13 Август, 2024 19:01 1 092 7

"Хамас" има нов лидер. Как ще се отрази това на войната в ивицата Газа и усилията за прекратяване на огъня

  • яхия синуар-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • иран-
  • исмаил хания

Яхия Синуар е смятан за хардлайнер с по-тесни връзки с военното крило на "Хамас" от своя предшественик Исмаил Хания, убит при експлозия в Техеран миналия месец, за която беше обвинен Израел и която би могла да предизвика всеобхватна регионална война

"Хамас" има нов лидер. Как ще се отрази това на войната в ивицата Газа и усилията за прекратяване на огъня  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Назначаването на Яхия Синуар за ръководител на палестинската въоръжена групировка "Хамас" официализира ролята, която той пое в ранните часове на 7 октомври 2023 г., когато изненадващото нападение в Израел, за което той помогна да бъде организирано, постави началото на най-кървавата глава от израелско-палестинския конфликт.

Той е смятан за хардлайнер с по-тесни връзки с военното крило на "Хамас" от своя предшественик Исмаил Хания, убит при експлозия в Техеран миналия месец, за която беше обвинен Израел и която би могла да предизвика всеобхватна регионална война.

Синуар и досега бе смятан за човека, който има последната дума по всяко споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа и във връзка с освобождаването на десетките израелски заложници, които все още са държани от "Хамас". Той обаче се укрива някъде в ивицата Газа и според посредниците размяната на съобщения с него отнема няколко дни. Това повдига въпроси за начина, по който той ще управлява разрасналата се организация, разполагаща с кадри в целия район на Близкия изток.

"Хамас" преживя убийствата на няколко високопоставени лидери на групировката през последните повече от три десетилетия, като същевременно успя да запази висока степен на вътрешна сплотеност - и включването на Синуар, който е начело на списъка на най-издирваните лица в Израел, бе проява на непримиримост. "Хамас" обаче никога не се е сблъсквала с криза от такъв мащаб - и човекът, който я предизвика, сега е натоварен с управлението на последиците.

Още по-твърда позиция по отношение на Израел

Хания бе ветеран от политическото крило на "Хамас", който някога е бил палестински министър-председател, а през последните години ръководи делата на групировката от офиса си в Катар. Макар че групировката винаги е подкрепяла въоръжената борба, Хания и други лидери в изгнание понякога проявяваха по-умерен тон, като дори изразяваха готовност за възможно решение за две държави, въпреки че все още официално отказваха да признаят Израел.

Синуар, от другата страна, прекарва повече от две десетилетия в израелски затвори и разказва на разпитващите, че е убил 12 предполагаеми палестински сътрудници, с което си спечелва репутацията на жесток човек сред хората и от двете страни на конфликта.

Заедно с Мохамед Дейф, ръководителя на военното крило на "Хамас", който предпочита да стои в сянка и за когото Израел твърди, че е бил убит при неотдавнашен удар през юли, той е прекарал години в укрепване на военната мощ на групировката и се смята, че е замислил нападението на 7 октомври, при което бойците извършват трансгранично нападение и нахлуват в Израел, убивайки 1200 души и взимайки около 250 за заложници.

По време най-новия кръг преговори "Хания изигра важна роля в опитите да убеди Синуар да приеме предложението за прекратяване на огъня с Израел", казва Хю Ловат, експерт по израелско-палестинския конфликт в Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Синуар не отстъпва от исканията за освобождаване на стотици палестински затворници, пълно изтегляне на израелските сили от Газа и трайно прекратяване на огъня - дори когато според местни служители в продължаващата война са убити близо 40 000 палестинци, а голяма част от територията е превърната в руини.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да продължи войната до пълното унищожаване на "Хамас" и завръщането на всички заложници у дома.

"Убийството на Хания вече върна преговорите в отправна точка", каза Лина Хатиб, експерт по конфликта в базирания в Лондон мозъчен тръст "Чатъм Хаус" (Chatham House). "Този следващ шахматен ход на "Хамас" прави преговорите още по-сложни", добави тя.

Садек Абу Амер, ръководител на базирания в Турция мозъчен тръст "Палестинска група за диалог", заяви, че макар издигането на Синуар да изглежда като "предизвикателство за Израел", все още е възможно да се постигне споразумение. Той добави, че в новата си роля Синуар "може да предприеме стъпка, която ще изненада всички".

Ръководител в сянка

Трудно е да се прогнозира как Синуар ще ръководи "Хамас" поради тайнствеността около него.

Синуар не е виждан от началото на войната и дори преди 7 октомври се появяваше рядко пред обществеността. Той вероятно се крие дълбоко в тунелната мрежа на "Хамас" и до голяма степен е откъснат от външния свят.

Макар да се очаква, че той ще определя общата политика и ще взема окончателното решение по всяко споразумение за прекратяване на огъня, ежедневните операции на "Хамас" в окупирания от Израел Западен бряг и на други места вероятно ще бъдат управлявани от лидерите на организацията в изгнание в Катар, Ливан, Турция и Иран.

"Има въпроси, по които той може да вземе решение, а има и въпроси и проблеми, които могат да да бъдат решени от неговите заместници и останалите членове на политическото бюро", казва Хани ам Масри, палестински анализатор ветеран, който през годините се е срещал с повечето лидери на "Хамас", включително Хания и Синуар.

"Хамас" открай време показва устойчивост след убийството на висшите си лидери - в това число основателя и духовен водач шейх Ахмед Ясин, който бе убит при въздушен удар през 2004 г., но никога не се е сблъсквал с кампания за целенасочени убийства в такъв мащаб.

Израел твърди, че е убил десетки командири на "Хамас" в Газа, включително Мохамед Дейф, чиято смърт "Хамас" нито потвърждава, нито отрича. Друг високопоставен лидер на "Хамас" - Салех ал Арури - беше убит при израелски въздушен удар в Бейрут през януари. Поредицата от целенасочени убийства вероятно е накарала други лидери на "Хамас" да ограничат движението и контактите си.

Това в крайна сметка може да доведе до разпадане на организацията, въпреки че тя се ползва с подкрепата на голям брой, но не и на мнозинството палестинци.

"Елиминирането от Израел на високопоставени лидери на "Хамас", които не могат лесно да бъдат заменени, вероятно е оказало качествено въздействие върху движението", казва Ловат. "По-същественото обаче е, че убийството на високопоставени фигури като Арури и Хания изглежда е насочило движението към по-твърда посока", добави той.

Превод от английски: Симеон Томов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    2 1 Отговор
    Супер ще се отрази този има вещерски способности кълне до 9 коляно и който е проклел е умрял.
  • 2 Яхия Синуар

    2 2 Отговор
    Тоз който падне в бой за свобода -той не умира!
  • 3 666666666

    5 2 Отговор
    Ще се отрази нормално. Маймуната ще бъде опукана в най кратък срок.
  • 4 Пътя на нинджата

    2 2 Отговор
    Както ционския хамбургер загуби от арабския дюнер така ще стане и в Близкия Изток

    Коментиран от #5

  • 5 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пътя на нинджата":

    Ех когато бяга а към нас не ги искате, сега слава!!? Нещо шизофрения май!?
  • 6 бай сали

    2 0 Отговор
    За нашите безмозъчни искам да кажа. Който и лидер на хамаз или хизбулла бъде убит ,ако мислите че някой ще се страхува да го наследи че ще бъде убит, много се лъже.Тези хора защитават палесринския народ понеже тия ционисти след основаването на израел пистоянно изтласкат и превземат териотории, За тях е свещенна тази война и тяхната вяра е че ако умрат отиват в рая понеже защитават земята си.
  • 7 касапина

    1 0 Отговор
    Отвратително същество, с удоволствие ще му приложа някои "техники"