Отидете към основна версия

498 2

Гърция и Турция обсъждат преговори за морските зони

  • гърция-
  • турция-
  • преговори-
  • морски зони

Двете страни възлагат на външните си министри да проучат възможностите за започване на дискусии за разграничаване на морските територии

Снимка: БГНЕС

Гърция и Турция ще проучат дали могат да започнат преговори, насочени към разграничаване на техните морски зони. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Гръцкото външно министерство, цитирано от News.bg.

Двете съседски страни и съюзници в НАТО са исторически врагове и от десетилетия са в конфликт по редица въпроси – от въздушното пространство до морската юрисдикция в Източното Средиземноморие и етнически разделения Кипър.

Споразумението за това къде започват и завършват техните морски зони е важно за определяне на правата върху потенциални газови резерви и проекти за енергийна инфраструктура.

Напрежението намаля през последните години, а през 2023 г. двете страни се договориха да възобновят отношенията си, като обещаха да запазят отворени канали за комуникация и да работят по проблемите, които ги разделят.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в кулоарите на годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк вчера и обсъдиха двустранните отношения, информираха турското президентство и гръцкото външно министерство.

"Двамата лидери възложиха на министрите на външните работи да проучат дали условията са благоприятни за започване на дискусии за демаркацията на континенталния шелф и изключителната икономическа зона", заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис.

Външните министри на двете страни ще започнат подготовка за среща на високо ниво, която ще се състои в Анкара през януари.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: