Отидете към основна версия

7 Август, 2024 20:17, обновена 7 Август, 2024 20:17 4 238 134

Руският генерален щаб: 1000 украински войници нахлуха в Курска област, настъплението на противника е спряно

  • русия-
  • украйна-
  • курска област-
  • война-
  • донбас-
  • донецк

Засега няма никакви официални изявления на украинските въоръжени сили по тази тема, отбелязва Укринформ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов съобщи, че в масираната атака срещу руската Курска област участват до 1000 украински войници. Във видеоразговор с руския президент Владимир Путин, излъчван в канала на Кремъл в „Телеграм“, Герасимов каза, че най-малко 100 от тях са убити, а още 215 са ранени, предаде БТА.

Кремъл заяви, че на Путин е било докладвано за ситуацията в района. Няма информация за загубите от руска страна.

Герасимов отбеляза, че украинското нахлуване е спряно.

„Операцията ще приключи с унищожаването на врага и връщането към държавната граница“, каза той.

Министерството на отбраната в Москва вчера заяви, че не е имало пробиви от украинска страна. Днес армията призна, че украински части са навлезли на руска територия.

Руски военни блогъри казаха, че настъплението продължава и че 11 села са контролирани от врага. Тази информация не е официално потвърдена или независимо проверена.

Според руските власти от вчера насам хиляди мирни жители са избягали от пограничните села, попаднали в зоната на сраженията, като най-малко трима са били убити, а над 20 души са били ранени.

Според депутата от германския Бундестаг и експерт по отбранителна политика Родерих Кисеветер събитията в Курска област имат за Украйна както символично, така и практическо значение, предаде Укринформ.

Според оценката на бившия полковник от Генералния щаб на Бундесвера военните операции по Курската ос имат за цел да обвържат руските сили в района и да нанесат значителни загуби на противника, за да се облекчи натискът на фронта, като бъде принудена Русия да запази военното си присъствие в района и дори да го засили, като изтегли войски от други направления. Това би могло също така да спре или ограничи руските въздушни нападения, извършвани от въздушното пространство над Курската област.

"Украйна предприема целенасочени действия срещу т.нар. руски плацдарми, от които досега Русия атакуваше Украйна", смята германският политик.

Засега няма никакви официални изявления на украинските въоръжени сили по тази тема, отбелязва Укринформ.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: