9 Август, 2024 16:29 2 848 19

Новият лидер на “Хамас” е готов да преговаря с Израел, но не и на компромиси за Газа

  • яхия синуар-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • исмаил хания

Яхия Синуар е заявил, че е твърдо против Палестинската автономия да поеме контрола върху Газа след войната

Новият лидер на “Хамас” е готов да преговаря с Израел, но не и на компромиси за Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият лидер на палестинското движение “Хамас” Яхия Синуар е предал на египетските посредници безкомпромисна позиция по спорните въпроси при преговорите за примирие с Израел, съобщи в. “Нешънъл”, позовавайки се на анонимни източници, цитирани от БТА.

Синуар, който има четири смъртни присъди в Израел и е бил 22 години в израелски затвор до размяна през 2011 г., беше определен за ръководител на “Хамас” след ликвидирането на Исмаил Хания в Техеран. Изборът ще има ключово значение върху движението в дългосрочен план, тъй като се предполага, че ще доведе до сливането на политическото и военното му крила. В краткосрочен план се очаква по-твърда и безкомпромисна позиция при преговорите за спиране на войната в Газа.

Местопребиваването на Синуар е неизвестно. Той се укрива от началото на конфликта, последвал навлизането на бойци на “Хамас” и други палестински фракции в Южен Израел, при което бяха убити повече от 1200 души, а над 250 бяха взети за заложници. Според данни на палестинските здравни власти по време на продължаващия вече десет месеца конфликт са убити над 39 700 души.

Източници, близки от преговорния екип, са казали пред “Нешънъл”, че изборът на Яхия Синуар, който е смятан за мозъка зад атаката срещу Израел, е възможно да възпрепятства затруднените вече преговори. Според информацията непосредствено след избора си той е влязъл в контакт с египетските посредници, за да им предаде условията си за спиране на огъня, включително пълно изтегляне на Израел от Газа и освобождаване на високопоставени палестински затворници.

Синуар е заявил, че е твърдо против Палестинската автономия да поеме контрола върху Газа след войната. Автономията упражнява частичен контрол в Западния бряг, но е в обтегнати отношения с “Хамас” от години. Новият лидер на движението е дал да се разбере и, че отхвърля и изпращането на многонационални сили, които да поддържат сигурността в ивицата до провеждането на избори.

Според един от източниците на емиратското издание освобождаването на задържани палестинци е сред приоритетите на Яхия Синуар. “Той иска да види Маруан Баргути и Ахмед Саадат свободни и няма да направи компромис с това,” посочва източникът. Баргути е висш лидер на “Фатах”, който се смята за възможен наследник на палестинския президент Махмуд Абас, а Саадат е лидер на Народния фронт за освобождение на Палестина.

Посланията на Синуар са изпратени до египтяните под формата на текстови и гласови съобщения чрез Халил Хаят, който е негов доверен помощник и е играл ролята на негов говорител по време на месеците на преговори между “Хамас” и Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хор

    8 9 Отговор
    Мюсюлмана няма право на претенций! И без това и тоя е мъртвец !!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пут кинаж

    12 6 Отговор
    А кой да вземе контрола, ти ли? С какви пари ще възстановиш Газа, или ще си живеете по племенно в колиби и глад, мизерия и болести. Всичко беше построено от Израел.

    Коментиран от #6

  • 4 Пор

    11 4 Отговор
    Тоя е ходещ мъртвец. Израел има специална изненада за него - ще го одерат жив!
  • 5 Хаос

    9 4 Отговор
    Еми много ясно че е склонен да преговаря как няма да е иначе и за него ще има дървен тесен дом. Абе че се научат най-накрая челмите наред.
  • 6 Терор

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пут кинаж":

    Надява се , че Запада ще праща пари , та да строят джамии нонСтоп !
  • 7 Град Козлодуй

    8 2 Отговор
    В интернет е публикуван видеозапис от вчерашния удар с "ХАЙМАРС" по полигона на освободителите във временно освободената от тях част на Запорожка област. Видеото показва, че куп техника и ОZВОБОДИТЕЛИ отиват на концерта на Кобзон😇 Українські герої 👍
  • 8 Хаос

    8 2 Отговор
    Приемайки поста лидер на хамас си вече пътник ,,досега не е имало случай в историята лидер на хамас да преживее повече от година две
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смърфиета

    2 3 Отговор
    Трябва да се дисектират мозъците на заложниците ,за да се разгадае еврейската уникалност. Световната общественост трябва да го види на живо!!!

    Коментиран от #11

  • 11 ФАКТИ

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Смърфиета":

    А на теб трябва да ти се направи вивисекция, ако изобщо знаеш какво е това. Да те питам и мозъка ли ти е дребен колкото са дребни смърфовете?
  • 12 Товариш Стайкав,

    1 0 Отговор
    поздравляем из Липецк!🚀🚀🛬🛬🛬🛬🛬🛬🛬🛬✈
  • 13 Тоя

    5 1 Отговор
    ще го опаткат като дребна хамсийка!
  • 14 пилците се броят на есен

    4 1 Отговор
    Абе въпроса е да е съгласен да започнат преговори пък после постепенно ще свикне и на компромиси. Иначе ще отиде на преговори с предшественика си.
  • 15 Условия

    6 2 Отговор
    Уж лидер, поставящ условия пък се криел и никой не го знае къде е. Искаш да те приемат като мъж с позиции ама друг да отиде аз ще се скрия.
  • 16 Не разбрах що е

    1 0 Отговор
    "възпрепятстване на затруднените преговори"
  • 17 Лумпен

    5 0 Отговор
    Не разбирам защо винаги се повтаря че всичко е след атаката на Хамас ?
    Преди това евреите мирно заселваха чужда територия?
    Хуманно убиваха палестинци ?
    Не са ли евреите окупатори ?
    Или сме тъпи ?

    Коментиран от #18

  • 18 Отговор

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Лумпен":

    Отговори си на въпроса: Защо никой “братски” народ не помогна на палестинците, като си отвори границите, а иначе всички ги “подкрепят”?
    И още нещо: Кои са палестинците и кога точно се формират като народ?
  • 19 Ми щом не е

    1 0 Отговор
    готов на компромиси, значи е готов и той да умре...