Отидете към основна версия

2 731 85

Боята за червени линии е на привършване

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • оон-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война-
  • путин-
  • червени линии-
  • сармат-
  • ядрена война-
  • ядрени заплахи-
  • кремъл-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • ес

Нали няма съмнение, че обвиненията към Европа как обявила война на Русия трябва да се комбинират с образа на Кремъл като образцов миротворец?

Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Боята за червени линии е на привършване (оригинално заглавие: Running out of red paint)

През последните дни много сюжети придобиват своеобразен ООН-привкус заради важната седмица, в която световните лидери са се събрали в Ню Йорк за 79-то Общо събрание на ООН. В този контекст на преден план излизат фундаментални теми като война, мир, глобална стабилност и сигурност. Кремъл вижда Общото събрание на ООН като място, в което може да разпространява порой от лъжи по широк кръг от теми, вместо да провежда сериозна многостранна дипломация. А на вътрешния фронт, разпространителите на кремълска дезинформация усърдно раздухват по-тясно фокусирани наративи. Всекидневно те пречертават измамните червени линии, сеят страх с руския ядрен арсенал, отправят помпозни заплахи и неглижират мира.

Този път не блъфираме

От няколко седмици насам прокремълските издания пропагандират несръчните и едва прикрити заплахи на Путин за асиметрично руско отмъщение, ако Западът вдигне ограниченията върху Украйна за използване на доставени от Запад оръжия за удари по военни цели във вътрешността на Русия. Началникът чертае поредната съмнително категорична червена линия и, естествено, кремълските ласкатели гръмогласно я разтръбяват. На 19 септември Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за премахване на ограниченията за Украйна да поразява легитимни военни цели във вътрешността на Русия. И кремълската медийна пропаганда скоростно превключи на максимални обороти. Добре известните медии от кръга „Правда“ – част от руската пропагандна мрежа „Portal Kombat“ – веднага (и немотивирано) обвиниха Европейския съюз, че обявява война на Русия, а руската държавна телевизия „Первый канал“ добави към това и мантрата „русофобия“.

3 минути и 20 секунди

Други не бяха толкова деликатни. Славният руски пропагандист Владимир Соловьов старателно отрази страховитите предупреждения на друг печално известен герой – председателя на Държавната дума Вячеслав Володин – който се похвали, че руските ракети „Сармат“ могат да достигнат Европейския парламент за 3 минути и 20 секунди. Този тип публични разсъждения за потенциалните щети, които руските ракети биха могли да нанесат на Европа, може да звучат като обикновено самохвалство, но всъщност се използват за затвърждаване на изкуствените червени линии, които Путин чертае. Изявлението на Володин подхранва и друго любимо дезинформационно послание на Кремъл – противопоставянето на политическото ръководство на Запада с „обикновените хора“. Манипулативното внушение е, че ръководството или „елитите“, както ги наричат в Кремъл, вземат безотговорни, егоистични решения, които поставят хората в опасност. Кремъл от години експлоатира темата за глобалните елити, с което посажда кухи конспиративни теории и подкопава общественото доверие в легитимните правителства.

Пак игра с ядрената карта

Арсеналът на Русия включва множество заплашителни оръжия, както болезнено демонстрира агресията ѝ срещу Украйна, а изборът именно на ракетите „Сармат“ като заплаха към ЕС не е случайност. Става въпрос за далекобойна ядрена балистична ракета. Като избира това конкретно оръжие – и то въпреки скорошните неуспешни опити за изстрелване на „Сармат“, Кремъл намира повод за пореден път да размаха ядреното плашило. Има стотици примери как Кремъл се заиграва с ядрената карта отново и отново. Схемата обикновено се повтаря: Путин издава тънко завоалирана заплаха – ще предприемем подходящи мерки; политически лакеи като Володин добавят конкретика – ракетите „Сармат“ могат да достигнат Страсбург за 3 минути и 20 секунди; и накрая, пропагандисти като Соловьов изиграват ролята на глашатаи, така че всички да чуят. И ето! Начертана е нова „червена линия“.

И пак за мира

Нали няма съмнение, че обвиненията към Европа как обявила война на Русия трябва да се комбинират с образа на Кремъл като образцов миротворец? Такава поне е обичайната прокремълска линия. Добрата и мила Русия иска мир, но злият и алчен Запад иска да продължи да воюва. Е, тази седмица поднесе известно неудобство за Москва по тази линия. Искреността на Кремъл, че желае мир, винаги е била силно съмнителна. Щом се знае, че Русия няма намерение да се ангажира с реален процес за справедлив и траен мир, Кремъл е в състояние да дава вид, че желае мир и да обвинява Украйна, че подкопава усилията в тази посока.

Време за отстъпление

Не щеш ли обаче, още след мирната среща на върха за Украйна в Швейцария през юни, Украйна превключи на нова скорост и се отвори към идеята Русия да бъде поканена на следващата мирна среща. Тогава Кремъл просто игнорира това и продължи да подкопава украинските усилия за мир. Сега обаче, в контекста на Общото събрание на ООН, справедливият и траен мир в Украйна отново е на дневен ред, а идеята за провеждане на втора среща на върха започва да се оформя.

И така, дезинформационните агенти на Кремъл се оказаха в неудобна позиция и им се наложи отново да отстъпят. След месеци на твърдения, че няма мирни преговори без Русия, сега Кремъл отхвърля възможността да участва в мирна среща на върха. Вместо това Кремъл отново поде обвиненията срещу Украйна, че отказва мир, заклейми евентуална среща на върха като англосаксонски заговор, с който Русия да бъде измамена и оспори легитимността на украинското правителство. Между другото Кремъл разпространяваше същите дезинформационни наративи преди срещата на върха в Бюргенсток през юни. За да посеят още повече объркване, близките до Кремъл медии претоплиха остарялата, но все така невярна претенция, че Западът провали мирните преговори в Истанбул от март 2022 г.

По въпроса за мира, Кремъл – за разлика от Украйна – умее да говори, но очевидно не е готов да действа.

„Украинският тероризъм“ като плашило

В изкривената представа на Кремъл Украйна е изобразена като терористична държава и съответно с терористи не се преговаря. В името на усилието да се подкопае възможността за мирни преговори, някои медии дори злоупотребиха с актуалната новина за избухващите пейджъри в Ливан: те изровиха украинска връзка, твърдейки, че Украйна щяла да се сдобие с капацитет за подобна атака срещу Русия. По логиката на Кремъл щом Израел има такива възможности, той ще ги сподели със САЩ и Великобритания, които на свой ред ще ги предоставят на Украйна. Изглежда за Кремъл няма тема, колкото и далечна да е тя, която да не може „да се пришие“ към Украйна чрез изкривяване и извъртане – така че да се обвинят Украйна и нейните поддръжници за всички световни беди. Не се заблуждавайте!

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- Кремъл загрява за предстоящата зима като пуска нова партида дезинформация на тема „енергия“. В нездрава размяна на ролите на агресора и жертвата, Москва твърди, че Киев е причинил енергийния колапс в Харков. Разбира се, ситуацията в Харков и други фронтови градове на Украйна е трудна. Но коренът на проблема е агресията на Русия срещу Украйна и ежедневните ѝ атаки, които прекъсват доставките на електричество, отопление и вода за цивилното население. От 10 октомври 2022 г. Русия е извършила десетки целенасочени ракетни удари върху украинската енергийна система. Според министерството на енергетиката на Украйна, от октомври 2022 г. до септември 2024 г. украинските енергийни инфраструктурни обекти са били подложени на 1024 руски атаки.

- Точно в навечерието на 79-то заседание на Общото събрание на ООН, пропагандистите на Кремъл поднесоха причудливата идея, че за териториите, дадени на Полша по волята на Сталин, трябва да се въведе мандат на ООН. Макар да изглежда на пръв поглед абсурден, този наратив е част от неспирните усилия за пренаписване на историята, оправдаване на Сталин, както и ревизия на политическите резултати от Втората световна война и системата на международните отношения, установена след Ялта и Потсдам. Полша е особено честа мишена на тези опити за дезинформация. Решението да се предадат Силезия, част от Източна Прусия и други бивши германски територии на полската държава не е взето от Сталин – то е резултат от съвместно решение на САЩ, Великобритания и СССР на Ялтенската конференция през февруари 1945 г. и Потсдамската конференция през юли-август 1945 г. Червената армия освободи Полша от нацистката окупация (бел.ред. след като години преди това Червената армия окупира Полша заедно с Хитлер), но това не донесе свобода, тъй като СССР държа Полша под свой контрол 44 години в продължение на десетилетия извършваше комунистически репресии.

- Разпространителите на кремълска дезинформация се заиграха и с крайни теории на конспирацията – те писаха, че британското правителство финансира пропаганда, която кара хората да ядат насекоми. Това е грубо изопачаване на усилията за насърчаване на консумацията на алтернативни протеини като растителни протеини, лабораторно отгледано месо и богати на протеини водорасли – на практика, средство за намаляване на въздействието на местната индустрия върху климата. Разбира се може да се консумира и протеин от насекоми, но няма световна конспирация, която да принуждава хората да ядат насекоми, както Кремъл иска да вярваме. Всъщност подобни дезинформационни истории целят да популяризират добре познатия наратив за тайни елити, които управляват съдбата на масите. Крайната цел на тези послания е да се подкопаят демократичните институции и да се наложи възгледът за „упадъка на Запада“.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 61 гласа.

Свързани новини