Отидете към основна версия

3 259 20

Латвийската армия потвърди: Това е въоръжен с експлозиви руски дрон "Шахед"

  • латвия-
  • украйна-
  • русия-
  • дрон-
  • шахед

Нито военните, нито местните власти говорят за експлозия при падането на дрона в Източна Латвия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският дрон, който долетя в Латвия от Беларус в събота, беше дрон тип "Шахед", зареден с експлозиви. Това съобщи ръководството на латвийската армия на пресконференция в Рига, цитирано от Би Би Си.

Според латвийската преса в пресконференцията са участвали министърът на отбраната на Латвия Андрис Спрудс, командващият Националните въоръжени сили генерал-лейтенант Леонид Калнинс и командващият ВВС полковник Виестурс Масиулис.

Те казаха пред репортери, че експерти изучават останките от дрона, паднал в Източна Латвия, в района на Резекне. Калнинс повтори това, което вече беше казал в неделя: латвийските национални въоръжени сили, каза той, незабавно са засекли дрон, летящ във въздушното пространство на Латвия рано в събота сутринта и са го наблюдавали, докато не се разби.

Латвийските военни смятат, че "Шахедът" е долетял в Латвия случайно.

Председателят на регионалния съвет на Резекне Монвид Шварц каза пред латвийската информационна агенция LETA, че дронът е паднал в поле на разстояние от населени места. Порталът Delfi пише, че дронът е паднал в Гайгалавска волост, тоест на около 90 км от най-близката точка на границата с Беларус.

Нито военните, нито местните власти говорят за експлозия при падането на дрона камикадзе.

Миналата седмица, по време на най-малко две нощни атаки с дронове, украинските канали за наблюдение съобщиха за няколко дрона, летящи в Беларус, а беларуските военни веднъж потвърдиха съобщенията, че дрон е бил свален в района на Гомел, без да уточняват от кого е бил изстрелян.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: