24 Септември, 2024 15:48 2 785 26

Кои са задържаните в Русия американци?

  • русия-
  • сащ-
  • затворници-
  • ксения карелина-
  • даниел джоузеф снайдър

Най-малко девет други американски граждани остават зад решетките в Русия – близо два месеца след голямата размяна на затворници от 1 август между Москва и Запада, при която бяха освободени трима американци и десетки други

Кои са задържаните в Русия американци? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в руския балтийски анклав Калининград осъдиха днес американеца Даниел Джоузеф Снайдър на шест години затвор, признавайки го за виновен за отвличането на собствения му син, след като се е опитал да напусне Русия с него без разрешението на майката на четиригодишното дете.

Най-малко девет други американски граждани остават зад решетките в Русия – близо два месеца след голямата размяна на затворници от 1 август между Русия и Запада, при която бяха освободени трима американци и десетки други. Ройтерс представя най-значимите случаи.

Ксения Карелина

С двойно, руско-американско гражданство, Карелина беше осъдена през август на 12 години затвор, след като съдът в Русия я призна за виновна за държавна измяна, защото е дарила над 50 долара на базирана в Ню Йорк благотворителна организация, подкрепяща Украйна.

33-годишната служителка на спа-център беше арестувана през февруари, докато посещава семейството си в Екатеринбург. След като разбира за дарението ѝ от нейния телефон, Федералната служба за сигурност на Русия я обвини, че събира средства за Въоръжените сили на Украйна.

Адвокатът ѝ разказа, че тя е пледирала виновна с надеждата да получи по-лека присъда и че ще работи за това тя да бъде освободена при бъдеща размяна на затворници.

Марк Фогъл

Учител и бивш служител на американското посолство в Москва, Фогъл излежава 14-годишна присъда за трафик на наркотици, след като беше задържан на летище в Москва през август 2021 г. със 17 грама марихуана в багажа си. 63-годишният Фогъл я е използвал за медицински цели.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви след августовската размяна на затворници, че Вашингтон „не се отказва“ да постигне освобождаването на учителя. Семейството на Фогъл изрази раздразнение, че не е бил включен в размяната.

Гордън Блек

Американски сержант на активна служба, базиран в Южна Корея, Блек беше задържан през май в Далекоизточния федерален регион на Русия по подозрение, че е откраднал пари от приятелката си рускиня.

През юни съдът призна Блек за виновен, че е откраднал 10 хил. рубли (107 долара) от жената и че е заплашил да я убие, осъждайки го на три години и девет месеца затвор. Той загуби обжалването на присъдата си.

Американските власти съобщиха, че Сухопътните сили са престанали да изплащат заплата на Блек и може да го осъдят за нарушение на военния устав, ако се върне в САЩ.

Джоузеф Тейтър

Тейтър беше осъден на 15 дни затвор през август за „дребно хулиганство“, след обвинения, че е унижавал персонала в московски хотел, което той отрича. Руските информационни агенции казват, че той е разследван по по-сериозното обвинение, че е нападнал полицай, което може да доведе до петгодишна ефективна присъда.

Майкъл Травис Лийк

Музикант и бивш парашутист във въоръжените сили на САЩ, Лейк беше осъден през юли на 13 години затвор за трафик на дрога. Не е ясно дали е обжалвал обвиненията, повдигнати след ареста му през 2023 г.

Робърт Романов Удланд

Американски гражданин, осиновен като дете от Русия, Удланд се премества в Русия и работи като учител по английски, когато е арестуван по обвинения, че се е опитвал да продава наркотици. Той беше осъден на 4 юли на 12 години и 6 месеца затвор. Адвокатът му заяви, че Удланд частично е признал вината си.

Робърт Гилман

Бивш американски морски пехотинец, Гилман заточва да излежава присъдата си от 4 години и 6 месеца – по-късно намалена с една година – през октомври 2022 г., след като пиян напада полицейски служител.

Той заяви пред съда, че не помни инцидента, но „се е извинил на Русия“ и на полицейския служител. Бившият морски пехотинец на няколко пъти се е оплаквал от медицински проблеми в затвора, включително и от хранително отравяне, съобщиха руски медии.

Прокуратурата нареди нов процес срещу Гилман, свързан с четири допълнителни обвинения за нападение. Първото изслушване ще се проведе на 3 октомври.

Юджийн Спектър

В момента излежаващ присъда от 3 години и 6 месеца за подкуп, Спектър, който е роден в Русия и се мести в САЩ, беше обвинен миналия август и за шпионаж. Преди ареста си през 2021 г. той е председател на борда на директорите на „Медполимерпром“ – компания, специализирана в лекарства срещу рак, съобщи руска държавна медия. Спектър пледира виновен, че е помогнал при подкупа на съветник на бивш руски вицепремиер. Все още не е ясно как ще пледира по обвиненията в шпионаж.

Дейвид Барнс

Барнс беше осъден от съда в Русия този февруари на 21 години затвор по обвинение, че в САЩ е насилвал двамата си синове. Той спори за попечителство с бившата си съпруга рускиня.

Случаят е разследван в Тексас, където властите не откриха причини за повдигане на обвинения срещу него.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    35 6 Отговор
    Аз ли ги карах краварите да се бутат у Шамарите а! ХАХАХХАА
  • 2 ФЕЙК

    38 8 Отговор
    Всичките - божи кравички! Кой парашутист, кой морски пехотинец кой едикакъвси жални да ги ожалиш!
  • 3 Отец Чапаев

    37 5 Отговор
    Щом са шпиони или продават наркотици право в пандиза браво, нема лабаво.
  • 4 К.О.Т.арАК 🐱

    4 21 Отговор
    абе..Сърбия говореше-с РФ сме 150млн/ ся РФ говори-с Китай сме 1.5 млрд./ изводите и кой кого ще отиде при Хага накрая ,оставям на вас

    Коментиран от #15

  • 5 Гончар Романенко

    5 1 Отговор
    Питър Морисън :
    Ашладисвал фикуса си по свидетелства на наназовани източници
  • 6 Сатана Z

    26 3 Отговор
    "в САЩ е насилвал двамата си синове"
    В Обора няма празно.
  • 7 путлер взима

    5 18 Отговор
    заложници за да ги ползва после като разменна монета.

    Коментиран от #10

  • 8 Някой

    31 2 Отговор
    И? Отвличането на дете по този начин в някоя страна от ЕС позволено ли е? А в САЩ? Дали и там няма да бъде осъден да полежи малко из занданите? Ама, понеже престъплението е извършено в Русия, а последната е недемократична (според медиите на Запада), значи човекът е невинен.
    Нека полежи да му дойде акъла.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    26 2 Отговор

    До коментар #7 от "путлер взима":

    А какаво правят краварите? Не арестуват ли руснаци под път и над път? Даже си ги отвличат от други страни и ги водят в САЩ да ги съдят. Това ако го направят руснаците, САЩ ще изпаднат в демократична логорея и вой до небесата.
  • 11 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    23 3 Отговор
    ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ УПОРСТВОТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
    КОИТО НЕ ПИШАТ ДНЕС " ЧИЙ Е УГЛЕДАР ?"
    .....
    НЕ ЧЕ ИМА ЗНАЧЕНИЕ , АМА БРАТУШКИТЕ ПАК УДАРИХА ПО 5-ТАТА ТОЧКА НА 5-ТАТА КОЛОНА НА ФАШИЗМА В БЪЛГАРИЯ :))
  • 12 404

    16 2 Отговор
    Най-ненаучните анкети в X/ Twitter: Кого бихте искали да поставите начело на вашата страна? Оказва се, че Путин набира 70-90 процента
  • 13 Някой

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "КапейкаРу":

    Не схванах, за САЩ и за ЕС ли говориш, че ги е обхванала кафявата чума? Щото, ако човек погледне от страни, точно тъй си изглежда.
  • 14 Тома

    20 1 Отговор
    Излиза че само невинни американци са осъдени на дълги години затвор според грантаджииската БТА
  • 15 Айде нема нужда

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    вече сме си извадили изводите за теб.
  • 16 стоян георгиев

    14 1 Отговор
    Наркомани, никаква милост!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дон Кохон

    2 11 Отговор
    Жив болшевизъм и фашизъм.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Москвич

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Московията е капуууут":

    Ka пyт си ти ве, и3мисленяк.Да не са те събирали от рогозката?
  • 21 Kaлпазанин

    8 1 Отговор
    То да видиш ,ме е като без да питаш народа как да даваш милиарди и военна техника за укрия ,а аза 50 долара дарение тцтцтцтцтц.пробвайте пак че не що не се връзва лъжата
  • 22 Артилерист

    10 1 Отговор
    Във всички случаи тези са виновни и са осъдени справедливо, защото в Русия със сигурност са наясно, че англосакският свят ще гледат тези дела под лупа. В САЩ знаят,че техните граждани и специално военнослужещите в стотиците им бази по света, не са наред с дисциплината и затова приеха закон за неприкосновеността на своите войници от местните власти, където са разположени базите им. Това значи, че ако американски войници от базата им в Ново село, извършат някакво престъпление в близките села, те не могат да бъдат съдени от български съд, независимо от тежестта на престъплението им. Нещо подобно САЩ са постановили пред Международните организации за себе си, в смисъл, че те, САЩ, не могат да бъдат обвинявани и съдени, независимо от престъпленията им...
  • 23 Факт

    6 0 Отговор
    Русия защитава своите, няма значение дали са виновни. Ние ги пращаме в САЩ да се гаврят с тях. Това е разликата да си независим и роб!
  • 24 Укр@инската посланичка

    4 0 Отговор
    Размахали са тескеретата с крясъци ,,аз съм американец,, но не уцелили държавата.
    Най-,,силния,, паспорт 🤣
  • 25 Хазара влад шелом путин

    0 2 Отговор
    В хазарския каганат Русия живеят диви варварски племена, не очаквайте да създават, те знаят само да рушат и грабят,само 10 % от пътищата им са асфалтирани
  • 26 любител

    4 0 Отговор
    абе никакъв затвор щом е КРАВАР резни му зелката. хахаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания