Отидете към основна версия

6 Септември, 2024 20:03, обновена 6 Септември, 2024 20:03 20 954 363

Шокираща гледка от фронта край Покровск! Руснаци екзекутират предаващи се украински войници

  • русия-
  • украйна-
  • покровск-
  • войници-
  • донбас

Украйна разследва разстрела на трима коленичили бойци

Снимка: БГНЕС/ЕРА

CNN съобщи, че притежава видеозаписи, на които се вижда ясно как руската армия убива трима предали се украински войници.

Войниците излизат олюлявайки се на пътека и падат на колене с ръце зад главите си. От запис, направен с украински дрон се вижда как секунди по-късно те лежат неподвижно по корем.

Видеозапис, предоставен CNN, заснет по време на боевете в края на август в близост до град Покровск в Източна Украйна, показва очевидна екзекуция от руските сили на трима предаващи се украинци, след като окопът им е бил превзет.

Представител на Украйна описва случая като част от модел на очевидни екзекуции, като през тази година броят им се увеличава. Източници от украинското военно разузнаване са предоставили на медията списък с 15 такива случая, станали от ноември 2023 г. насам. Повечето от данните са подкрепени с видео или аудио записи от дронове, от които става ясно, че предали се украински войници на фронтовата линия са били убити от руската армия, вместо да бъдат взети в плен.

По думите на главния прокурор на Украйна от началото на войната се разследват 28 подобни случая, при които убити общо 62 украински военнослужещи.

Разследва се и смъртта на мъж, който според роднините му бил пребит от военни, отговарящи за мобилизацията.

Украинската прокуратура съобщи днес, цитирана от Ройтерс и БТА, че тримата войници са били убити на 27 август, когато излезли от окопа си и коленичили, показвайки явно, че искат да се предадат. Те обаче били застреляни от руски военни.

До момента няма коментар от руска страна, посочва Ройтерс и прави уговорката, че не може да потвърди автентичността на кадрите по независим път.

Украйна разследва предполагаемите екзекуции на 73 свои войници от руските въоръжени сили, съобщи главният прокурор Андрий Костин.

В публикацията си в "Екс" той допълни, че се документират все повече подобни случаи.

"Това военно престъпление е част от продължаващите груби нарушения от Русия на международното хуманитарно право. Руското варварство е позор за човечеството", написа в същата социална платформа говорителят на украинското външно министерство Георгий Тихи.

Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец междувременно призова, цитиран от Франс прес, да бъде разследвана смъртта на мъж, който според свои роднини е бил пребит от военни, отговарящи за мобилизацията.

Този случай "изисква незабавно, пълно и безпристрастно разследване", написа омбудсманът в "Телеграм". Той уточни, че е изпратил съответно искане до прокуратурата, която вече е започнала разследване за "телесни повреди... поради небрежност".

От военното окръжие в най-западния украински регион - Закарпатска Украйна, където е станало предполагаемото нарушение, казаха, че мъжът е починал от естествена смърт. Той е имал заболяване и не са му били причинени травми.

От военното окръжие заявиха още, че мъжът е бил задържан на 28 август, след като пребил приятелката си, и им бил предаден, за да бъде мобилизиран. При транспортирането на 1 септември обаче му прилошало и той починал три дни по-късно.

Украинската армия, която изпитва недостиг на хора след две повече от две години и половина война, се опитва да попълни редиците си, но за разлика от началото на конфликта, сега има недостиг на доброволци и през май в страната бе приет нов закон, замислен да ускори мобилизацията. Отговорните за това структури обаче редовно биват обвинявани в малтретиране, дори в насилие, особено в западните области, по-малко засегнати от войната, като някои медии дори осъждат "лова на мъже" в мобилизационна възраст, отбелязва АФП.

Атаките срещу военни окръжия и обвиненията в корупция не са рядкост.

Мнозина украински мъже не искат да бъдат мобилизирани, тъй като се страхуват да не бъдат изпратени на фронта без подходяща подготовка, посочва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 169 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: