Тема: Украйна

15 Август, 2024 23:01 3 486 71

Рухна митът за руските "червени линии", които могат да доведат до ядрена ескалация

  • украйна-
  • мит-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин-
  • курск-
  • инвазия-
  • курска област-
  • червени линии-
  • ядрена война

Украйна заложи на навлизане дълбоко в руска територия, смелият ход промени бойното поле

Рухна митът за руските "червени линии", които могат да доведат до ядрена ескалация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смайващото навлизане на Украйна в руската гранична Курска област беше смела авантюра за военните командири на страната, които ангажираха ограничените си ресурси с рисковано нападение срещу въоръжен с ядрено оръжие враг без гаранции за успех, пише БТА, цитирайки AP.

След първите признаци на напредък украинският президент Володимир Зеленски наруши мълчанието си и разказа за ежедневните успехи на Киев на своята уморена от войната общественост. Украинските официални представители заявиха в сряда, че контролират 1000 квадратни километра вражеска територия, включително най-малко 74 селища, и са пленили стотици руски военнопленници.

Още новини от Украйна

Седмица след нейното начало обаче общата цел на дръзката операция все още не е ясна - ще се окопае ли Украйна и ще запази ли завладяната територия, ще навлезе ли още по-навътре в територията на Русия или ще се оттегли?

Ясно е само, че навлизането промени бойното поле. Шокът от мълниеносното придвижване на Украйна разкри пролуки в защитата на мощния ѝ противник. Нападението също така рискува да задълбочи собствените слабости на Украйна чрез удължаване на фронтовата линия и ангажиране на нови войски в момент, когато военните лидери изпитват недостиг от жива сила.

За да води операцията в Курска област, Киев разположи батальони, извадени от съставите на многобройни бригади, някои от които бяха изтеглени от най-горещите части на фронтовата линия, където настъплението на Русия продължава с пълна сила. Засега стратегическото превъзходство на Москва като цяло е непокътнато.

"Разтягането на фронтовата линия за нас е също разтягане на фронтовата линия и за врага", заяви командирът на 14-и полк за безпилотни летателни апарати, който използва бойното име Чарли, след участието си в началния етап на офанзивата. "Само ние се подготвихме за тази операция в детайли. Руснаците изобщо не бяха подготвени за тази операция", добави той.

Докато офанзивата навлиза във втората си седмица, украинските сили пробиват в няколко посоки от руския град Суджа.

Снимките от бойното поле, показващи колони от унищожени руски въоръжения, напомнят за успешните контраатаки на Украйна през 2022 г. в Херсон и Харков. Те са също така и благословия за националния дух, който се понижи след неуспешната лятна контраофанзива през 2023 г. и месеците на последните загуби на територии в източната част на страната.

Но някои наблюдатели се въздържат да направят преценка дали Курска област е подходящият театър на действие за започване на офанзива. Приблизителните оценки за числеността на действащите там войски варират от 5000 до 12 000 души.

Украйна твърди, че в рамките на една седмица е превзела почти толкова руска земя в Курска област, колкото руските сили са завзели в Украйна през последните седем месеца, съобщи Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

Руските власти потвърдиха украинските успехи, но ги определиха като по-малки от това, което се тиражира. Въпреки това те евакуираха около 132 000 души.

На стотици руски военнопленници бяха сложени превръзки на очите и те бяха откарани с камиони в първите моменти на мълниеносното настъпление. Те биха могли да бъдат използвани в бъдещи размени на военнопленници, за да бъдат освободени хиляди украински войници и цивилни, намиращи се в руски плен.

Украинският парламентарен комисар за човешките права Дмитро Лубинец заяви, че боевете в Курска област са накарали руския омбудсман Татяна Москалкова да започне да говори за размяна на военнопленници. За пръв път такова искане идва от Москва.

От политическа гледна точка навлизането предизвика обрат спрямо Русия и промени условията на конфликта, в който Украйна все повече изглеждаше обречена да приеме неблагоприятните условия за прекратяване на огъня. Ударът беше също така мощен пример за украинската решителност и послание към западните съюзници, които се колебаеха дали да позволят предоставени като дарение оръжия да бъдат използвани за удари по-дълбоко навътре на руска територия.

Нападението показа, че страхът от пресичане на руските "червени линии", които могат да доведат до ядрена ескалация, "е мит и закалената в битки украинска армия остава огромна сила", написа Тарас Кузио, професор по политически науки в Националния университет "Киевско-Могилянска академия".

Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, изказа предположението, че навлизането може да укрепи също и позициите на Киев в бъдещи преговори с Русия. Окупирането на част от руската територия преди евентуални преговори за прекратяване на огъня може да даде на Украйна известни лостове за влияние.

Въпреки че сраженията продължават, територията, която в момента е под украински контрол, сама по себе си е с малка икономическа или стратегическа стойност. "В района има важна газова инфраструктура, но нейната полезност вероятно ще бъде ограничена, освен като незначителна разменна монета. Украинците също така са прекъснали железопътна линия, която минава от град Лгов до Белгород", смята Паси Паройнен от "Блек Бърд груп" (Black Bird Group), базирана във Финландия разузнавателна агенция, използваща публично достъпни източници, която наблюдава войната.

Основните военни бази са далече от сегашната зона на действия и се очаква напредъкът на Украйна да се забави, тъй като Русия изпраща там повече сили.

Украински официални представители заявиха, че не възнамеряват да окупират Курскска област, но биха могли да се опитат да създадат буферна зона, за да защитят селищата в граничещата с нея Сумска област от непрестанните руски артилерийски атаки и да блокират линиите за доставки на североизток.

Принуждаването на Русия да разгърне резерви, предназначени за други участъци на 1000-километровата фронтова линия, е минималната цел, каза украинският командир Чарли. Но досега фокусът на Москва в Донецки регион не се е променил.

Някои части от украинските войски бяха изтеглени именно от тези линии, където недостигът на жива сила беше ключов фактор, който допринесе за загубите на територии през тази година.

В стратегически важния район на Покровск, който е основната цел на настъплението на Русия, военнослужещите не са забелязали почти никакви подобрения след навлизането в Курска област.

"Нищо не се е променило", каза войник, известен с бойното име Киянин. "Ако изобщо се забелязва нещо, виждам засилване на руските настъпателни действия", добави той.

Но операцията в Курска област "показа, че те не могат да защитят собствената си територия", заяви Киянин. "Всички тук сме вдъхновени. Много от нашите войници искаха да отидат в Курска област и да ги изтласкат направо към Кремъл", заключи той.

Вземайки на прицел Северната групировка на силите на Русия, която захранва фронта при Харков, е ключова цел, каза Константин Машовец, украински военен експерт. За някои руски части се съобщава, че са се преместили от град Вовчанск в Харков, добави той.

В южната част на страната малък брой руски части са прехвърлени от Херсонска и Запорожка област, заяви Дмитро Лихови, говорителят на оперативната група "Таврия". Това обаче не оказа влияние върху руските атаки. "Дори наблюдаваме засилване на (руската) активност", каза Лиховий.

Операцията в Курска област отвлече също така вниманието от източния фронт, където десетки хиляди украинци бяха убити и ранени и където украинската армия полага усилия да запълни пукнатините в своята отбрана.

Най-много териториални загуби през юни и юли бяха регистрирани в района на град Покровск, който се намира близо до логистичен хъб, като сраженията се засилиха и край градовете Торецк и Часив Яр.

Руските сили възстановиха тези атаки, за да се възползват от умората и недостига на военнослужещи. В много случаи загубите бяха резултат от лошо планирани ротации на войсковите части и грешки, които поставиха под съмнение цялостната стратегия на генералния щаб на украинската армия.

"Няма как Русия да спре действията си в участъците от фронтовата линия, където има тактически успех", заяви Машовец. "Там те ще натискат и притискат, докато не остане и последният им човек, независимо от всичко". Но настъплението в Курска област може да принуди Кремъл да изтегли резервите "от участъците от фронтовата линия, които са от второстепенно значение", заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха

    37 30 Отговор
    Червената армия вече е "втарая армия в России"

    Коментиран от #15

  • 4 Шпенглер

    15 28 Отговор
    След болшевишката революция от 1917 в германското общество се извършва своеобразна "деевропеизация" на Русия. Съвсем не е случайно, че в Германия започва да се налага идеята на Шпенглер за Русия като наследник на Монголската империя, а не на Киевската Рус. Тоест, смята се, че "революцията на Петър І" води до създаването на европеизирана Руска империя, управлявана от германски (или германизиран) елит. След рухването и, Русия сякаш се оказва изхвърлена от живота на Европа, връщайки се към азиатското си минало. Болшевизмът бива представян като движение за връщането на Русия в Азия.

    Коментиран от #20, #48

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Боруна Лом

    44 27 Отговор
    МОМЕНТНА ПИРОВА ПОБЕДА ЗА КРАВАРСКИЯ ОТПАДЪК! РУСИЯ ЗА ВИНАГИ ЩЕ Е!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путиноид

    16 38 Отговор
    Самолет падает .

    Браво на Крепостните които продължават
    Да снимат и качват Зарята над
    Блатата на Рашкирия..

    ТУ22М3
    Пада ли пада
    Поредния Трофей .

    Небето над Путинландия
    Е забранена зона
    За Руските Хвърчила .

    Хахаха

    Коментиран от #29

  • 11 Англосакса

    24 34 Отговор
    Руската армия се оказа балон дето с топлийка се пука,

    Коментиран от #13

  • 12 УдоМача

    25 7 Отговор
    Това е защото Путин е "мека Мария"! ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Стенли

    33 8 Отговор
    Бе какво все дуднете ядрено ядрено оръжие то да не се използва за щяло и нещяло руснаците ще се организират и до няколко седмици ще ги прогонят друг е въпроса че контраразузнаването им куца да допуснат десетхилядна армия на собсвенна територия си е голям пропуск
  • 15 666

    15 21 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха":

    Не може да не йм признаем, че са доста последователни по това направление:
    2021г.- втора в Света
    2022г.- втора в Украйна
    2024г.- втора в Русия
    2025г.- втора в Московска област
  • 16 Факт

    28 7 Отговор
    Все пак 15000 атакуващи на фронт 40000 метра прави 3 войника на всеки 8 метра. На бронирана транспортна техника, с танкове, оръдия, залпови системи. Срещу тях - гранични застави и граждански отряди.
  • 17 Нямам срам

    33 5 Отговор
    Като махнат всички цивилни от курска област познайте какво ще стане .. ще пуснат бомбардировачи и изравняване на всичко . Той Путин после ще възстановя населените места
  • 18 Тра-ла-ла

    36 5 Отговор
    Къде ги изброиха тия 72 селища вече втори ден идея нямам. И на най-украинските пропагандни карти не са и 22. Освен ако не броят някоя вила за отделно селище. Е само заради тази лъжа която може да се провери за минути как да им вярваш на глупостите? И колко е смела тази постъпка? Ако Русия искаше да използва ядрено оръжие е имала безброй поводи да го направи.
  • 19 000013

    17 4 Отговор
    Някой можели да ми обясни как се пленяват военнопленници като ни информират в статията ?

    Коментиран от #66

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Атина паря-

    5 12 Отговор
    -сницата: да живее Зеленски! Слава!
  • 26 Иван

    27 7 Отговор
    Тоест - Украйна загуби изцяло - това разбирам аз. Взели в плен 100 руснака - ми добре.

    Трябваше да направят нещо - но - сами си се обесиха.

    Повдигат си духа, ок, но реалността е друга.

    Лошото е - че събудиха един гигант, както и японците установиха Втората световна война.

    Сега - жална ни майка на Европа, бедност, глад, поне сме свикнали българите.

    Коментиран от #64, #68

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Васил

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Путиноид":

    Може би имаш предвид двата френски изстребителя Рафал , които се сблъскаха онзи ден в небето поради некадърност и чиито пилоти загинаха???
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ха-ха-ха

    24 5 Отговор
    Какво запада за това ли накараха украинците да пресичат червените линии на Русия за да я накарат да използва ЯО? Това ли искат, да предизвикат ядрена война? И сега са разочаровани не руснаците не се хващат на хорото.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хаха

    7 4 Отговор
    Кво става бе онзи, 13 август мина, кво требаше да стане.
    А мочата где е.
  • 35 Отзат

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Отстрани":

    Без манжа от САЩ папурляка може само толкус.
  • 36 Име

    6 5 Отговор
    Украйна не трябваше да дразни Русия, сега - лошо - но за Украйна.

    Впрочем - те винаги са живеели много бедно - няма какво да се лъжем, макар аз да не си представям.

    По-бедно от България дори.

    Коментиран от #50

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Нямам срам

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Рухна.. Как няма да рухне....":

    Това е гениален ход на Путин да остави урките .. разделай и владей..

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хаха

    4 8 Отговор

    До коментар #40 от "Нямам срам":

    Ми значи супер, киев става москва а москва става авдеевка, еми за това говориме. Ахахахааааааааааааа.
    А кво прайме с яхтите и дачите на вожда, на буряти ли шеги даваме или на чукчи.
    Ами и на едните и на другите ше треба да им обясниме как се прави външна тоалетна на яхта.
  • 44 Хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Как па не разбрахте":

    Минносчето нема да те излекува, папурлясалт@п@к.
    За тапакасминуса става въпрос.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бай араб

    3 7 Отговор
    Зеления МАЧКА

    Коментиран от #52

  • 47 Уса

    11 2 Отговор
    Така поднесено се разбира,че вие и групата на ЛГБТ искате ядрена ескалация.Опитайте да си представите каква масова касапница ще настане и вие ще бъдете дивеча в цялата история
  • 48 Хелмут

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шпенглер":

    Затова ли бяха зверски убити от полицията Роза Люксембург, Клара Цеткин, Карл Либкнехт през 1920-те?! За да дойде фашизма на власт...

    Коментиран от #65

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Запознат

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Име":

    В България се живее бедно само при капитализма, и преди, и сега. Полуфедални отношения и самозабравила се върхушка!
  • 51 Винаги лъгаха

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Един":

    Е и? Това че следят, не пречи Сащ да загубят прокси войната си в Укрия срещу Русия.

    Z
  • 52 Колкои все пак

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Бай араб":

    Думи имаш в речника си?! За граматика да не говорим...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 За Родину

    6 2 Отговор
    всички укри на Курската дъга !
  • 56 Коко

    6 2 Отговор
    Гледам в мрежата какъв лов на укропи пада,голям смях!
    Поредният глуповат и обречен контранаступ,пфу!
  • 57 Поредната тъпа статия

    8 2 Отговор
    Краварски лъжи и демагогия, нас не ни интересуват фашистите от Укрия
  • 58 Георги

    8 2 Отговор
    Що за глупости? 1000км2 срещу 100000км2,това е 1% с нищожна вероятност за задържането му. Украинците се окопаваха с години на собствен терен и не удържат, а очакват на чужд да са по-добре? Били разтегнали фронта , няма такава простотия. Нали и те ще трябва да го покриват, а руснаците имат ресурс за разлика от тях. Имало газов хъб, ами той е за Европа, - не за Русия или може би ще изнудват съюзниците си? Русия започна да дава на Иран в отговор на новите "пресечени червени линии". Шахматната дъска е доста по-голяма, а залогът не е само Курск или Донбас. ЯО не се ползва за щяло и не щяло - особено на твой терен. Те са гаранция, че ще се играе само с пешките.
  • 59 Артилерист

    8 2 Отговор
    В българските подчинени медии е спуснато окръжно да се включат в общата хвалебствена пропаганда на англосаксите за "смелата авантюра" на бандеровските нацисти. В тази авантюра няма нищо смело. Това е американска приумица, която прати последните що-годе боеспособни резерви на укроармията в пастта на руската месомелачка. "Светкавично настъпили", "завладяли хиляди квадратни километра", "унижили руската армия" и прочие дитирамби на заблудата. Настъпили и завладяли защото там имаше само мирно население и една шепа граничари. Сега не е разрешено да се пише, че възмездието за авантюрата е започнало. Настъплението е спряно, хиляди авантюристи са избити, стотици единици бойна техника е унищожена, опитни дългогодишно воювали части от руски бойци от Донбас, пристигнали на този нов фронт, са започнали прочистване на територията от разпръснати диверсанти. Укровермахтенци говорят едно, но руснаците казват: "тази авантюра промени хода на войната-милост няма да има"...
  • 60 Мит лиии...?

    1 0 Отговор
    По всяко време може да ви фрасне с атом ракетите са на линия 24/7 365
  • 61 Хахаха хахаха

    3 0 Отговор
    Българска т@панарска Агенция слуги неграмотни на Козяк
  • 62 М3 голд

    3 0 Отговор
    Дълга статия и голяма пропаганда! Да приемем 1000 кв.м превзети. Това е 30 х 33 км. Ами това една средно голяма българска Община със селищата. И там имало между 5000 и 12000 бойци. Толкова на гъсто. Всяка бомба ще носи жертви. А тази войска иска логистика - храна, вода, гориво, боеприпаси санитари... Като чета и други източници, логистиката куца. Ще пият вода на място, ще мародерстват за храна и до тук. Аз съм песимист. Зеления иска трайно заселване и разширяване, а май са в застой и започнаха да ги избиват. Няма да се стигне до преговори и размяна на територии.
  • 63 Павел

    3 2 Отговор
    Укронацистите по данни на дийп стейт контролират около 450 км² руска територия и в момента не повече 15 населени пункта (тази вечер руснаците си върнаха още два), докато руската армия от Нова година насам е освободила 1500 км² и всеки ден добавят по 20-30 . Само на покровското направление за един месец са освободени 19 населени места.
    Курската авантюра струва на натовските нацисти 3000 души и 500 броя техника. Да бяха ги търсили по цяла Украйна руснаците нямаше да имат такава възможност да ликвидират толкова нацисти и натовска техника за толкова малко време.
    Същевременно направиха услуга на Кремъл, който отхвърли възможността за всякакви бъдещи преговори и му развързаха ръцете да се разправи окончателно с тумора, наречен Украйна!
    Предполага се, че Иран и Русия в близките дни ще нанесат едновременен смъртоносен и парализиращ удар по двете нацистки тетитории, подготовката за който тече в момента.
    И даже имаха наглостта да ме изтрият.
  • 64 56748

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Иване, кой дет те хване..глад и мизерич за любимите ти руски крепостни, а и за теб ако решиш да им идеш на гости...прав ти път
  • 65 Маркс

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Хелмут":

    А кой дойде на власт в СеСЕРето? Най-големият масов убиец в Европа: Йосиф Безцеремонович..ай възгеч кьополар..
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ей сега

    0 2 Отговор
    нашмъркания Медведев с неговите червени линии ще излезе да ни изпозастреля с ЯО и пак ще се прибере да се алкохолизира. Нов ден нови словоизлияния
  • 68 Смешко

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    загубил си връзка с реалността. Скрий се в панелката да не се излагаш поне и си гледай деменцията
  • 69 ........

    1 0 Отговор
    Изтрили са ми коментара да се осъзнаете как тези луди се стремят да провокират ядрена война като нарочно прекрачват червените линии.Браво!Като завъртят световна война после не се правете на учудени!Ще е благодарение и на вас.Вие помагате това да стане.Вие стоите безучастно.Вие давате милиарди да се случи.
  • 70 Атом

    3 1 Отговор
    "Братята" от НАТО се опитват да накарат Русия да употреби тактическо ядрено оръжие - няма да им се случи! 😂
    Жалко за украинските войничета, изпратени на заколение в курската дъга - спомнете си 1943-та !
    Като следствие, Украина, освен че няма законен президент, няма да има и държава. Еврейска им работа ! 😪

    Коментиран от #71

  • 71 гостгост

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "Атом":

    И как ще стане това бе руски продажен шпионин ? Украйна буквално смазва русофашистите на руска територия,а самата русия няма нито военната сила,нито военния ресурс да спре макар и малката украйнска освободителна армия.Русия най-вероятно скоро ще остане без държава.Нито президента е легитимен в русия,нито е законно избран.