Отидете към основна версия

696 14

Анкара осъди израелските удари срещу Ливан и призова за международна намеса

  • турция-
  • анкара-
  • осъди-
  • израелски удари-
  • ливан-
  • международна намеса

Турция настоява за прекратяване на подкрепата за Израел и предприемане на спешни мерки за възстановяване на мира в региона.

Снимка: БГНЕС

Турция разкритикува последните атаки на Израел срещу Ливан, наричайки ги "усилия за вкарване на региона в хаос" в понеделник, и призова за международни мерки срещу тях, както и за спиране на подкрепата за Израел, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

В някои от най-тежките трансгранични престрелки от началото на продължилата близо година война срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас" в Газа, Израел насочи фокуса си на север към подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула", която изстрелва ракети срещу Израел в подкрепа на "Хамас", също подкрепяна от Иран, отбелязва агенцията.

Ливанските власти съобщиха, че израелските въздушни удари срещу обекти на "Хизбула" в страната са убили 492 души в понеделник и са принудили десетки хиляди да избягат, за да се спасят, по време на най-смъртоносния ден в страната от десетилетия.

В изявление, публикувано късно в понеделник, Турското външно министерство заяви, че страните, които "безусловно подкрепят Израел", помагат на израелския премиер Бенямин Нетаняху "да пролива кръв за своите политически интереси".

„Наложително е всички институции, отговорни за поддържането на международния мир и сигурност, особено Съветът за сигурност на ООН, както и международната общност, да предприемат незабавно необходимите мерки“, се казва в съобщението.

Турция, която е член на НАТО, осъди военната кампания на Израел в Газа, започнала като отмъщение за трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври. Анкара също така спря всякаква търговия с Израел и подаде молба за присъединяване към дело за геноцид срещу Израел в Световния съд.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с лидерите на Гърция, Германия, Иран и Кувейт, както и с главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи турското президентство. Ердоган обсъди войната в Газа по време на срещите.

Ердоган каза на иранския президент Масуд Пезешкиан, че трябва да се предприемат стъпки към мир в отговор на враждебността на Израел, съобщиха от кабинета му. Допълнително турският лидер заяви на главния прокурор на МНС Карим Хан, че Израел трябва да бъде подведен под отговорност и че продължаващото дело за геноцид срещу Израел в Международния наказателен съд трябва да бъде приключено.

Той каза на Хан, че правителството на Нетаняху „не се поколеба да потъпче международното право и човешките права“ и че Израел действа под илюзията, че няма сила, която да го спре, се казва още в съобщението.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: