17 Септември, 2024 07:48 2 341 20

Любчо Нешков: Защо Мицкоски къса ризи срещу България, а мълчи за книгите, че Македония била Стара Сърбия

  • любчо нешков-
  • християн мицкоски-
  • българия-
  • македония-
  • стара сърбия-
  • книги

„Колкото аз съм Джеймс Бонд, толкова Мицкоски ще промени преговорната рамка за РСМ. С кого ще преговаря? Първо, този състав на Еврокомисията е в оставка. Виждаме една елементарна пропаганда. Тя граничи на моменти с примитивизъм“, коментира журналистът

Любчо Нешков: Защо Мицкоски къса ризи срещу България, а мълчи за книгите, че Македония била Стара Сърбия - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

„Нищо не е липсвало, защото не е имало официална визита и протокола при такива срещи не го налага. При такива визити те не е задължително дори да се провеждат в президентството.“

Така коментира журналистът Любчо Нешков в студиото на Euronews Primetime истерията, която се разрази в Северна Македония заради снимката на северномакедонския президент Гордана Силяновска-Давкова и българския ѝ колега Румен Радев, на която двамата позират на фона на знамената на България и ЕС.

„Можеше в операта да се срещнат или в кафенето на Археологическия музей. Все пък България демонстрира уважение и приятелство и срещата се е състояла в президентството“, допълни Нешков.

Просто сърцата им туптят на честотите на ’45-а. Не на 45 градуса, а на ’45-а година. Те искат това да ни кажат: „Ние ще бъдем тук и ще управляваме тази страна, само при едно условие – никакви отношения с България, ще индоктринираме с омраза, ще ги манипулираме, ще лъжем, каза още той.

„Идеологията на македонизма е пълнен блокаж на отношенията с България, дори на цената в момента да зачеркнеш европейската перспектива“, посочи журналистът.

Нешков отбеляза, че визитата на Давкова е станала повод за нова доза антибългарска националистическа реторика от страна на правителството в РСМ. Нешков попита защо Мицкоски къса ризи срещу България, представяйки се за голям защитник на (северно)македонските национални интереси, но мълчи за националистическите прояви в Сърбия.

На Мицкоски не му пречи, че Белград публикува книги, че Македония е Южна Бановина, че била Стара Сърбия... не му пречи, че в Сърбия и в момента организират научни конференции за „старото сръбско културно-историческо минало в Македония“. Не му пречи. Няма реакция, коментира Любчо Нешков. Според него Европейският съюз трябва да окаже натиск на югозападната ни съседка, за да изпълни поетите си международни ангажименти.

„Колкото аз съм Джеймс Бонд, толкова Мицкоски ще промени преговорната рамка за РСМ. С кого ще преговаря? Първо, този състав на Еврокомисията е в оставка. Виждаме една елементарна пропаганда. Тя граничи на моменти с примитивизъм“, коментира журналистът амбициите на (северно)македонския премиер да промени преговорната рамка на страната си с ЕС, част от която е и задължението българите да бъдат признати в Конституцията на Северна Македония като една от държавотворните общности в държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мунчо

    3 27 Отговор
    Промяна на преговорната рамка, Пиринска Македония се дава на Сърбия и край! България губи, следва нова национална катастрофа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    28 1 Отговор
    Картофите не се усещат, че и маке ни гаври, но се обясняват по телевистан! Врътката е Праста бре! Ликвидираш им двойното граждаство на маке, за да не джиткат из Европа и затваряш Границата. Натам да ги видим гърците кво ще сготвят де. ХАХАХХАХАХ

    Коментиран от #14

  • 5 Бендида

    36 0 Отговор
    МиШкоски може само да си гони опашката, ако си въобразява, че има думата по въпроса с присъединяването.
  • 6 Перо

    31 1 Отговор
    Много точна статия на Любчо Нешков! Личи си, че познава политическата действителност и процеси в РСМ!
  • 7 Сандокан с 2-а ножа

    30 0 Отговор
    Скопие най-големиу град у света - операта му чак у София
  • 8 Доротея

    26 1 Отговор
    Снимале сме я пред 2 знамена на ЕС и трябва да са щастливи, а не нацупени! Очаквах да реагират, защо няма преводач и по телевизията надписи с превод, когато говори Гордана!?
  • 9 ТРАКИЕЦ

    12 6 Отговор
    ЩО Е маке, ВСЕ Е Л . Й Н О !
  • 10 Първо

    17 1 Отговор
    ЕС да ги накара и тях да обявят комунистическия си режим за престъпен. На Титова Югославия. С повече лагери на смъртта от нас, дори. Тоест, да срежат клона, на който лежи цялата им държавица, основана 1945...

    Коментиран от #15

  • 11 БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЬзнанието

    6 1 Отговор
    Сръбско царство (на сръбски: Српско царство или Srpsko carstvo), е мултиетническо средновековно царство на Балканите, което възниква на основата на средновековната сръбска държава на Стефан Неманя (наричана още и Рашка по името на едноименната река) през XIV век и се разпростира в земи, населени със сърби, българи, гърци, албанци и власи (във и от Велика Влахия). Самопровъзгласилият се за цар негов владетел се обявява за владеещ над сърби и гърци и за български владетел. Характерно е, че неколкократно Стефан Душан се именува и поменава ѝ за български владетел на български земи. Неговите Печки патриарси се титулуват „Отца и оучителя Сръблем и Блъгаром“, а половината от тях са българи по произход. Негова царица, майка и съуправителка на следващия и последен цар е Елена Българска. Сред феодалите, управляващи в царството, са българи, като войводата (по-късно севастократор) Момчил– управител на Нишката област и пр., което дава основание държавата да бъде определяна като „Българо-сръбско царство“. Българският публицист Кръстьо Мисирков намира Стефан Душан повече за западнобългарски цар, отколкото за рашки (сръбски) 9, имайки предвид провежданата от него политика, а и деянията му, които разкриват неговите пробългарски настроения:

    бракът му със сестрата на Иван Александър, от който се ражда престолонаследникът Стефан Урош;
    прекрасните му отношения с Иван Александър и липсата на каквито и да е конфликти с Българското царство;
  • 12 Аз съм веган

    7 8 Отговор
    Копейките си харесват и вучич и мицко. Щом е срещу България може.
  • 13 Владо Перев - Тутунаро

    1 11 Отговор
    Пак ли тоя наследствен сталински пишман чекист-разведчик Лупцо Несков?! Слаба, изветрела и вкисната ДС-пропагандна "ракия"!
  • 14 българин

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    не става така. нали по този начин им даваме правото да колят и бесят всеки, който се определи като българин. Те точно това искат. а, идеята е да преглътнат, че там живеят българи и да започнат да ги броят за равни на останалите.
  • 15 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Първо":

    Ние сами си разтурихме службите и се направихме чужд слугинаж! На тях никой не им нарежда какво да правят с комунизма, лагерите и досиетата и те си живеят духом и тялом още в СФРЮ! Остават си дресирани и това скоро няма да се промени, ако албанците не направят нещо! Сега Мицкоски се пени и къса ризи срещу БГ, защото плащат милиони за лобизъм и за това ЕС не си мърда пръста! Няма да се учудя и ако ЕС предприемат нещо враждебно срещу БГ!
  • 16 Павел пенев

    3 2 Отговор
    Още ли не сте разбрали, че Македония само на думи иска да членува в ЕС подобно на Сърбия, но няма да признае българите като държавнотворен народ. Очертава се тяхното членство по скоро в БРИКС а не в ЕС. Това трябва са бъде сигнал и за България защото ЕС е приключила история.
  • 17 Следващия път

    4 0 Отговор
    Следващия път, кога Гордана дойде в София на опера или на мач, ще я посреща проф. Пламен Карталов, директора на операта, или Гонзо, шефа на БФС. Дали ще е в барче или в ресторант те ще си решават.

    От друга страна е много по-изгодно да обсъждаш наличето на националния флаг вместо липсата на желание за изпълняване на договорените вече ангажименти по конституционната промяна и изграждането на Коридор №8.
  • 18 Македония е проклятието на БГ

    1 2 Отговор
    Македония днес е независима и суверенна държава със собствен език и писменост признат още през 1986г от ООН...!
    В миналото след 1-вата Българска държава преди повече от 1000г територията на областта Македония никога повече с малки изключения при войните и нашествията на цар Иван Асен I и Калоян не е била в границите на българската държава, за да има България някакви претенции за историческо наследство, като по време на Османската империя в Македония са живеели заедно турци, гърци, сърби, българи, албанци и власи....!!!
    След освобождението на Македония от Османско през 1912г наличието на останал български етнос и население в Македония е повод за българските националистите и шовинистите начело с Фердинанд да решат че Македония е българска и да направят несполучлив завоевателен опит за окупиране и анексиране на Македония, което довежда да трагичната за България национална катастрофа с Ньойския мирен договори от 1919 г.

    Коментиран от #20

  • 19 Стенли

    0 0 Отговор
    А мене ме гложди един въпрос защо при раздадени 120к паспорти на преброяването са се писали за българи по малко от четири хиляди човека има някой тук за бой в България ама а да видим
  • 20 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Македония е проклятието на БГ":

    ЧЕТИ ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ А НЕ НАПИСАНАТА ОТ УШАНКИТЕ ИСТОРИЯ ТО ОТ ТВОИТЕ ДУМИ НИЕ СМЕ КОН БЕЗ ИСТОРИЯ ????? А ТЕ ПОДЧЕНИЛИ ТЕ СЕ БЪЛГАРИ С ВЕКОВНА ИСТОРИЯ ???? И КАКТО КАЗВА ТАВАРИШ ПУТИН ТАМ В МЪКАТА НА ДОНА Е И НАПИСАНА И СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА ??? ДА ДА И ОТ ТАМ Е ПРОИЗЛЯЗЛО ЧОВЕЧЕСТВОТО ??? ЗАГАТКАТА НА СЪВРЕМЕНАТА НАУКА ????
Новини по държави: