Отидете към основна версия

1 069 7

Германия заплаши Косово със санкции

  • германия-
  • косово-
  • сърбия-
  • санкции-
  • внос-
  • стоки

Причината е забрана на вноса на стоки от Сърбия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Властите на самопровъзгласилото се Косово може да понесат санкции, ако се запази забраната за внос на стоки от Централна Сърбия. Това предупреждение отправи специалният представител на германското правителство за Западните Балкани Мануел Саразен.

„Косово може да бъде изправено пред призиви за изключване от Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA) и други санкции, ако продължи да забранява вноса от Централна Сърбия“, цитира порталът емисар на германското правителство. Косово онлайн".

CEFTA е организация за свободна търговия между страни, които не са членки на Европейския съюз, но се стремят да се присъединят към него. Нейни членове са Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Черна гора. Самопровъзгласилото се Косово е представено в организацията от мисията на ООН в провинцията.

Решението за забрана на вноса на сръбски стоки в Косово и Метохия беше взето през юни 2023 г. от министър-председателя на непризнатата общност Албин Курти. През май 2024 г. Прищина обяви пълния преход на региона към еврото и изоставянето на сръбския динар.

По-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че няма приемливо за сърбите решение на косовския въпрос. Той съобщи още, че властите в Прищина искат да прогонят сръбското население от автономната област Косово и Метохия, но Белград няма да позволи това.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: