Отидете към основна версия

6 474 180

В руската Белгородска област бе въведено извънредно положение

  • украйна-
  • белгородска област-
  • белгород-
  • русия-
  • извънредно положение-
  • владимир путин-
  • курска област-
  • война-
  • путин-
  • александър куренков

Украйна заяви, че навлиза по-дълбоко в страната, за да принуди Москва да забави настъплението си по останалата част от фронта

Снимка: БГНЕС/ EPA

В руската Белгородска област е въведено извънредно положение от федерален характер, съобщи министърът на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия Александър Куренков, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

„Предлагам да причислим извънредната ситуация, възникнала на територията на Белгородска област, към извънредните ситуации от федерален характер и да установим федерално ниво на реагиране“, каза той. Четирима руски мирни граждани бяха ранени в Шебекино, Белгородска област, в резултат на украински нападения с дронове, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков в социалната мрежа „Телеграм“.

„Град Шебекино беше атакуван от безпилотни самолети на Въоръжените сили на Украйна. Ранени са четирима мирни граждани, включително двама фелдшери от Бърза помощ“, пише той.

Въвеждането на режим на извънредни ситуации от федерален характер позволява по опростена процедура да се вземат решения за отпускане на материална помощ на хората от федералния бюджет и да се финансират дейности, насочени към настаняване на хората.

Също така е обявена евакуация на жителите на Глушковски район в Курска област. Изпълняващият длъжността губернатор на Курск Алексей Смирнов заяви, че Глушковски район с население от 20 000 души е евакуиран, предаде Ройтерс. По руски данни досега от граничните райони са евакуирани най-малко 200 000 души.

Евакуациите и извънредните положения са следствие на най-голямото чуждестранно нападение на суверенна руска територия от Втората световна война насам, уточнява Ройтерс. То започна на 6 август, когато хиляди украински войници пробиха западната граница на Русия. Подкрепяни от дронове, тежка артилерия и танкове, украинските части вече се сражават по фронт на около 18 км навътре в руската територия, посочва Ройтерс.

Украйна заяви, че навлиза по-дълбоко в страната, за да принуди Москва да забави настъплението си по останалата част от фронта. Вчера украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските войски са напреднали с няколко километра и че целта за попълване на „фонда за обмен“ на военнопленници е постигната. Един украински държавен служител заяви пред Ройтерс, че Киев очертава буферна зона, за да защити населението си от нападение.

Днес руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са свалили украински дронове над съседната Белгородска област в Русия и че военни самолети Су-34 са обстрелвали украински позиции в Курск. Руското Министерство на отбраната също съобщи за тежки сражения по украинския фронт и заяви, че войските на страната са заели по-добри позиции на няколко места.

Макар че украинската атака смути Москва, разкри слабостта на граничната ѝ отбрана и промени публичния разказ за войната, руски официални лица заявиха, че това, което те определят като украинско „нахлуване“, няма да промени хода на войната, предаде Ройтерс. Русия нахлу в Украйна през 2022 г. През по-голямата част от т.г. настъпва по протежение на 1000-километровия фронт в Украйна през по-голямата част от годината и има огромно числено превъзходство. Тя контролира 18% от територията на Украйна. Навлизането на Украйна в Русия ѝ донесе най-големите успехи на бойното поле от 2022 г. насам, отбелязва агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания