Тема: Украйна

12 Септември, 2024 18:55 2 569 48

Срещата на годината! Володимир Зеленски и Си Дзинпин преговарят през октомври?

  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • си дзинпин

Китай желае да се представи като отговорен играч в международните конфликти, въпреки че е въвлечен в териториални спорове в задния си двор

Срещата на годината! Володимир Зеленски и Си Дзинпин преговарят през октомври? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин може да се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски следващия месец. Това разкри бивш украински служител в Пекин при откриването на най-голямото годишно военно дипломатическо събитие в Китай, съобщава "Ройтерс".

Александър Чалий, бивш заместник-министър на външните работи, заяви, че дипломацията с Пекин се е подобрила и срещата вече е възможна.

Отбелязвайки усилията на Китай да помогне за възстановяването на европейската сигурност, той посочи, че "сега всички ние в Украйна чакаме някои директни контакти между президента Зеленски и президента Си".

Пекин се обяви за неутрален в 30-месечната инвазия на Русия в Украйна, но поддържа тесни стратегически връзки с Москва и не се присъедини към мирната среща на върха, организирана от Украйна през юни.

Тогавашният външен министър на Украйна Дмитро Кулеба се срещна с китайския си колега в Пекин през юли, а Зеленски планира нова възможна среща на върха през ноември - този път с руско участие.

Цуй Хонгян, директор на отдела по европейски изследвания в Китайския институт за международни изследвания, отбеляза, че Китай е отворен за присъединяване към бъдеща среща на върха, тъй като не иска усилията му "да отидат на вятъра".

"Готови сме да направим всичко, което е благоприятно за мира", изтъкна Цуй, попитан за перспективата за среща между Си и Зеленски.

Китай желае да се представи като отговорен играч в международните конфликти, въпреки че е въвлечен в териториални спорове в "задния си двор".

Филипините и Китай взаимно се обвиниха за таран на кораби на бреговата охрана в Южнокитайско море, а през август Пекин извърши поне две нахлувания във въздушното пространство и водите на Япония.

Освен това Китай продължава да изпраща военни самолети и кораби около демократично управлявания Тайван, който смята за своя територия.

Западните страни изразиха загриженост относно нарастващото военно сътрудничество на Китай с Русия и "опасните действия" в Южнокитайско море. През юли Китай и Беларус проведоха съвместни военни учения на няколко километра от границата на страната членка на НАТО Полша.

Военното напрежение между САЩ и Китай се стабилизира през последните месеци, тъй като редовните комуникационни канали бяха отворени отново след почти две години прекъсване, въпреки че през юли Пекин преустанови ядрените преговори.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    28 5 Отговор
    Днес Зеленски каза че руската офанзива в Курска област която започна вчера е по плана на Украйна.Пълно Куку

    Коментиран от #6, #25

  • 3 стоян георгиев

    4 20 Отговор
    Китай е в много неудобна ситуация .от една страна признава крим за украински от друга се чуди как да го каже на путин в очите.

    Коментиран от #20, #31

  • 4 Аз съм веган

    4 15 Отговор
    Сготвииха ботокса

    Коментиран от #32

  • 5 Декамерон

    7 15 Отговор
    Путлер е пукнал снощи в централната московска болница след спукване на памперса и изтичане навътре. -ТАСС

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Искандер М

    4 2 Отговор
    И през ноември е през оградата 😀
  • 8 Централна московска болница

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Декамерон":

    Следващите 3 дни болницата ще е затворена, докато се изчисти съдържанието.
  • 9 Kaлпазанин

    17 2 Отговор
    Дотогава я камилата я камиларя .гладна може и вече да умряла кокошка просо сънува ,евреина да не си мисли че може да иска от всеки ,току виж прочетем тука че и Китай е зависим от укрите за оцеляването си ,веч нищо не може да ме учуди
  • 10 АУУУУУ

    4 4 Отговор
    Bloomberg: Германия остави руската АЕЦ в Турция без оборудване.😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 11 Капейка

    3 10 Отговор
    Ще се разберат, а ботоксовия старец никой не го пита. Най-много да начертае още една червена линия.
  • 12 Ха-ха-ха

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Чудно какво са съсредоточени в руснаците в Курск. Като гледам не са си отслабили другите фронтове и напредват.
  • 13 кюмюра от Драгалевци

    21 3 Отговор
    Среща на годината ще когато Зеления се срещне с Бандера !
  • 14 Един

    3 10 Отговор
    Ще му секне мечтата на Пу.
  • 15 Швейк

    4 10 Отговор
    Всичките нашенски копейки на Зеленски ще му прднат на зеления.
  • 16 А бе факти

    20 2 Отговор
    Що се излагате,си пристига другия месец в русия за среща на брикс,какви ги джвакате само и само да пишете за горкото гладно наркоманче
  • 17 БАЙ КУРТИ

    14 2 Отговор
    Е то е ясно. Украйна да капитулира, А ЗЕЛЕНЧУКА ще продължи със БЕЛОТО / ГОРЕ НА ЧЕРЕШАТА, и ще сваля звезди от небето. Е ДА ама демографският срифт /1700000 мъже кой ще ги върне. Който е тръгнал по свирката на ГОВЕДАТА, ХАИР НЕ Е ВИДЯЛ. САМО РАЗРУХА И БЕДСТВИЯ

    Коментиран от #34

  • 18 Зелски

    12 2 Отговор
    Отново ще посъветват зеления да вдигне бялото знаме. Той пак ще обяснява какво зло е Русия. Ще покани и китайците да възстановяват Украйна и ще иска заеми. Нищо ново.

    Коментиран от #35

  • 19 джони инглиш

    13 2 Отговор
    Прочетох заглавието, после първия ред, който казва: Китайският президент Си Дзинпин може да се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски следващия месец.След като видях,че МОЖЕ да се срещне ми стана ясно за "срещат на годината". Абе за един приятел питам -арестуваха ли В.В. Путинв Монголия.И какво стана с Крим за 3 дни.

    Коментиран от #36

  • 20 Ха-ха-ха

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Не са го признали. Казаха че това трябва да се реши на преговори. Ако украинците си мислят че това е признаване..... Дори китайския посланик във Франция каза че първоначално Крим е бил руски и Хрущов( не помня името точно)го дал на Украйна.

    Коментиран от #45

  • 21 Я СЕ СРЕЩНАТ Я НЕ

    6 4 Отговор
    Чек пък СРЕЩА НА ГОДИНАТА. Айде по-леко.
  • 22 Град Козлодуй

    4 6 Отговор
    Слава Украйна

    Коментиран от #26

  • 23 Госあ

    7 1 Отговор
    бандерките се простреляха сами от тъпотия. с това нахлуване в Русия, нещата станаха съвсем други - кой каквото вземе, за него си е. Кво, Русия няма право да взема територии, но Украина - има ! хахаха
  • 24 Артилерист

    11 1 Отговор
    Не вярвам, че Китай може да помогне на сегашната управа в Киев да нормализира отношенията си с Русия. Украинската хунта сътвори закон за забрана на руския език. Тя не признава традициите, историята, религията, ценностите на рускоезичните хора. По този начин сегашната украинска власт не се явява представителна за тези хора. Тази власт забранява правото на свой език и култура на огромната маса рускоезично население. Къде тук са американците, които умират да говорят за правата на човека и свобода на словото. Добре би било всички, желаещи да са посредници за разрешаване на конфликта, да убедят украинския режим в правата на рускоезичните на територията на Украйна и ако не могат, да помогнат или да не пречат на Русия да го направи по свой начин...

    Коментиран от #28, #44

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да да ....слава

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Град Козлодуй":

    Украина която се спомина 2014 година.
  • 27 Фашиста зеленски

    5 1 Отговор
    ще изглежда толкова жалко пред СИ! Китайците ненавиждат лъжци и продажници!
  • 28 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Артилерист":

    точно това беше и позицията на Китай в началото. Плюс гаранциите за сигурност на Русия. Обаче нещата се промениха. бандерите извършиха още убийства на цивилни (никой не е забравил онези 16000 преди СВО) и то на руска територия, нападнаха Русия с цел превземане на територии...изобщо, не им е розово положението
  • 29 Винаги лъгаха

    3 1 Отговор
    Кървавият клоун ще виси на въжето - знае защо.

    Коментиран от #43

  • 30 От страни

    2 1 Отговор
    Ква среща сънува тоя бе? Кой ще говори с него? Не вервам Си да е толкова луд. А ще видим.
    Да върви Зе да си гледа ВСУ-то че станаха за смях - никва координация между поотделенията, изоставят неселените места без бой изобщо. Бегат.
  • 31 От страни

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Това не е най неудобното за Китай. Стана още по лошо нещо - Китай не може вече да се прикрива с русняците и остава сам смичък срещу краварите. Когато трябваше да удари едно рамо на Русия те си траяха и се правеха на оная мъдра маймуна която седи на дървото и гледа как се бият тигрите долу а после като се самоизбият тя да слезне и да обере бонусите. Ама стана тя ква стана - русняците и американците се разбраха и сега маймуната ще трябва да слиза от дървото и да се бие срещу тигыра. Да се молят китайците да не спечели Тръмп щото точно той им е навит. САЩ за да си върнат величието трябва да върнат в страната всичките прозводства и им трябват пазари. За да стане Америка грейт еген и трябва пазар от 600-1000 милиона а това е само един пазар от Азиатско-тихоокеанския регион, демек пазарите на Китай. Така че ще има бой на не.гри в тъмна нощ, само зъбите им се лъскат.

    Коментиран от #41

  • 32 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм веган":

    Дайконите...помни...нема да го ръпаш. Ще викаш "джиналололбриджида" а не "аниманьани".
  • 33 Кирил

    0 5 Отговор
    Преговарят за подялбата на русия. Китай това го устройва чудесно

    Коментиран от #37

  • 34 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "БАЙ КУРТИ":

    По зле от "врагове кравари" може да бъде само "приятели кравари". Тия са от тия приятели дето "отначало пушим твоите а после всеки своите".
  • 35 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Зелски":

    Като знаем че точно преди началото на СВО Украйна метна Китай с 3 милиарда а после отгоре на всичко ги метна с продажбата на "Мотор-СИЧ". Сметай колко ще им поверва Си. Мисля че просто ще му каже за белия байрак.
  • 36 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "джони инглиш":

    Вероятноста е 50%. Може да се срещне а може и да не се срещне. Това е като ква вероятноста да срещна на улицата динозавър? Пак 50% - може да срещна а може и да не срещна.
    При Зе и Си вероятноста е по скоро Зе ще срещне динозавър.
  • 37 дедо..

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кирил":

    Пинь..ще връчи на зеленио-бел байрак..като подарък от трите империи в брикс.
  • 38 Яяяяяя

    3 0 Отговор
    Харесва ми думата”може” , немците казват глагола “ може “ се употребява като искаш деликатно да откажеш
  • 39 Сократ

    1 0 Отговор
    Зеленото ще е живо ли до октомври? Просто питам.
  • 40 Си Дзи

    3 0 Отговор
    Че какво има аз да преговарям с наркомани? С наркомани и терористи не се преговаря!
  • 41 Бай Дън

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "От страни":

    САЩ да си върнат величието? НИКОГА! Не Тръмп, сам Господ да им стане президент! Добрите варианти за САЩ са
    1. Разпадане и анархия
    2. Потъване в океана
    Могат да си избират, все още!

    Коментиран от #46

  • 42 Бандера вика Зеленски

    3 0 Отговор
    Кварталният комик Зеленски си остава клепто-клоун до края на дните си! Вече не разсмива дори господарите си в Лондон и Нашингтон! През октомври щял да се опита да разсмее Си за да му даде някоя пара за клепто-усвояване на срещата на БРИКС в Казан! А с иранския аятола Хоменей няма ли да срещне - за да му подари нови па.мп.ер.си, че старите вече преливат и см.ър.дят отвратително?!
  • 43 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Винаги лъгаха":

    Не можели с нещо по безболезнено, все пак сме по цивилизован 21 век.
  • 44 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Артилерист":

    Не случайно в артилерийското училище приемаха само с оценка отличен по математика.А бе умното си е умно.
  • 45 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ха-ха-ха":

    Китай има поне десет изявления че призава териториалната цялост на украйна.за да има претенции към тайван китай няма как да приема сепаратизма на крим.

    Коментиран от #48

  • 46 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Дън":

    Сащ са номер едно във всяко едно отношение.
  • 47 Клоунът

    0 0 Отговор
    Най-добре на 01.04.2025 в психодиспансер в Магадан.
  • 48 Е И КВО ОТ ТОВА

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    СТОЕНЧООООО КВО ОТ ТОВА
    ДЪВКА ЗА УКРОБАЛЪЦИТЕ
Новини по държави: