Отидете към основна версия

874 24

Ердоган: Израел позволи само една четвърт от спешната помощ да влезе в Ивицата Газа

  • турция-
  • израел-
  • реджеп ердоган-
  • хуманитарна катастрофа

В ивицата Газа е налице гигантска хуманитарна катастрофа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израел допуска само една четвърт от необходимото количество спешна хуманитарна помощ в ивицата Газа. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки в Ню Йорк на кръгла маса пред представители на американски мозъчни тръстове, която се проведе в Турския дом.

„В ивицата Газа има гигантска хуманитарна катастрофа. На практика няма достъп до източници на чиста вода. Разпространението на хепатит, полиомиелит и дизентерия достигна тревожни нива. Само една четвърт от помощта, от която хората в Газа отчаяно се нуждаят, е разрешена. Те [израелската страна] се опитват да унищожат жителите на Газа не само с бомби, но и с глад, липса на лекарства и жажда“, цитира Анадолската агенция думите на Ердоган.

Той съобщи, че "1,9 милиона души в Газа са били принудени да напуснат домовете си, 70% от водните ресурси и 75% от пекарните в Ивицата Газа са били унищожени." "95% от медицинските центрове са частично или напълно разрушени. 150 хиляди къщи бяха разрушени, 200 000 къщи бяха частично разрушени, 80 хиляди къщи станаха необитаеми. Две трети от 41 хиляди загинали в Газа са жени и деца“, добави Ердоган.

Той също така посочи, че „правителството на (израелския министър-председател Бенямин) Нетаняху се опитва с всички средства да разпространи войната в региона“. Такава перспектива, според него, „трябва да бъде предотвратена предварително“. В този контекст „изключително важно е международната общност да засили натиска върху Израел“, подчерта турският президент.

Планира се Ердоган да говори пред Общото събрание на ООН във вторник. Очаква се по-голямата част от речта му да бъде посветена на конфликта в ивицата Газа и необходимостта от спешно разрешаване.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: