Отидете към основна версия

933 41

Румъния призова за стабилен отговор на инциденти с руски въздушни нахлувания

  • румъния-
  • русия-
  • отговор-
  • нахлувания

Министър Ангел Тилвар настоява за координирани мерки на НАТО след нападения с дронове и ракети върху територията на съюзниците

Снимка: БГНЕС

НАТО трябва да предприеме „стабилен координиран“ отговор на инциденти, при които руски ракети или дронове, изстреляни срещу Украйна, навлизат във въздушното пространство на Алианса. За това настоя румънският министър на отбраната Ангел Тилвар, цитиран от „Ройтерс“ и БТА.

Държавите от източния фланг на НАТО, чиито министри на отбраната се срещнаха в Букурещ днес, многократно са изразявали сериозна загриженост поради дейностите на Русия в Черноморския регион и извън него.

По-рано този месец руски дронове навлязоха във въздушното пространство на НАТО в Румъния и Латвия, при което се разбиха. Това предизвика официални призиви за съвместни действия за противодействие на въздушните нахлувания от страна на Русия.

Миналата седмица Украйна обвини Русия, че е използвала стратегически бомбардировачи, за да порази цивилен кораб със зърно при ракетна атака във водите на Черно море близо до Румъния, което допълнително засили напрежението между Москва и Алианса.

„Държавите от Букурещката деветка са дълбоко загрижени заради многократните нахлувания на руски дронове и ракети във въздушното пространство на НАТО, в Полша, Румъния и Латвия, както и от ескалацията на напрежението по източния фланг на НАТО“, изтъкна Тилвар.

„Ето защо е необходим стабилен, координиран отговор на съюзническо ниво, както и налагане на ротационна противовъздушна отбрана и интегриран противоракетен модел възможно най-скоро“, настоя той.

Полският заместник-министър на отбраната Павел Залевски посочи, че на срещата на министрите на отбраната на НАТО през октомври ще трябва да бъде обсъдено унищожаването на дронове, навлизащи във въздушното пространство на съюзниците.

„Потвърдихме хибридни атаки срещу съюзници, както и участието на Беларус в действията на Русия“, отбеляза той.

Румъния има 650-километрова граница с Украйна и през последната година фрагменти от руски дронове многократно са попадали на нейна територия. Румънската територия се намира близо до украинските пристанища на река Дунав, които често са цели на руските атаки.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: