Отидете към основна версия

1 496 28

Ван И: Китай не е част от конфликта в Украйна; Блинкън: Трябва да спрем помагачите на Русия

  • ван и-
  • антъни блинкън-
  • иран-
  • папа франциск-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • оон

Иран призова за край на войната. Папа Франциск предупреди, че светът върви към унищожение

Снимка: YouTube

Всички страни трябва да изберат за свой приоритет хората и мира, каза министърът на външните работи на Китай Ван И пред Съвета на сигурност на ООН по време на среща, свързана с мира в Украйна, която се провежда в кулоарите на Общото събрание на световната организация, предаде БТА.

Ван И заяви, че според Китай не трябва да има ескалация на конфликта, не трябва да се извършват атаки срещу ядрени съоръжения, не трябва да се използват оръжия за масово унищожение и не бива да се извършват нападения срещу цивилни.

"Колкото повече от изброените неща имаме налице, толкова по-далеч ще бъде постигането на мир", заяви първият дипломат на Китай.

По думите му страните трябва да се "отърсят от мисленето си, останало от Студената война", и да се стремят към воденето на мирни преговори - "единственият начин за решаване на конфликта".

Пекин призова за сътрудничество в международната общност в различни области и заяви, че Съветът за сигурност на ООН носи отговорност за опазването на мира и сигурността по света.

"Надяваме се, че членовете на Съвета за сигурност ще вземат предвид дългосрочните възможности и ще се възползват от тях", заяви Ван И.

Позицията на Китай е ясна, подчерта външният министър.

"Суверенитетът на всички страни трябва да се уважава", каза той и обясни, че всички усилия в тази посока трябва да бъдат подкрепяни.

Той ясно заяви, че Китай не е част от конфликта в Украйна, а е на страната на мира. Ван И настоя за мирни преговори и дипломатическа работа.

"Светът, в който сме, е пълен с промени и трансформации, с рискове, каквито никога не е имало", предупреди той. "Затова Китай призовава за обща визия за сигурността и за общи усилия за мира и сигурността", заключи Ван И.

Веднага след него на срещата говори и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Въпросът не е какво ще направи Русия. Ние знаем това. Тя ще продължи войната си. Въпросът е как ние, страните членки на този Съвет, ще спрем войната му", заяви Блинкън.

Според Блинкън първата важна стъпка към това е да се възпре сътрудничеството на Русия с Иран и Северна Корея.

"Северна Корея доставя балистични ракети, подкрепата на Техеран и Пхенян причинява разруха сред украинските мъже, жени и деца, а Иран доставя дронове", каза американският дипломат.

"Тези действия на Иран, Северна Корея и Русия нарушиха множество резолюции на Съвета за сигурност. Резолюции, които Русия подкрепи, и към които тя, като постоянна страна членка на Съвета, има особена отговорност", добави той.

"Ако тези държави спрат да помагат на Русия, то с войната на Путин скоро ще е свършено, но ако ние спрем да помагаме на Украйна, то с Украйна скоро ще е свършено", каза още Блинкън.

В заключение Блинкън заяви, че "пътят към изход от войната е лесен". Трябва да спрем тези, които помагат на Русия, и да помогнем на Украйна по пътя към мира".

Иран е готов да прекрати ядреното си противопоставяне със Запада, каза иранският президент Масуд Пезешкиан пред Общото събрание на ООН, цитиран от БТА, като същевременно призова за прекратяване на войната на Русия в Украйна чрез диалог. Той говори още за ситуацията в Близкия изток.

"Наложително е международната общност незабавно да осигури постоянно прекратяване на огъня в Газа и да сложи край на варварството на Израел в Ливан, преди то да погълне региона и света", каза той.

"Ние търсим мир за всички и нямаме намерение да влизаме в конфликт с която и да е страна. Иран се противопоставя на войната и подчертава необходимостта от незабавно прекратяване и на военния конфликт в Украйна", каза Пезешкиан.

Унищожаваме света с войни, трябва да спрем, докато е време, се казва в послание на папа Франциск, което се очаква да бъде прочетено за закриването на срещите за мир на католическата общност "Сант'Еджидио" в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Споделям вашия вик и този на много хора, засегнати от войната, и го отправям към политическите лидери: Спрете войната! Спрете войните!", се казва в текста, който ще бъде прочетен на церемонията пред катедралата Нотр Дам в Париж.

"Така ще унищожим света. Да спрем, докато все още има време", призовава понтификът, според текста на посланието му.

"Трябва да се молим за мир. Рискът многобройните конфликти да се разпространят опасно, вместо да спрат, е повече от реален", подчертава папата.

Очаква се посланието му да бъде прочетено на церемонията по закриването на 38-ата "Международна среща за мир", организирана от близката до Ватикана католическа общност "Сант'Еджидио", на която от неделя насам присъстваха десетки политици, религиозни сановници, експерти, личности от културните среди и гражданското общество.

"Нека тази среща насърчи всички вярващи да преоткрият призванието си да насърчават братството между народите днес", призовава папата. Той изразява съжалението си, че "твърде често в миналото религиите са били използвани за разпалване на конфликти и войни, опасност, която продължава да е актуална и днес".

"Трябва да предпазим религиите от изкушението да се превърнат в инструмент, който подхранва национализма, етническата принадлежност и популизма", подчерта Франциск.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини