Тема: Украйна

25 Септември, 2024 04:53 1 483 28

Ван И: Китай не е част от конфликта в Украйна; Блинкън: Трябва да спрем помагачите на Русия

  • ван и-
  • антъни блинкън-
  • иран-
  • папа франциск-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • оон

Иран призова за край на войната. Папа Франциск предупреди, че светът върви към унищожение

Ван И: Китай не е част от конфликта в Украйна; Блинкън: Трябва да спрем помагачите на Русия - 1
Снимка: YouTube

Всички страни трябва да изберат за свой приоритет хората и мира, каза министърът на външните работи на Китай Ван И пред Съвета на сигурност на ООН по време на среща, свързана с мира в Украйна, която се провежда в кулоарите на Общото събрание на световната организация, предаде БТА.

Ван И заяви, че според Китай не трябва да има ескалация на конфликта, не трябва да се извършват атаки срещу ядрени съоръжения, не трябва да се използват оръжия за масово унищожение и не бива да се извършват нападения срещу цивилни.

Още новини от Украйна

"Колкото повече от изброените неща имаме налице, толкова по-далеч ще бъде постигането на мир", заяви първият дипломат на Китай.

По думите му страните трябва да се "отърсят от мисленето си, останало от Студената война", и да се стремят към воденето на мирни преговори - "единственият начин за решаване на конфликта".

Пекин призова за сътрудничество в международната общност в различни области и заяви, че Съветът за сигурност на ООН носи отговорност за опазването на мира и сигурността по света.

"Надяваме се, че членовете на Съвета за сигурност ще вземат предвид дългосрочните възможности и ще се възползват от тях", заяви Ван И.

Позицията на Китай е ясна, подчерта външният министър.

"Суверенитетът на всички страни трябва да се уважава", каза той и обясни, че всички усилия в тази посока трябва да бъдат подкрепяни.

Той ясно заяви, че Китай не е част от конфликта в Украйна, а е на страната на мира. Ван И настоя за мирни преговори и дипломатическа работа.

"Светът, в който сме, е пълен с промени и трансформации, с рискове, каквито никога не е имало", предупреди той. "Затова Китай призовава за обща визия за сигурността и за общи усилия за мира и сигурността", заключи Ван И.

Веднага след него на срещата говори и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Въпросът не е какво ще направи Русия. Ние знаем това. Тя ще продължи войната си. Въпросът е как ние, страните членки на този Съвет, ще спрем войната му", заяви Блинкън.

Според Блинкън първата важна стъпка към това е да се възпре сътрудничеството на Русия с Иран и Северна Корея.

"Северна Корея доставя балистични ракети, подкрепата на Техеран и Пхенян причинява разруха сред украинските мъже, жени и деца, а Иран доставя дронове", каза американският дипломат.

"Тези действия на Иран, Северна Корея и Русия нарушиха множество резолюции на Съвета за сигурност. Резолюции, които Русия подкрепи, и към които тя, като постоянна страна членка на Съвета, има особена отговорност", добави той.

"Ако тези държави спрат да помагат на Русия, то с войната на Путин скоро ще е свършено, но ако ние спрем да помагаме на Украйна, то с Украйна скоро ще е свършено", каза още Блинкън.

В заключение Блинкън заяви, че "пътят към изход от войната е лесен". Трябва да спрем тези, които помагат на Русия, и да помогнем на Украйна по пътя към мира".

Иран е готов да прекрати ядреното си противопоставяне със Запада, каза иранският президент Масуд Пезешкиан пред Общото събрание на ООН, цитиран от БТА, като същевременно призова за прекратяване на войната на Русия в Украйна чрез диалог. Той говори още за ситуацията в Близкия изток.

"Наложително е международната общност незабавно да осигури постоянно прекратяване на огъня в Газа и да сложи край на варварството на Израел в Ливан, преди то да погълне региона и света", каза той.

"Ние търсим мир за всички и нямаме намерение да влизаме в конфликт с която и да е страна. Иран се противопоставя на войната и подчертава необходимостта от незабавно прекратяване и на военния конфликт в Украйна", каза Пезешкиан.

Унищожаваме света с войни, трябва да спрем, докато е време, се казва в послание на папа Франциск, което се очаква да бъде прочетено за закриването на срещите за мир на католическата общност "Сант'Еджидио" в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Споделям вашия вик и този на много хора, засегнати от войната, и го отправям към политическите лидери: Спрете войната! Спрете войните!", се казва в текста, който ще бъде прочетен на церемонията пред катедралата Нотр Дам в Париж.

"Така ще унищожим света. Да спрем, докато все още има време", призовава понтификът, според текста на посланието му.

"Трябва да се молим за мир. Рискът многобройните конфликти да се разпространят опасно, вместо да спрат, е повече от реален", подчертава папата.

Очаква се посланието му да бъде прочетено на церемонията по закриването на 38-ата "Международна среща за мир", организирана от близката до Ватикана католическа общност "Сант'Еджидио", на която от неделя насам присъстваха десетки политици, религиозни сановници, експерти, личности от културните среди и гражданското общество.

"Нека тази среща насърчи всички вярващи да преоткрият призванието си да насърчават братството между народите днес", призовава папата. Той изразява съжалението си, че "твърде често в миналото религиите са били използвани за разпалване на конфликти и войни, опасност, която продължава да е актуална и днес".

"Трябва да предпазим религиите от изкушението да се превърнат в инструмент, който подхранва национализма, етническата принадлежност и популизма", подчерта Франциск.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сащ заповядват?

    31 3 Отговор
    Постоянно дават оръжия и пари за войната, но другите да не помагали на Русия? И кои сте вие та ще заповядвате? Още повече, открито обявихте, че Тайван-Китай са следващото представление! Е, китайците би трябвало изобщо да не говорят с вас и да правят точно обратното. Това е в техен интерес.
  • 5 Госあ

    25 2 Отговор
    -не трябва да се извършват атаки срещу ядрени съоръжения, не трябва да се използват оръжия за масово унищожение и не бива да се извършват нападения срещу цивилни- кратко и ясно обобщени причините и ескалацията на този конфликт. А украинските терористи са изцяло подкрепяни от запада, докато Китай и Русия имат индустриални и технологични взаимоотношения в рамките на международните права. Но както е казал дьо Гол преди да изгони най големите спонсори на тероризма и войните от Париж - с американците може да се преговаря само с пистолет на масата от позицията на силата. Така че всякакви приказки са абсолютно излишни.

    Коментиран от #12

  • 6 Госあ

    24 2 Отговор
    Иначе краят на този конфликт може да бъде сложен моментално от Макрон и Шолц. И Европа отново да стъпи на краката си с нормални взаимоотношения с Русия и Китай.

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Точно тия двамата

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Са безгръбначни марионетки! Така са избрани, както и сега готвят Камилата да е такова същество- да се показва и говори глупости, но нищо да не прави.
  • 8 САЩ и Китай борци за мир в СВЕТА

    3 11 Отговор
    САЩ и Китай изрично предупредиха Русия, че не трябва да се извършват атаки срещу ядрени съоръжения и в никакъв случай не трябва да се използват ядрени оръжия за масово унищожение, в отговор на заплахите на Русия, че е най-голямата ядрена сила в света и че Путин и Москва не биха се поколебали и били готови да използват ядрени оръжия във войната...!

    Коментиран от #10

  • 9 1001

    18 4 Отговор
    На евреите кой дава оръжие и какво правят с него, а на украинците. ЛИЦИМЕРИ!
  • 10 БЕЛЯТА

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "САЩ и Китай борци за мир в СВЕТА":

    28-годишният кадет от военната академия Микола Тихонов се запознава с момиче в един от клубовете в Санкт Петербург. Заедно танцували и пили алкохолни напитки.
    В един момент Тихонов забелязва върху жената предмет, който издава шум, кадетът казва, че жената го е попитала за службата и обучението му в академията. Оказва се, че е бил слухов апарат. Но той я е убил като укрошпионка! Мо́лодец!

    Коментиран от #11, #15

  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "БЕЛЯТА":

    Сървуле,няма такова име Микола в Мецания.

    Има го само любимата ти Укра,сценаристе на галкини глюпости.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Артилерист

    7 14 Отговор
    Прави впечатление коренната разлика в изказването на Блинкен и останалите. Последните са за безусловно спиране на войната а само Блинкен пледира за прекратяване на сътрудничеството с Русия. Но сътрудничеството с бандеровските нацисти и терористи е задължително. Кой иска да сътрудничи с терористи? Американците подкрепят терористите от Ислямска държава в Сирия. Киевският терористичен режим е изпратил емисари и е предприел редица срещи с главатари на ислямски терористи в Ирак, Сирия, Либия и др., с покана да се включат във войната срещу Русия. Голяма част от ислямските терористи са от Азърбайджан, Киргистан, Туркменистан и др. от бевшите южни съветски републики. Това са отявлени радикални ислямисти, професионални убийци, които са против Русия, защото тя напълно го отрича. Като добавим и радикалните елементи-наемници от "демократичните" натовски държави, плюс нацизираните бандеровци, може да си представим срещу каква сбирщина, ръководена от англосакски инструктори, воюват руските войски...
  • 15 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "БЕЛЯТА":

    Абе..какъв е тоя кадет на 28 години бе..ми че той е направо за пенсия...или е повтарял 10 години първи курс...тва капейките сте големи шегаджии бе..
  • 16 Да питам 🤣🤣🤣

    5 2 Отговор
    "Суверенитетът на всички страни трябва да се уважава",..а това сведено ли е до знанието на Путин Къси, Первий и Паследний..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Факт

    2 0 Отговор
    Китай открива срещата!
  • 19 Забелязал

    6 1 Отговор
    Китайците във властта са едни от най-мерзките двуличници на Земята след рашистите...
  • 20 Абе Гецов,

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Бацо Гацов 😂😂😂":

    Да те питам 1999г. СРЮ дали беше нападнала друга държава или се разправям със сепаратисти в Косово? Та ги бомбиха без резолюции от ООН? Само да питам за едни други като теб , лицемери ниедни.

    Коментиран от #23

  • 21 Газове,

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Бацо Гацов 😂😂😂6742":

    Колко минуси да сложиш това е! Не можеш да правиш причинноследствена връзка и никакво аналитично мислене и връзване на факти. Явно не си чел много...

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Забелязал

    2 0 Отговор
    Марионетките на рашистите са ментално увредени индивиди, които са брутално обременени от кремълската пропаганда... Хора без обективно мислене, склонни да изопачават абсолютно всички факти за да сервилничат на господарите си, за няколко копейки. Лишени напълно от емпатия и разграничаване на добро от зло... Накратко - дегенерати!

    Наричат се русофили.
  • 23 Евроатлантик

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Абе Гецов,":

    Статута на частите на НАТО в Косово им дава правомощия на операцията срещу Белград... без да има резолюция на ООН...

    Напълно законна беше операцията на НАТО срещу сърбите...
  • 24 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Газове,":

    На тъпаци като тебе колкото и минуси да се сложат, се са малко..
  • 25 Да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Газове,":

    А ти за Сребреница чувал ли си...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бацо Гацов 😂😂😂6742":

    Макрон и Шолц провалиха Минските споразумения и наливат масло в огъня с продажбата на оръжие за терористите. А ако имахте малко от малко мисъл у главите, предложението на Китай е по изгодно за укрите, защото въпреки гаранциите за правата на рускоговорящите и автономиите на освободените руски републики, те предполагат тяхното съществуване в границите на Украйна с изключение на Крим. като Украйна обяви неутралитет и не стане плацдарм за нато. Западното предложение е да разположат оръжие и бази в Украйна на всяка цена, без оглед на загубата на територии и украинци.
  • 28 Госあ

    0 0 Отговор
    ще обясня на козяците какво има предвид китайският дипломат, щото виждам че не стоплят: този конфликт беше провокиран изцяло от фашистката хунта след преврата в Киев, които избиха 16000 цивилни руснаци ! евреите за 1000 направиха дармадан Газа без оглед на деца, жени и старци, а какво според теб трябваше да направи руският президент за 16 000 ? Освен тормоза със забраните за език и култура ? В уйгурския район на Китай, мозъчко, информационните табели и етикетите в магазините са на китайски и арабски, а джамиите функционират но без високоговорители като у нас. Това с очите си съм го видял. Китайският дипломат освен това подчертава, че тези терористични украински набези продължават и днес с обстрела на цивилни в пограничните градове ! Това са и основните удари на бандерите. И освен обстрела на цивилни в градовете, бандерите не спират да обстрелват най голямата АЕЦ в Европа и имаха терористичен план за КАЕЦ. Сега разбра ли за какво иде реч ? А ?