Отидете към основна версия

1 475 16

Шолц отново отряза Киев: Няма да отменим ограниченията за удари от Украйна дълбоко в Русия

  • олаф шолц-
  • володимир зеленски-
  • германия-
  • русия-
  • украйна

Володимир Зеленски обсъди с японския премиер енергийната помощ на Япония за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да стои на позицията, че няма да разхлаби правилата за използване на германски оръжия в битката на Украйна срещу Русия, въпреки молбите на Киев, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Правителството е взело "няколко решения“ относно военната подкрепа за Украйна, "които са пределно ясни“, заяви Шолц в Ню Йорк, малко преди да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Той уточни, че това включва ограничения, които не позволяват на Украйна да изстрелва ракети дълбоко на руска територия.

"Това не е съвместимо с личната ми позиция... Ние няма да направим това. И имаме основателни причини за това“, заяви Шолц, който е в САЩ за седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Зеленски настойчиво призовава западните съюзници да позволят на Украйна да използва ракети с голям обсег за поразяване на цели далеч отвъд фронтовата линия, включително руски логистични центрове и военни бази.

Най-далекобойното оръжие, доставено от Германия, е ракетната установка МАРС II, която може да поразява цели на разстояние 84 км.

Берлин е разрешил на Киев да използва ракетната установка за ограничен район от руската територия близо до украински град Харков. Мощната гаубица 2000, която има обсег на действие 56 километра, също може да бъде използвана за защита на Харков.

Шолц многократно е изключвал възможността за доставка на прецизни оръжия с голям обсег на действие на Украйна, независимо от решенията, взети от някои страни членки на НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в ранните часове днес, че е разговарял с японския премиер Фумио Кишида за енергийната помощ на Япония за Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Възстановяването на енергийните ни доставки след руския обстрел и подготовката за зимата са задачите, по които активно работим в момента", заяви Зеленски в публикация в приложението "Телеграм". "С министър-председателя Фумио Кишида обсъдихме ситуацията в енергийния сектор", допълни той.

Зеленски и Кишида са в САЩ за заседанията на Общото събрание на ООН. Очаква се също украинският лидер да представи своя "план за победа" пред ръководството на САЩ.

Япония е една от няколко държави, които изпращат помощ на Украйна, включително 4,5 милиарда долара тази година, след нахлуването на Русия през 2022 г., показва уебсайтът на японското външно министерство.

Токио е предоставил на Киев оборудване за възстановителни работи и за увеличаване на капацитета на украинската енергийна система, за да може тя да се справи с потреблението през зимата на фона на продължаващите удари на Русия по украинската енергийна инфраструктура.

Недостигът на електроенергия в Украйна може да достигне около една трета от очаквания пик в потреблението на фона на атаките и изтичането на договор за доставка на газ в края на тази година, се казва в доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ) от миналата седмица.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: