямаше късмет.
  • 39 Пригожим

    5 4 Отговор
    Най на остров живея и вия от кеф!
    Да му мисли Зелята ,че не може място си намери горката гледа на Шеш беж дрогирана и пияна кеееф!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 доста

    9 1 Отговор
    жалка слугинческо пропагандна статия
  • 42 Европеец

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Съгласен съм с коментара..... Мисирките от фиксация и маниакалност към Путин не могат да спят, ама тех не ги интересува здравето, интересува се само от грандовете да продължават....
  • 43 Отгоре ми се казва

    6 8 Отговор
    Много рушляк мре.И още повече ще мре..
    П.П Добре,че не съм се родил руснак!!
  • 44 Питай

    2 1 Отговор
    Той не ги ли пълни устенцата нали си кротка джендилоти с панделки и скъпи пантофи
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Истината

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Навални, беше пратен да се лекува в Германия. Той сам се върна след това.
    Защо се върна там където го чакаха тежки съдеббни разбирателство, възможен затвор и при това с разклатено здраве?
    Просто, неговите приятели, демократи, се опитаха да го направят жертвено агне. Веднъж не успяха, руските лекари го спасиха, стабилизираха го и чак тогава го пратиха в Германия, по искане на жена му. След като се върна го осъдиха, опитаха да го скрият в далечен добре охраняван затвор. Но явно, здравето му го подведе, или неговите влуятелни западни приятели го намериха даже там, в строгия далечен затвор. Бог да го прости! Ненужна жертва на изкривената западна демокрация.

    Коментиран от #63

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сега

    5 4 Отговор
    Територия на беззаконие и зло това е днешна русия. Диващина.
  • 59 Безспорен факт е, че рашистите в Кремъл

    6 5 Отговор
    са абсолютни подлеци и извеpги.

    Коментиран от #68

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Българка

    5 5 Отговор

    До коментар #48 от "Истината":

    👍👋
    Точно в десятката.
  • 64 Левскар Травестунгел

    8 6 Отговор
    Затова ли укрите влачат старци и деца по улиците хихи пък в Русията хиляди доброволци
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Сега

    7 7 Отговор
    Територия на беззаконие и зло това е днешна русия. Диващина.
  • 68 Разкошен рашист

    5 3 Отговор

    До коментар #59 от "Безспорен факт е, че рашистите в Кремъл":

    Смляхме жалките и страхливи азовците сега са ги превърнали в пътуващ цирк облечени като маймунки правят дребни номера по площадите за дребни суми !Киркир!
  • 69 Укроянин

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Робссиянин":

    А ние си сменяме пола за да не ни привикат в хохохалската банда.
  • 70 Сега

    3 2 Отговор
    Яд ме е ,че в Русия магазините бумтят нафтата под левче пък аз беден и мърляв левскар продавам дрога за баничка затова пиша и завиждам!Искам в Кравария по улиците
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    Колежки евроатлантички да се борим да се премахне мъжкия пол!.
    Подлите рашисти твърдят ,че има два пола!.
    Не в вярно ще си вкараме черни да ни заплождат
  • 73 Усрайнски рапан

    5 3 Отговор
    Ухилянт да бъда първа радост е за мен!
    Който му се мре за Зелята да върви...
  • 74 Пиночет

    4 5 Отговор
    Този охлюв Путин, жив ли е още?

    Коментиран от #78

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Къде го има

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "не се безпокой":

    Има го в задната ти туба, гарбидж.🤭🤭
  • 77 касата

    4 0 Отговор
    Време е, Путин да запука яко и палячовците от Възраждане!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 🤣🤣🤣

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "ДЕДЕ ,":

    Ти не ръси много-много мозАк, че нема да ти се размине и на тебе..я виагра, я трибестаня..ако е останал самолет докато стигнеш на дедето годините...
  • 80 Смешник

    4 4 Отговор
    Гершкович е един обикновен шпионин докато Красиков е войн герой за Русия ликвидирал един чеченски главорез избиват зверски руснаци

    Коментиран от #81

  • 81 стоян георгиев

    5 3 Отговор

    До коментар #80 от "Смешник":

    Единя журналист другия убиец,но хора дето смятат ладата за автомобил трудно правят разлика.та да те питам.що не убият кадиров и половината му офицери дето са избивали руснаци в пъти повече от убития в германия?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания