Тема: Украйна

15 Август, 2024 21:01 2 745 56

Боевете край Курск: Защо руснаците бяха неподготвени

  • украйна-
  • курск-
  • курска област-
  • русия-
  • руслан левиев-
  • владимир путин

Интервю на DW с разследващия журналист Руслан Левиев

Боевете край Курск: Защо руснаците бяха неподготвени - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Операцията на украинските въоръжени сили в Курска област продължава вече повече от седмица. В Украйна се говори, че нейните части вече контролират 1000 кв. км руска територия и че за седмица са успели да завладеят два пъти повече територия, отколкото руската армия за три месеца. Разследващият журналист Руслан Левиев споделя пред ДВ, че завзетите от Украйна територии са по-скоро 400-450 кв. км, но така или иначе става дума за голяма площ.

Според него кулминационната фаза на настъплението вече е отминала и следващи активни действия, като например до Курската АЕЦ не бива да се очакват. Левиев смята, че украинските части ще се опитат да изместят зоната на бойните действия по-нататък, за да позволят на тила да се окопае на заетата територия. Неговите предположения са, че украинските войници в Курска област не са повече от 10 000.

Още новини от Украйна

ДВ: Съществуват мнения, че целта на настъплението е да предизвика изтегляне на руски войски от други участъци на фронта и по-конкретно от района на Харков. Така ли става?

Р. Левиев: Наблюдаваме прехвърляне на групировки от войските „Север“, които именно отговарят за настъплението в Харковска област. Още в първите няколко дни командването започна да прехвърля тяхна техника в Курска област. Но засега това е единствената групировка, която се прехвърля.

ДВ: Според Вас колко време ще могат да задържат позициите си в Курск украинските войски?

Р. Левиев: Ще зависи най-вече от това кой вариант за развитие на събитията ще изберат. Ако се опитат да извършат нови активни действия, ще им трябват много повече ресурси и сили. А ако се върнат назад, където вече са успели да изкопаят окопи и траншеи на заетите територии и са минирали пътищата, ще са им нужни по-малко ресурси и това ще им позволи да се задържат по-дълго време. Оттам нататък всичко ще зависи от това какво ниво на загуби и разходи е готово да поеме украинското командване, както и от това какви сили е готово да задейства руското командване, за да освободи тази територия.

ДВ: Можем ли да наречем случващото се в Курска област пропуск на руското военно ръководство?

Р. Левиев: Безусловно. Провеждането на тази операция е голям пропуск за руското военно ръководство и успех на украинското контраразузнаване. Преди началото на операцията украински чиновници неведнъж казваха публично, че в Киев не изключват вероятността Русия отново да се опита да нападне Сумска област и под този предлог Украйна трупаше в района войска и техника.

Но руското командване не възприе това сериозно – защото не са планирали да нападат Сумска област. Тоест Украйна проведе дезинформационна кампания, възползва се от момента и завари руското военно командване неподготвено. Затова и украинските части успяха да напреднат толкова много.

ДВ: Дали според Вас „ситуацията“ в Курска област – както наричат случващото се в Москва, ще доведе до нова мобилизационна вълна в Русия?

Р. Левиев: По-рано тази година казвах, че не вярвам да има втора мобилизационна вълна. Просто заради това, че трябва да стане нещо изключително критично, за да се реши руското ръководство на тази стъпка. Сега ние определено наблюдаваме значимо събитие – нахлуването на украинските войски на територията на Русия. Но то не е свързано с това, че там е имало руски войски и те са се оказали недостатъчно – там практически не е имало руски войски. Затова ако преди съм казвал, че не вярвам във възможността от нова мобилизация, сега бих казал – по-скоро не вярвам. Втора мобилизационна вълна тази година няма да има. Защото Москва все още разполага с известни ресурси, които може да снеме от фронтовата линия и да ги прехвърли в Курска област. Заетият от украинците плацдарм не е толкова огромен, че да се провежда втора мобилизационна вълна заради него. Още повече, че в Кремъл вероятно вярват на своите данни за темпото на набиране на наемници и предполагат, че част от този поток може да бъде насочен към Курска област и тази операция да бъде завършена.

Автор: Олга Тихомирова


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    28 20 Отговор
    3еления не може да си опази територията, но тръгнал да се прави на велик из руските ниви. В цялата курска територия има едва 1,6 млн души население - по-малко отколкото в София. Изобщо, срещнали ли са някого, докато са настъпвали?

    Коментиран от #4, #35

  • 4 Гост

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Пардон: 1,116 млн души население. Там можеш да вървиш цял ден и да не срещнеш човек.

    Коментиран от #54

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 стоян георгиев

    36 15 Отговор
    Руснаците подлъгаха нацистите в Курска област без прикритие и възможност за снабдяване отвориха им прозорец и нацистите клъвнаха като първите балъци, сега няма измъкване прозореца е затворен.

    Коментиран от #11

  • 7 Гост

    19 14 Отговор
    Колко пъти досега си мислехте, че руснаците са неподготвени, а после редихте съл3и и с0п0ли? М.муна да беше, досега щеше да се научи.
  • 8 Защото

    17 10 Отговор
    Това беше единствената САМОСТОЯТЕЛНА операция на украинците, която не е била съгласувана със западните им "приятели"....ха-ха-ха
  • 9 кумчо Вълчо

    9 9 Отговор
    Козлягите яко са озверели . Ще трябва да въведа малко ред тука .
  • 10 Цецо

    15 12 Отговор
    Наркофюрерът със зелена потна фланелка съвсем бил изтрещял. Следа като операцията му "Пролетно пробуждане" очаквано пропадна с огромни загуби, кървавото джобно фюрерче не се било отказало, а готвило въздушен десант с хеликоптери с цел Курската АЕЦ. Пълна откачалка.🤣
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 руснаците напредват в Донбас

    19 11 Отговор
    Всъщност от вчера превзетата Николаевка до първите улици на Покровск са 10 км. За важността на Днепропетровска област ще спомена само три града -Днепропртровск, Кривой Рог и ЖОЛТИЕ ВОДИ. Плюс статистиката, че горе-долу от всички полезни изкопаеми в Украйна 50% са в тази област. Ако Украйна иска да прави атомна бомба и ракети трябва да се бие до смърт за този регион!
  • 13 става вече ясно

    17 7 Отговор
    Е за какво Линдзи Греъм вчера ходи до Киев и говори точно за изкопаемите? Наляха се милиарди, шефа на Блякрок Лари Флин и той беше преди месеци а се очертава да пият по една студена вода
  • 14 Кубрик

    29 15 Отговор
    Покровск ще е превзет за 15 – 20 дни, а фронта ще се разпадне след 30 - 45 дни! По важно е кога капана Курск в които влязоха по най – глупав начин укрите ще се активира за унищожаване на Бандервците! Трябва да се напълни до максимум с украински бригади и техника, а цивилните да се евакуират и ще почне масова сеч! Давам 15/20 дни до началото на погрома!

    Коментиран от #47

  • 15 Отец Никанор

    13 32 Отговор
    Дано господ ви прати в ада убийци, дано там вечно да горите руски варвари, от ада да не излезлите, за всичко да си платите с мъки вековни... Господи на кажи ги.... И подкрепи десницата украинска, и дари нашите украински братя с победа!... Слава Украина!... Бог с Вами братя украинци! 🙏
  • 16 Пияния майстор

    21 3 Отговор
    Преди време един анализатор каза, че войната се е превърнала буквално в игра на шах. Противникът вижда твоите фигури и ти виждаш неговите. Единственият шанс е да го измамиш на третия, четвъртия, петия ход. Историята ще покаже след някоя и друга година, дали Герасимов подмами НАТО в Курск, руснаците ли проспаха, а Провидението ли се намеси и им помогна или любовта към налудните рейдове в стил батка Махно и хетман Сагайдачни изигра лоша шега на "братята" украинци.
  • 17 Накрая покровителите от нато ще

    15 5 Отговор
    си измият ръцете с "авантюрата на зеленски". Вече почнаха да им тропосват и ликвидирането на Северен поток. Малоумници големи излязоха
  • 18 Гориил

    21 8 Отговор
    Русия сложи край на войната и получи максималното възможно. Украйна не може да направи нищо. Курската авантюра изтощава украинската армия, унищожава икономиката и смила резервите.

    Коментиран от #19

  • 19 Съвет

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гориил":

    Ти украинците не ги мисли
    Набират хора да копаят окопи при Курск по договор..после направо оставаш в него
  • 20 Мишел

    17 9 Отговор
    Наивно е да се мисли, че окопи и траншеи ще спрат щурмова авиация, бомбардировачи с ФАБ, ОДАБ, вертолети с ракети, Солнцепек 1,2,3..
    Руснаците интензивно унищожават бронираните машини и транспорта на ВСУ на фронта в Курска област и в тила (вече почти 500. броя) . Така превръщат украинската мотопехота в пехота, която няма очакваната за пробива мобилност. Доставката на боеприпаси , храна и други материали е свръхзатруднена.
    Като следствие на това, резултатът от десетина дневното украинско настъпление е равен на планирания за двата първи дни, а загубите са вече над 20%.
    Руснаците воюват дистанционно, вкарват свежи части в Курска област и натискат по целия 1200 км фронт. ВСУ нямат резерви и ресурси за такава война.

    Коментиран от #26, #27, #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тик так тик так

    9 18 Отговор
    Руското джудже трябва да пренасочи ресурс в спешен порядък към Курск защото иначе на мъпетите по руската телевизия ще им стане трудно да обясняват къде е славната червена
    армия и как така има немски танкове там
    отново
    Сега се засича време да се види колко ще отнеме на руснаците да групират някакви боеспособни части от което ще стане ясно в какво положение е армията им

    Коментиран от #25

  • 23 Стайков

    7 5 Отговор
    Пригожин неколкократно предупреждаваше Кръмъл, но те пазеха стария генералитет. Пригожин не се стърля и тръгна с военна групировка към Москва, за да стресне Кремъл. Путинсе противопостави, не искаше да чуе предупреждението. Пригожин спря ддвижениетокъм Москва, което му костваше живота. Кремъл продължи да не обръща внимание на разузнаването си. Затова сега плаща скъпо. с цената на невинни жертви и срамът от унижението на Руската армия, че няма пълководци, а безличен Генщаб. .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тити

    7 11 Отговор
    Рашистите никога не са били втората сила в света даже не влизат и в десетката.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Абсурдистан

    3 12 Отговор
    Защо ли? Защото имат един некадэрен кагебист за гловнокомандващ! Путлер по професия е донотншк, липсва му военно образование, освен това е касапин и се е обградил със страхливи блюдолизци, които му казват това, което иска да чуе, а не истината. .Освен това е и параноик и дори да му каже някой истината, той не вярва. Това е! Трябва да бъде уволнен!

    Коментиран от #45

  • 33 БгТопИдиот🇧🇬

    18 4 Отговор
    Залагам 1000 към 1 ,че живи укри ще се приберат само предалите се.

    И то не веднага.

    В Сибир има нужда от работници.

    Коментиран от #43

  • 34 Мишел

    13 6 Отговор
    Руската армия превзе трето населено място за деня- град Артемово, до Торецк .
  • 35 Хахахаха

    7 12 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Путлера не може да си опази територията, тръгнал нова да взима?
  • 36 Доживях от DW да

    10 1 Отговор
    ми обясняват за военна тактика.....
  • 37 Аз съм веган

    2 12 Отговор
    Те ватите са подготвени само да крадат и да пият. Защо не проумяват копейките тия работи сигурно е генетичен проблем. Може и да са с осми клас. Да харесаш вати е като да харесваш хлебарки.
  • 38 О.бос.сраллис щото,

    1 4 Отговор
    затуй.
  • 39 Объркано Атлантиче

    13 3 Отговор
    Мандалото хлопна, капанът в Курск е последния пирон в ковчега на НАТО.

    Международната агенция Fitch обяви Украйна в дефолт.

    Никой няма да връща дълговете, това вече е ясно. Украйна фалира. Неизпълнението ще бъде обявено. И тогава какъв ще е сценария - загуба на част от териториите и суверенитета? Докъде ще се стигне, ще бъде решено до ноември, за когато са планирани изборите в САЩ.

    -- Reuters
    Ukraine in default according to Fitch and SP --
  • 40 Сатана Z

    13 2 Отговор
    Простата аритметика показва,че укроинските терористи и НАТОвски наемници са загубили повече от 30% от личния състав на силите си.До ден—два ще загубят още 10—15% и ще трябва да се предадат или омрат като кучета.
    Всеки изминат ден прекаран на чужда територия в голото поле на Курска област без логистика е смърт за терористите от НАТО.
    Германия вкара в битката за Курската дъга над 2500 танка и бронирани машини ,къде са тръгнАли укро—нацистите пеша да превземат Русия?
  • 41 АУУУУУ

    2 2 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ НА БРИФИНГ НА ВСУ ........ ЗНАЧИ ГОСПОДА ГЕНЕРАЛИ, СПИРАМЕ НАСТЪПЛЕНИЕТО В ТАЗИ ТОЧКА.......ЗАЩО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ? .......ЗАЩОТО ОТ ТАЗИ ТОЧКА ЗАПОЧВА ...АЛЯСКА...🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 42 Хм Хм

    4 8 Отговор
    "Защо руснаците бяха неподготвени"

    Ами защото те винаги са неподготвени.
  • 43 Моряка

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Предполагам, че ще се поразходят до Колима.Който оживее.Сибир ще им бъде рай в сравнение с Колима.
  • 44 Активист от Възраждане

    3 11 Отговор
    Братя, отивайте на фронта в Курск да спасим Путин!
    Да спасим Путин, защото без него сме загубени.
    Чака ни затвор. Затвор за предателство...
  • 45 Моряка

    9 3 Отговор

    До коментар #32 от "Абсурдистан":

    Путин все пак е завършил право в Петербургския престижен университет и школата на КГБ.
    А клоуна?
  • 46 Моряка

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Чел съм много мемоарни книги":

    Чакай,чакай ,още не се е появил Стоянчо.Тогава ще се наслаждаваш на тактическо,оперативно и стратегическо мислене.
  • 47 ха ха

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Кубрик":

    Като сметнем, че 3 дни са 900, за има няма 30 000 дни ще стане работата...
  • 48 Анонимен

    3 2 Отговор
    Клоуна ще реве и подскача върху нашите БТР-ри.Само иска напред и Москва.
  • 49 ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Войната се води":

    Не, бе! За солнцепек бълнува... Напекло го е слънцето!.. Един, два, три пъти...
  • 50 777

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тебе биха ли те или ти се скри в някой контейнер?
  • 51 Георги

    0 1 Отговор
    20х20=400 кв км
  • 52 нгоро нгоро

    1 2 Отговор
    Боевете край Курск: Защо руснаците бяха неподготвени
    Че кога ли са били подготвени? та и войната им беше неподготвена!
  • 53 Биби Кинг

    1 2 Отговор
    Е ка що,очен фиркает затва!
  • 54 Тъп Глупънсбърк

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Верно ли бре? Ами че то там значи, като тука. Можеш с дни да вървиш и да срещаш само празни села без население. Българската политическа класа евакуира работоспособното българско население на запад с тази разлика, че тук никоя войска не е нападала територията.
  • 55 Бяха неподготвени

    1 1 Отговор
    Защото няма мераклии да мрът из окопите за олигарсите
  • 56 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    2 0 Отговор
    РУСКОТО ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ СЕ ИЗЛОЖИ ЯКОООО, ГЩ ТОЖ€!
    ПРЕДПОЛАГАМ ,ЧЕ В ПО$ТКОМУНИ$ТИЧ€$КА РУСИЯ НЕЩАТА $А ПО-ЗЛ€ ,ОТКОЛКОТО ПРИ НАС ДОРИ, ПО ОТНОШ€НИ€ НА ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА(роднина , милицион€р, роднина , милицион€р...)!
    КАТО ЗНАМ КАКВИ Ш€$Т ВОЛТОВИ(БАВНОРАЗВИВАЩИ) КАЛИНКИ -ПРОТ€Ж€ТА НА ВЪРХОВНИЯТ ФАТМАК-другаря П€Д€рад€Ф $лужат ВЪВ В€ЛИКАТА $лужба $ВР И В ЩАБА НА ОтБРАНАТА , МЕ Е СТРАХ ДА СИ ПОМИСЛЯ КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО ПРИ БРАТУШКИТЕ( ВСЕ ПАК ПРИ ТЯХ КОМУНИЗМЪТ БЕШЕ 74 г. ОФИЦИАЛНО, И ОЩЕ 23г. ДО ДН€$ -Н€ОФИЦИАЛНО)!
    РУСОФИЛ СЪМ, НО И ВЪРЛ АНТИ-КОМУНИ$Т!