Отидете към основна версия

2 707 69

Москва: Киев създава паника на руска територия с фалшиви видеа

  • русия-
  • украйна-
  • легион свободна русия-
  • курска област-
  • война

На 6 август в социалните мрежи се появи видеообръщение от изпълняващия длъжността губернатор на Курска област, Алексей Смирнов, в което се твърди, че той призовава жителите спешно да явят във военните комисариати и да получат оръжие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вечерта на 6 август в социалните мрежи се появи видеообръщение от изпълняващия длъжността губернатор на Курска област, Алексей Смирнов, в което се твърди, че той призовава жителите спешно да явят във военните комисариати и да получат оръжие. В същото време видео с призив на губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков, обявяващ спешна евакуация, започна да се изпраща в регионалните канали в Белгородска област. И двата видеоклипа се оказаха фалшиви, коментира ТАСС.

В случая с ръководителя на Курска област е използвано истинско видео от официалния му канал в Telegram. В първоначалното обръщение Алексей Смирнов призова да не се поддават на провокации. В модифицираното видео той отправя призив към мъжете спешно да дойдат във военните комисариати и да им бъде раздадено оръжие, за да защитават родината. Ясно сравнение на оригинала и фалшификата беше демонстрирано от специалисти по борба с незаконното използване на информационни и телекомуникационни технологии на руското Министерство на вътрешните работи. Внимателното проучване на видеото показва, че изображението "скача" и има несъответствие в звука. Освен това във фалшивото видео липсва характерното за губернатора произношение на някои звуци.

Що се отнася до видеоизявлението за спешната евакуация на жителите на граничните райони на Белгородска област, самия Белгород и градския район Яковлевски, в което се твърди, че звучи гласът на губернатора Вячеслав Гладков, то беше опровергано от специалисти. "Изявлението във видеото не е истинско, доказано от системата "Зефир", която анализира видеото и идентифицира звука като фалшив с 99% вероятност", казаха експерти. Във фалшивото видео се твърди, че обръщението на губернатора е записано в ефир на радиостанция, а в кадъра се вижда радио на кола с включен сигнал.

"Събития като обстрелите на Белгородска област или опити за пробив на границата в Курска област винаги са придружени от опити за предизвикване на паника сред цивилното население <...> Ето защо, ако Ви е изпратено подобно видео с паническо съдържание от името на местен служител, губернатор или дори президента, "винаги проверявайте отново официалните източници на информация", обяснява Тихон Макаров, специалист , "Всички служители вече са представени в социалните мрежи и Telegram, особено в граничните региони, и ако такива видеоклипове се появяват в анонимни страници, но не и в официалните канали, това е повод за размисъл. Винаги гледайте първоизточника и не се доверявайте на анонимни канали, тъй като разпространението на такава информация е престъпление," подчерта експертът.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания