8 Август, 2024 12:05 1 581 8

Срещу санкциите! Руският петрол намира застрахователи на Запад въпреки тавана на цените

  • русия-
  • роснефт-
  • петрол-
  • нефт-
  • санкции-
  • танкер

Група западни застрахователи са осигурили покритие за танкери, превозващи руски суров петрол, след като мнозина в търговския сектор се оттеглиха от страх да не нарушат правилата на тавана на цените на Г-7

Срещу санкциите! Руският петрол намира застрахователи на Запад въпреки тавана на цените - 1
Снимка: Shutterstock

Група западни застрахователи са осигурили покритие за танкери, превозващи руски суров петрол, след като мнозина в търговския сектор се оттеглиха от страх да не нарушат правилата на тавана на цените на Г-7, предава "Ройтерс".

Данните, разгледани от "Ройтерс", показват, че пет застрахователи, включително American Club, със седалище в Люксембург, West England и норвежкият Gard, са осигурили покритие за 10 танкера, които са плавали от Русия за Азия тази година.

American Club и Западна Англия предоставиха застраховка за два кораба - Gioiosa и Orion I, които направиха подобни пътувания в началото на 2024 г.

И двата кораба пренасяха суров петрол от държавната руска петролна компания Роснефт в Балтийско море до Китай, показват данните.

American Club каза, че корабът, който е плавал под флага на Панама, е бил в неговия списък с пoкрития. West не коментира конкретни танкери.

Норвежката Gard, която според данните покрива отделен кораб, също отказа да коментира конкретни кораби.

Трите взаимоспомагателни дружества с нестопанска цел, които застраховат кораби срещу петролно замърсяване, наранявания и загуба на живот, казват, че предоставят услуга на своите членове.

Степента на текущото осигуряване от страна на западните застрахователи за покриване на конкретни руски петролни сделки не е била съобщавана преди, тъй като таванът беше наложен през 2022 г. след началото на войната в Украйна.

Таванът, наложен от Групата на седемте индустриализирани нации и техните съюзници, за да ограничи способността на Москва да финансира войната, позволява на западните застрахователи и кораби да участват в търговията с руски петрол само ако петролът се продава под 60 долара за барел.

Много от онези, които спряха да търгуват с такива товари, казаха, че го правят, защото не могат да бъдат сигурни за цената на петрола, превозван от корабите, които застраховаха.

Русия, която забрани на фирмите си да спазват горната граница на цените, е продавала водещия си суров петрол Urals в балтийските пристанища за средно 69,4 долара за барел досега тази година, доста над горната граница на цените, показват данните на LSEG.

Не се очаква застрахователите и собствениците на кораби да разследват цената.

Вместо това, западните правоприлагащи агенции, включително Министерството на финансите на САЩ, изискват от застрахователните компании да изискват така наречените атестации от страните, които купуват и продават суровия петрол, че петролът е продаден от собственик под тавана на цената.

Международната група (IG) на клубовете P&I - която осигурява застраховка за 90% от световния флот - заяви през април, че процесът на атестиране е бил погрешен и рискува да изложи своите членове на нарушения на тавана на цените.

American Club, член на IG, каза, че не е имал пряк достъп до информация за цените, когато е осигурявал покритие за танкера Gioiosa.

Gard каза, че разчита на атестация за таван на цените и също така проверява допълнителни източници на данни и информация. И двете компании отправиха допълнителни въпроси относно горната граница към IG.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Опорка

    7 1 Отговор
    Всички обичат парите.
  • 5 Малко инфо от излагацията на будинов

    12 2 Отговор
    „Общо от началото на военните действия в Курска област загубите на противника възлизат на 660 военнослужещи и 82 бронирани машини, включително осем танка, 12 бронетранспортьора, шест бойни машини на пехотата, 55 бойни бронирани машини и инженерни машини”. ✅✅✅
  • 6 Нормално!

    11 2 Отговор
    Хората си гледат интереса!
    Но са Свободни!
    А не като нас-робски васали на САЩ...!
  • 7 Ами политиците с техните

    11 0 Отговор
    забрани, санкции и разни "закони" отидоха далеч против законите на капиталистическата система. Нали уж свободното движение на стоки, капитал и хора, било "доброто" и важното за пазарите? И да се печелят пари по тези закони, било нормално в тази система? НО, излизат разни "умни" Урсули и подобни и започват да забраняват да не се търгува или да се купува същата стока на 5-на цена, понеже това им пасва на техните идиотски политики? А те самите получават дебели заплати от тези, които са принудени да плащат тези високи цени, заради техните тъпотии? Еми това унищожава системата им и вече на Запад се вижда, че всички очакват тази система да рухне. Не може някакви си, НЕизбирани ненормалници да ни забраняват, заповядват и тормозят! Тази система вече не може да оцелее, при такива системни и фундаментални грешки! Най-слабоумните да управляват системата и милиони хора да им се подчиняват!
  • 8 фАНТОМасс

    4 0 Отговор
    Парите са си пари ! Нищо , че са от врага ! Нали ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания