7 Август, 2024 20:15 1 410 5

Новият ирански президент към Еманюел Макрон: Израелската агресия няма да бъде толерирана

  • иран-
  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • исмаил хания-
  • масуд пезешкиан

Днес по искане на Техеран в Саудитска Арабия има спешно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество във връзка с убийството на Исмаил Хания

Новият ирански президент към Еманюел Макрон: Израелската агресия няма да бъде толерирана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан каза в разговор с френския си колега Еманюел Макрон, че Техеран няма да запази мълчание пред агресията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той изрази въпросната позиция на фона на страховете от разрастване на регионалния конфликт, след като на 31 юли в Техеран беше убит лидерът на политическото крило на „Хамас“ Исмаил Хания.

„Иран никога няма да запази мълчание пред лицето на агресия, насочена към интересите и сигурността му“, каза Пезешкиан в телефонен разговор с Макрон. Иранският лидер също така разкритикува продължаващата вече 10 месеца война на Израел в ивицата Газа.

„Ако САЩ и западните страни наистина се опитват да предотвратят избухването на война в региона, те трябва да принудят този режим (Израел) да спре геноцида и атаките срещу Газа и се съгласи на прекратяване на огъня“, допълни Пезешкиан.

Днес по искане на Иран в Саудитска Арабия има спешно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество във връзка с убийството на Хания.

Техеран и съюзническите му милиции като „Хамас“ и „Хизбула“ обвиниха Израел за смъртта му, но израелските власти не поеха отговорност.

Френският президент Еманюел Макрон каза днес на иранския си колега Масуд Пезешкиан да направи всичко по силите си, за да се избегне ескалация на напрежението в Близкия изток. Той добави, че че цикълът на насилие трябва да спре, съобщи в изявление Елисейският дворец. Двамата лидери разговаряха по телефона.

Макрон заяви, че Иран трябва да призове "дестабилизиращите страни, които подкрепя", да проявят сдържаност, за да се избегне конфликт.

Напрежението в региона се увеличи след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран миналата седмица и след удара на Израел срещу Бейрут, при който бе убит високопоставеният командир на "Хизбула" Фуад Шукр.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украинският борец Семьон Новиков с

    2 18 Отговор
    български паспорт се класира на финала на Олимпиадата и ще вземе най-малко сребърен медал.
    Слава на Украйна, Слава на България!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Сталин

    26 0 Отговор
    Тези ционистки изчадия и техните пудели от Вашингтон трябва да бъдат заличени от лицето на земята и целия свят да си почине, Русия, Северна Корея,Китай трябва да запукат с ядрено оръжие и веднъж завинаги да ги премахнат от човечеството ,такива изроди нямат място на планетата и нямат право да съществуват ,след като убиха стотици милиони хора по света.
  • 3 Европеец

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Украинският борец Семьон Новиков с":

    За да се оправя една работа трябва първо да се обърка.....
  • 4 Ужас

    10 1 Отговор
    Жалко е , че турция не изпрати -армия да защити палестинското население от геноцида на изрел
    Имах ердоган за мьж с топки но май не е такьв
  • 5 имало е време

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Украинският борец Семьон Новиков с":

    а на нассс рраааать