Отидете към основна версия

8 643 194

Въздушни удари в Курска област! Украинската авиация се включи активно в бойните действия

  • русия-
  • украйна-
  • су-27-
  • ф-16-
  • курска област-
  • изтребители

Трябва да се отбележи, че нападението очевидно е извършено от изтребители Су-27, а не от новодоставените в украинската армия F-16

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Седмица след нахлуването в Курска област, руските военновъздушни сили пренасочиха по-голямата част от огневата си мощ към този сектор на фронта и започнаха да хвърлят 50 планиращи бомби всеки ден в района на Суми.

Както пише Forbes обаче, украинските въоръжени сили разполагат и с авиация и още във вторник се появиха първите видеозаписи как военни самолети на ВСУ пускат американски бомби JDAM по цели в Курск.

По-специално, украинските войски удариха руския команден пункт в Тьоткино, на няколко километра северно от фронтовата линия. Трябва да се отбележи, че нападението очевидно е извършено от Су-27, а не от новодоставените F-16 в Украйна.

Въпреки че F-16 е съвместим с JDAM, има доказателства, че украинските военновъздушни сили планират да разположат пъргавите изтребители за патрулиране на противовъздушната отбрана, а не за по-рискови наземни атаки като начало.

"Рискът за авиацията в изпъкналата зона на Курск е значителен. Украинската армия е разположила това, което един руски блогър описа като "значителен брой“ батареи за противовъздушна отбрана, както и възможности за електронно заглушаване, които могат да заглушават радиосигнали, а в някои случаи дори хвърлят бомби със сателитно насочване“, пише изданието.

Както се отбелязва, благодарение на БЛА Украйна дори свали няколко руски хеликоптера, докато руската артилерия повреди една украинска система за противовъздушна отбрана "Бук“. Руснаците също донесоха значително количество противовъздушна отбрана в Курск. Затова самолетите от двете страни се опитват да летят възможно най-ниско, за да избегнат радара.

Докато и двете страни са разположили военни самолети над граничната зона, руснаците вероятно разполагат с повече военни самолети. Има доказателства за техните бомбардировки, насочени както към украинските войски в Курск, така и към техните бази в Суми. В същото време единствената потвърдена цел на украинската бомба е командният пункт в Тьоткино. По този начин все още не е ясно дали украинците са разширили военновъздушните си сили директно над фронтовата линия.

"Това би имало смисъл. Въпреки ескалацията на украинските безпилотни и ракетни атаки срещу руски въздушни бази в и около Курск, руснаците все още имат повече самолети и бомби. 85-те F-16, обещани от европейските съюзници на Украйна, пристигат бавно и в неголеми количества. Възможно е украинските военновъздушни сили да имат само 100 бойни самолета, след като са загубили няколко по време на руски атаки срещу украински летища това лято“, предполагат журналистите

Сътрудникът на Центъра за отбранителни стратегии Ханс Петер Мидтун отбелязва, че инвазията представлява предизвикателство за вече разтегнатите военни сили на Украйна.

За войната срещу Украйна Русия е разположила приблизително 3000 самолета, способни да изхвърлят до 100 планиращи бомби на ден. В същото време по-малките ВВС на украинските въоръжени сили съкращават това количество.

По същото време, когато Су-27 бомбардираха руските позиции в Курск, други украински самолети бомбардираха три контролирани от Русия града в района на Харков, на около 160 км източно от курския издатък. Изданието обаче отбелязва, че въпреки всички недостатъци напредването на украинските сили не показва признаци на забавяне.

"Преминаваме в настъпление“, заяви неназован украински служител, "Целта е да разтегнем позициите на врага, да му нанесем максимални загуби и да дестабилизираме ситуацията в Русия, тъй като те не са в състояние да защитят собствената си граница“.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 133 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: