Отидете към основна версия

2 795 53

Зеленски осъди опита за убийство на Тръмп, но не коментира връзката на заподозрения с Украйна

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • доналд тръмп-
  • заподозрян

Според високопоставен украински служител, Райън Уесли Раут, заподозреният, няма връзка с украинското правителство

Снимка: БГНЕС

Днес украинският президент Володимир Зеленски осъди опита за убийство на Доналд Тръмп, кандидат за президент на Републиканската партия, което ФБР нарича очевиден инцидент, и подчерта, че политическото насилие няма място в никаква част на света, съобщава Ройтерс, цитирано от БТА.

„Радвам се, че Доналд Тръмп е в безопасност и не е пострадал. Пожелавам всичко най-добро на него и семейството му“, написа Зеленски в социалната мрежа "Екс".

Президентът също така отбеляза, че е добре, че заподозреният за покушението е бил задържан бързо. Зеленски обаче не коментира връзката на задържания с Украйна, въпреки че няколко медии го нарекоха поддръжник на Киев в конфликта с Русия, посочва Франс прес.

Според високопоставен украински служител, Райън Уесли Раут, заподозреният, няма връзка с украинското правителство. „Той не е служил тук и няма никакви връзки с държавни структури, това е сигурно“, увери служителят при анонимност.

Раут, който беше интервюиран от АФП през 2022 г. в Киев, където пътуваше като израз на подкрепа за украинския народ, „е влязъл в Украйна като обикновен човек, както много други“, добави служителят.

В същото време, Украинският чуждестранен легион, съставен от международни доброволци, които се сражават за Украйна, съобщи пред АФП, че заподозреният американец никога не е бил част от неговите редици. „Райън Раут никога не е служил в Чуждестранния легион и няма никаква връзка с подразделението. Слуховете, разпространявани в някои медии, не са верни“, заявиха от Легиона в социалните мрежи.

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември може да повлияе на ситуацията в Киев, който разчита значително на американската военна помощ в борбата с руската инвазия, започнала през февруари 2022 г. Сътрудниците на Тръмп вече намекнаха, че ако той спечели, американската помощ може да бъде използвана като средство за натиск върху Киев да направи териториални отстъпки на Москва, отбелязва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.

Свързани новини