Отидете към основна версия

21 273 289

Украинските F-16 взеха първите си жертви във въздуха, Русия скри 90% от бойните си самолети

  • украйна-
  • f-16-
  • ф-16-
  • изтребители-
  • русия-
  • война-
  • ракети-
  • киев-
  • дронове-
  • самолети-
  • atacms

Украйна за първи път използва произведените в САЩ изтребители F-16 за прехващане на дронове и ракети, изстреляни от Русия

Снимка: Shutterstock

Украинските бойни изтребители F-16 постигнаха първите си въздушни победи, сваляйки руски крилати ракети, изстреляни срещу Украйна по време на масираната атака в понеделник, предаде Forbes, цитирайки украинските власти.

Наскоро Киев получи първите западни изтребители след дълго чакане. Съобщава се, че за първи път украинските F-16 нанасят успешни удари във въздуха и това е само началото. Не е изненадващо, че към момента украинските ВВС използват тези самолети за прехващане на ракети във въздуха.

Тъй като Украйна получи ограничен брой изтребители, тя не може да рискува да ги загуби в бойни мисии близо до фронта за атакуване на наземни цели, защото тези мисии са с по-висок риск. Военни наблюдатели посочват, че откакто пристигнаха в Украйна преди 3 седмици, F-16 са били забелязани да летят въоръжени с ракети въздух-въздух, а не въздух-земя, което обяснява защо биват използвани за противовъздушна отбрана.

В началото на тази седмица Русия извърши най-масираната си атака срещу Украйна от първия ден на инвазията (24 февруари 2022 година). Президентът Володимир Зеленски зяви, че Русия е използвала над 100 ракети от различни видове и около 100 дрона „Шахед“. „И както повечето предишни руски удари, този беше също толкова злонамерен и насочен срещу важна гражданска инфраструктура", казва той. Смята се, че част от крилатите ракети, изстреляни по енергийната инфраструктура на Украйна, са били прехванати във въздуха именно от F-16.

Украйна ще използва въпросните изтребители за въздушен бой срещу руски изтребители едва когато натрупа повече опит, определени ракети и още самолети F-16. Към момента украинските F-16 ще функционират като противовъздушна отбрана.

На този фон вестник The Wall Street Journal съобщи, че Русия е скрила 90% от бойните си самолети, за да ги защити от изключително ефективните смъртоносни американски системи ATACMS. Москва бързо се адаптира от грешките си на фронта и според разузнавателни данни вече е преместила 90% от бойната си авиация далеч от обсега на ракетите, с които разполага Украйна. САЩ все още не са дали разрешение на Киев да атакува военни цели дълбоко на руска територия заради страх от ескалация.

Масираната въздушна бомбардировка на Русия в понеделник идва три седмици след светкавичното нахлуване на Украйна в руската Курска област. Междувременно Русия ускори офанзивата си в Източна Украйна, където се доближава до важния логистичен център Покровск. The ​​Wall Street Journal потвърждава, че при въздушната атака на Русия срещу Украйна в понеделник изтребителите F-16 са свалили руски ракети и дронове.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 207 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: