Отидете към основна версия

2 479 21

Любчо Нешков: Защо Мицкоски къса ризи срещу България, а мълчи за книгите, че Македония била Стара Сърбия

  • любчо нешков-
  • християн мицкоски-
  • българия-
  • македония-
  • стара сърбия-
  • книги

„Колкото аз съм Джеймс Бонд, толкова Мицкоски ще промени преговорната рамка за РСМ. С кого ще преговаря? Първо, този състав на Еврокомисията е в оставка. Виждаме една елементарна пропаганда. Тя граничи на моменти с примитивизъм“, коментира журналистът

Снимка: Euronews Bulgaria

„Нищо не е липсвало, защото не е имало официална визита и протокола при такива срещи не го налага. При такива визити те не е задължително дори да се провеждат в президентството.“

Така коментира журналистът Любчо Нешков в студиото на Euronews Primetime истерията, която се разрази в Северна Македония заради снимката на северномакедонския президент Гордана Силяновска-Давкова и българския ѝ колега Румен Радев, на която двамата позират на фона на знамената на България и ЕС.

„Можеше в операта да се срещнат или в кафенето на Археологическия музей. Все пък България демонстрира уважение и приятелство и срещата се е състояла в президентството“, допълни Нешков.

Просто сърцата им туптят на честотите на ’45-а. Не на 45 градуса, а на ’45-а година. Те искат това да ни кажат: „Ние ще бъдем тук и ще управляваме тази страна, само при едно условие – никакви отношения с България, ще индоктринираме с омраза, ще ги манипулираме, ще лъжем, каза още той.

„Идеологията на македонизма е пълнен блокаж на отношенията с България, дори на цената в момента да зачеркнеш европейската перспектива“, посочи журналистът.

Нешков отбеляза, че визитата на Давкова е станала повод за нова доза антибългарска националистическа реторика от страна на правителството в РСМ. Нешков попита защо Мицкоски къса ризи срещу България, представяйки се за голям защитник на (северно)македонските национални интереси, но мълчи за националистическите прояви в Сърбия.

На Мицкоски не му пречи, че Белград публикува книги, че Македония е Южна Бановина, че била Стара Сърбия... не му пречи, че в Сърбия и в момента организират научни конференции за „старото сръбско културно-историческо минало в Македония“. Не му пречи. Няма реакция, коментира Любчо Нешков. Според него Европейският съюз трябва да окаже натиск на югозападната ни съседка, за да изпълни поетите си международни ангажименти.

„Колкото аз съм Джеймс Бонд, толкова Мицкоски ще промени преговорната рамка за РСМ. С кого ще преговаря? Първо, този състав на Еврокомисията е в оставка. Виждаме една елементарна пропаганда. Тя граничи на моменти с примитивизъм“, коментира журналистът амбициите на (северно)македонския премиер да промени преговорната рамка на страната си с ЕС, част от която е и задължението българите да бъдат признати в Конституцията на Северна Македония като една от държавотворните общности в държавата.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: