Отидете към основна версия

6 Август, 2024 23:12, обновена 6 Август, 2024 23:12 2 631 20

Наследникът на Исмаил Хания! "Хамас" определи за свой лидер Яхия Синуар

  • хамас-
  • исмаил хания-
  • яхия синуар-
  • хизбула-
  • масуд пезешкиан

Хания беше ликвидиран в Техеран след церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Хамас" обяви, че лидерът на палестинското ислямистко движение в Газа Яхия Синуар е новият ръководител на цялата организация, след като досегашният ѝ водач Исмаил Хания бе убит миналата седмица в Техеран, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Движението за ислямска съпротива "Хамас" обявява номинацията на лидера Яхия Синуар начело на политическото бюро на движението", се казва в изявление на палестинската групировка.

Няколко минути след като бе обявено, че Синуар е новият политически лидер на "Хамас", от ивицата Газа бяха изстреляни ракети срещу Израел. Отговорност за това пое военното крило на "Хамас".

Израелската армия и израелските власти обвиняват Синуар в това, че е един от "мозъците" зад безпрецедентната атака на "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година.

Яхия Синуар бе определен за лидер на "Хамас" само седмица след убийството на Хания. Иран и "Хамас" твърдят, че Израел стои зад убийството на Хания. Израел засега не е коментирал този въпрос.

Представител на "Хамас" заяви, че с определянето на Синуар за ръководител на "Хамас" се изпраща "силно послание" на Израел, десет месеца след началото на войната в ивицата Газа.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа след атаката от 7 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 55 гласа.

Свързани новини