Тема: Украйна

29 Август, 2024 17:40 3 080 59

Foreign Policy: Курската операция е краткосрочен успех, който няма да има дългосрочни последици

  • украйна-
  • курск-
  • курска област-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • покровск-
  • донбас

Дори ако Киев успее да задържи територията, която наскоро завладя, това няма да е значителна разменна монета в бъдещи преговори с Москва

Foreign Policy: Курската операция е краткосрочен успех, който няма да има дългосрочни последици - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Контраофанзивата на украинските сили на руска територия в Курска област е до голяма степен успешна в краткосрочен план, но в дългосрочен план няма да обърне хода на войната, пише Foreign Policy.

Дали изненадващото контранастъпление на Украйна срещу Русия е критична повратна точка във войната, безсмислен спектакъл или стратегическа грешка на Киев? Операцията беше до голяма степен успешна в краткосрочен план, но е важно какво ще се случи в дългосрочен.

Още новини от Украйна

Тези успехи на бойното поле едва ли ще повлияят на изхода от войната, смятат експерти. Операцията в Курск може да доведе до по-големи загуби от страна на Украйна, отколкото от страна на Русия, и това не е съотношение, което Украйна може да си позволи. Би било голяма грешка да се заключи, че последните успехи на фронта в Курск означават допълнителна помощ от Запада и че ще позволят на Украйна да си върне Донбас или Крим.

Краткосрочният успех на Украйна е очевиден – инвазията даде необходимия тласък на украинския морал и помогна да се разсеят опасенията, че Киев е в капан и ще загуби войната. Курската операция разкри сериозни пропуски в руското разузнаване и изнерви Владимир Путин.

Ако погледнем по-голямата картина обаче, математиката не е в полза на Киев. Според различни оценки украинската армия е окупирала около 1000 кв. километра руска земя и е принудила 200 000 руснаци да се евакуират. Това представлява едва 0,0064% от общата площ на Русия и 0,138% от нейното население. За сравнение Русия сега контролира приблизително 20 процента от територията на Украйна, а според съобщенията войната е принудила близо 35 процента от населението на Украйна да напусне домовете си.

Дори ако Киев успее да задържи територията, която наскоро завладя, това няма да е значителна разменна монета. Съдбата на Украйна ще се определи от това, което се случва в Украйна, а не от Курската операция.

Курската операция обаче разкри две важни слабости на Русия. Първата и основна е ниската военна ефективност на Русия. Предвид многократните грешки на Русия в тази война и като се има предвид, че дори нейните успехи идват с бавни темпове, малко вероятно е някой все още да вярва, че Русия представлява сериозна военна заплаха за останалата част от Европа. Второ, успешното нахлуване на Киев в Русия предполага, че съществуващите червени линии и други ограничения върху украинските операции трябва да бъдат премахнати и Западът трябва да позволи на Украйна да се бие с Русия с всички необходими средства.

Скорошният военен успех на Украйна може да се разглежда и като възможност за започване на сериозни преговори за прекратяване на огъня, а не като „причина за продължаване на скъпоструваща война, която Украйна може да оцелее, но е малко вероятно да спечели“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примати

    5 49 Отговор
    Русия явно вече няма бронирана техника. На Покровското направление се опитват да напреднат без бронирана техника. При Курск се опитват да спрат ВСУ без бмд, бмп, или бтр...

    Коментиран от #3, #32, #44, #57

  • 2 09876

    8 49 Отговор
    Вжното е че Украйна превзе Руски град, на руска територия. Важното е че пренесоха СВО на Руска територия, че накараха руснаците да разберат че се води война не видео игра. А най важното е че руснаците разбраха че вожда им не може да ги защити и че цял свят вида каква жалка картинка сте.

    Коментиран от #7

  • 3 Последния Софиянец

    40 4 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    При Курск унищожени 800 украински танка и 10 000 бандеровци.

    Коментиран от #8, #26, #27, #37

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    46 3 Отговор
    Ех , да бяха живи сега милиони украинци , да видят усоеха на зеления !!! Ах , да бяха живи и мозъчните клетки на нашите паветници , за да вдянат какво става.....
  • 6 Нали

    6 39 Отговор
    не мислите ,че украинците искат да задържат тази територия ? Целта е друга и тя е постигната 100% .Доверието в Путин се срива ,рублата се срива ,икономиката се срива....а Китай дори не упрекна украинците. Путин стана за посмешище дори на дебелия Кимчо, от който проси оръжие

    Коментиран от #17

  • 7 Последния Софиянец

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "09876":

    Суджа е село с 5 000 жители.
  • 8 Примати

    8 19 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Украйна е унищожила от началото на войната над 16 000 бмд , бмп , и бтр... също над 8000 танка

    Коментиран от #18

  • 9 !!!?

    5 34 Отговор
    Цитат:
    "малко вероятно е някой все още да вярва, че Русия представлява сериозна военна заплаха "

    само българските путинофили продължават все още да разказват, колко велика военна сила била Матушката
    :)))

    Коментиран от #16, #38

  • 10 А добро утро,

    41 3 Отговор
    Ма 3 седмици се реве за великите успехи на ВСУ, завзели територия колкото софийското поле барабар със селата от милиционери и граничари. А после....А в същото време се пускаме при Покровск,Турецк и цял Донбас...И Зеленски реве по телевизията...Тъпа PR акция ала МИ6 за да покажем колко е слаб диктатора от Москва? Ма или сме с промити мозъци и не четем или за шимпанзета ни взимат? Спрете войната
  • 11 Ядрен вампир Z

    9 24 Отговор
    Каквото и да се случи с тази война, малкия диктатор вече стана за смях на цял свят.Жалко за хилядите жертви и от двете страни заради лудостта и страха му!
  • 12 Харон

    5 25 Отговор
    "смятат експерти" Тези експерти смятаха, че Киев ще падне за 3 дена. Тези експерти смятаха, че руснаците ще са на Молдовската граница. Тези експерти и в момента не знаят каква е целта с Курското нападение. Само гледат на кафе и лято олово и гадаят....Фактът е, че руснаците на юг настъпват с ужасни загуби, а укрите в Курск с ужасни количество пленници. Ще видим.
  • 13 да де

    24 3 Отговор
    Тайното оръжие на Путин генерал Сирски-200 занули най-боеспособните бандеровци.
  • 14 Гориил

    24 1 Отговор
    НАТО няма ни най-малък шанс. Украинските войници умират безсмислено или са пленени. Напомням, че на 29 август 1949 г. СССР тества първата си атомна бомба.

    Коментиран от #29

  • 15 Ну,лилиПутин...Ну, Погоди!!!

    4 21 Отговор
    Да се радват,че запада не разрешава на Украйна да използва оръжията им срещу тях,че тогава ще видят кон боб яде ли.Всичко досега ще им се стори като сладкарница захарно петле.
  • 16 ?????

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    Виде надпис "Внимание! МИНИ!" и ти мина 🤣🤣🤣🤣. НЕМА ТАКЪВ НАРОД! КАК ПРЕЦЕНИ КОЙ Е ВОЕННА ЗАПЛАХА? ИЛИ ВЯРВАШ НА КОРЕКТНИТЕ МЕДИИ.ТАКИВА НЯМА. АКО ЛЕТЯХА АТОМИ ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ЧЕТЕШ СЕГА? НЕМА ТАКЪВ НАРОД...

    Коментиран от #23

  • 17 АМА ВЕРНО ЛИ

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Нали":

    И ДЯДО КОЛЕДА СЪЩЕСТВУВА НАЛИ

    Коментиран от #52

  • 18 Костадин Костадинов

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Примати":

    Да ги видя тес 8000 танка? Да не броиш руските?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Костадин Костадинов

    4 17 Отговор
    Много удачно е да питам: ко стана ф Курск що тъй стана че велика и непобедима Русия оцапа кълките? Що мълчи русофиляка срамежливо?

    Коментиран от #31, #43, #45

  • 21 Гай Турий

    29 3 Отговор
    Глупава нагласена по киевски стъкмистика. Нито са я завзели тая територия, нито ще я задържат. В повечето места за да създават паника и впечатление за присъствие, шпорят с джипки и бронежелеза и като изстрелят джепането се връщат бързо, ако не ги причукат по трасето. Само да не свършат някоя чернобилска гадория в Курската АЕЦ, че ще ни заразят милиони. Рано или късно тая земя ще бъде ометена от бандеровците и клоунът нищо няма да получи, освен вече някой кинжал. Той е никой с отдавна изтекъл мандат, чувак, мишена. Накрая Укра ще престане да съществува. За урок на Запада и цялата Антанта.

    Коментиран от #28, #50

  • 22 Р.К.И.

    5 14 Отговор
    Foreign Policy, като няма последици, защо пишете за това? Целият свят говори за Курск, но ..... "нямало последици". Това да говори светът за теб не е ли последица. Дългосрочни, краткосрочни - това е разтегливо. На война има динамика и не се знае след два часа какво може да започне с дългосрочна/краткосрочна последица. След войната ще мерим, а сега Курската операция е етап, етап от войната с неизбежни последици.

    Коментиран от #24

  • 23 Костадин Костадинов

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "?????":

    Атоми "валят" всеки ден
  • 24 Костадин Костадинов

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Р.К.И.":

    Много лаконичен и ясен коментар,със съвсем прагматичен смисъл!
  • 25 Механик

    21 2 Отговор
    Айдаааа и Foreign Policy станаха путинофили. Само за днес, путинофили се оказаха 4 мастити агенции и медии. Първо УНИАН, които казаха, че ВСУ губи няколко села и вероятно ще се наложи да избяга от Покровск. После, съвсен изненадващо ФОРБС се издадоха, че са на "хранилка при Путин", като казаха, че нещата никак не отиват на добре за Укарина. След това и "предателите" от Дойчевеле прломотиха нещо от сорта, че Курското настъпление загубило скорост и вече е превръщало в безславна авантюра за Украина.
    Ето сега и Foreign Policy се оказаха гадни копейки, да му се невиди.
  • 26 оня с коня

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Пишеш че при Курск за унищожени 800 Укр. Танка и 10 Бандеровци.ПРОСТАТА ЛОГИКА в случая налага заключението че след като въпреки това Курска Област е Украинска в момента,това предполага ПОНЕ 2-3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ щети за загубилите битката Руснаци в Жива сила и танкове.Е тая сметка що не я направиш сам,а трябва аз да те подсещам?

    Коментиран от #30

  • 27 Тигре Тигре

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Звучи ми много добре ,🍷наздраве по повода.
  • 28 Костадин Костадинов

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Гай Турий":

    Ти си велик пророк!

    Коментиран от #35

  • 29 Р.К.И.

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гориил":

    И какво като А-бомба имат? И Пакистан има; и Израел има ... И?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мишел

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    Ти откъде знаеш бе,Парр Цалл,да не си там?
  • 33 Костадин Костадинов

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    Не ве, питам щото сте мноо компетентни когато има успех вашата родина Русия,а мълчите ся.
  • 34 Хахахаха

    3 9 Отговор
    А ако бъде взета и курската АЕЦ? А, когато Москва вече е в обсега на ракетите? И това ли няма да има значение? Ммммм доооообре! Ще видим.

    Коментиран от #41, #58

  • 35 Гай Турий

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Костадин Костадинов":

    Да. И това няма да го свърши Пундин, а вече Беломустаков. Той е корав бич, с букната п, да не ме изтрият за комплимента...
  • 36 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    2 1 Отговор
    Аман от експерти където не са виждали истински патрон
  • 37 Хахахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Те толкова танкове не са имали от преди започване на войната! Отивай да миеш чиниите!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Чак и мен

    4 5 Отговор
    заблудиха в началото на войната рашките. Викам си, ще направят няколко рейдърски захвата и ще превземат каквото им трябва за около няколко месеца. Когато обаче видвх как зверски се гаврят и избиват цивилното население, как унищожават инфраструктурата, се светнах, че това не е завземане на територии. Когато ще превземам нещо, не го изравнявам със земята, ако ще го ползвам.
    Това си е добре премислено унищожаване на нация. От злоба, завист, комплексарщина и имперски шовинизъм.
    И вече се сетих, че войната няма да свърши скоро.
    Няма как.

    Коментиран от #42, #46, #49

  • 40 Пак аз @ 111

    7 3 Отговор
    ,,Съдбата на Украйна ще се определи от това, което се случва в Украйна, а не от Курската операция.,,Скорошният военен успех на Украйна може да се разглежда и като възможност за започване на сериозни преговори за прекратяване на огъня, а не като „причина за продължаване на скъпо струваща война, която Украйна може да оцелее, Скорошният военен успех на Украйна може да се разглежда и като възможност за започване на сериозни преговори за прекратяване на огъня, а не като „причина за продължаване на скъпоструваща война, която Украйна може да оцелее, но е малко вероятно да спечели“.,,Но е малко вероятно да спечели,, ТЕ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО - не съм го написал аз , а тези , които в крайна сметка ще признаят , че Украйна е на приключване ...И аз това писах толкова време , ама кой да вярва ...Тука все ,,мозъци ,, , на които трудно можеш да им наливаш акъл ...

    .

    Коментиран от #51, #53

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ТЪПАНАР

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    НЕ СЕ ОПИТВАТ ДА НАПРЕДНАТ А НАПРЕДВАТ И ТО УСТРЕМНО
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ВЕДНЪЖ СТОМНИЧКА ЗА ВОДА

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Чак и мен":

    ПЪРВАТА СВЕТИВНА ВОЙНА И ДОГОВОР С ГЕРМАНИЯ ПРЕДАВАЙКИ РУСКАТА ИМПЕРИЯ
    ВТОРИ ПЪТ РАЗНИ БАНДЕРОВЦИ И СС ДИВИЗИЯ ГАЛИЧИНА
    Е СТОМНИЧКАТА СЕ СЧУПИ
    СЕГА НЯМА ПРОШКА И ЖАЛ
    ЗАРАВНЯВА СЕ И СЕ ПОСИПВА СЪС СОЛ ЗА ДА СЕ ПОМНИ

    Коментиран от #48

  • 47 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    Това сигурно е стотната статия тук дето третира украинския успех в курск като поражение.та чудно как като си завладял 1500 кв.км си се прецакал?хахахахаха!
  • 48 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #46 от "ВЕДНЪЖ СТОМНИЧКА ЗА ВОДА":

    Така е трета реанимация на русия няма да има.китай да си взема сибир а другото да се дава на коренното население и кой откъде е .
  • 49 Р.К.И.

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Чак и мен":

    Аз очаквах, че руснаците изобщо няма да могат да преминат границата. Знаеше се за струпването на войски, а и всички знаем руснацити колко ниска проба са. Пробиха, защото се оказа че украинците съвсем нищо нямат като военна сила и разликата като количество на двете ВС се оказа огромна. За другото съм напълно съгласен с теб. Като ще се нанасяш в чужда къща, не я гориш, нали! А и за вътрешните им подбуди си прав - патологични злоба, омраза и шовинизъм
  • 50 стоян

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гай Турий":

    До 21 ком - ще ще ще ще - явно пиеш апчета за познаване - мерак ти е путин да победи ама ще си останеш с мерака
  • 51 Скрий си руската логорея,

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Пак аз @ 111":

    където слънце не грее.
  • 52 Че как да не съществува?

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "АМА ВЕРНО ЛИ":

    И не е само един. Всяка Коледа обикалят по улиците. Има даже и кастинг за Дядо Коледовци.
    Не знам за теб, но като бях дете, не ме е пропуснал ни веднъж. И след това е идвал чат-пат.
    Дожаля ми за теб. Чак ми се насълзиха очите. Ти си бил много нещастно човече като малък, че и като голям. Явно си бил толкова лош, че този дядо те е заобикалял отдалече.
  • 53 Р.К.И.

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Пак аз @ 111":

    Първата година ядеш останалото от предишната; втората година ядеш резервите; третата година метеш складовете за да ядеш. Такава война повече от 3 години Москва не може да издържи. Ако има съюзници или колонизирани държави - може, но на собствен мускул не може. Москва нито колонии има, нито съюзници. И заеми никой няма да даде на воюваща страна, още повече когато не се знае дали утре изобщо ще я има. Гарантирам ти че тази война ще приключи преди да са изтекли 3 години. По един или друг начин, в една или друга форма, с една или друга уговорка, Москва ще капитулира. Украйна? Украйна я подкрепят десетки държави. Няма място за сравнение. Москва си купува ракетите отвън, на Украйна и ги подаряват. познай кой ще издържи.

    Коментиран от #56

  • 54 Тома

    2 0 Отговор
    Единственият успех е че хиляди бандери се споминаха.
  • 55 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПОТИЯ !?!?!? УКРИТЕ + "НАЕМНИЦИТЕ" ---СА В ЧУВАЛ В КУРСК -- ИЗХОДЪТ НЕ СЪЩЕСТВУВА !!!!!!!!!!!!!???
  • 56 Ха-ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Р.К.И.":

    Забравяш, че Русия сама си произвежда основната храна. Нейните полета се засаждат и се получава реколта, така че не е нужно да прибягва до военните си запаси. Украйна е тази която си превърна плодородните земи в бойно поле, а останалите са собственост на чужди фирми.
  • 57 Ха-ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    Не се опитват да напредват , те напредват със или без бронирана техника
  • 58 Ха-ха-ха

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хахахаха":

    Ако, ако ...... много акота.
  • 59 Дон Корлеоне

    0 0 Отговор
    Да питат Ерик фон Манщайн за битката при Курск- 5 юли 1943г.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания