Тема: Украйна

27 Септември, 2024 10:02 2 342 79

Боята за червени линии е на привършване

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • оон-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война-
  • путин-
  • червени линии-
  • сармат-
  • ядрена война-
  • ядрени заплахи-
  • кремъл-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • ес

Нали няма съмнение, че обвиненията към Европа как обявила война на Русия трябва да се комбинират с образа на Кремъл като образцов миротворец?

Боята за червени линии е на привършване - 1
Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Боята за червени линии е на привършване (оригинално заглавие: Running out of red paint)

През последните дни много сюжети придобиват своеобразен ООН-привкус заради важната седмица, в която световните лидери са се събрали в Ню Йорк за 79-то Общо събрание на ООН. В този контекст на преден план излизат фундаментални теми като война, мир, глобална стабилност и сигурност. Кремъл вижда Общото събрание на ООН като място, в което може да разпространява порой от лъжи по широк кръг от теми, вместо да провежда сериозна многостранна дипломация. А на вътрешния фронт, разпространителите на кремълска дезинформация усърдно раздухват по-тясно фокусирани наративи. Всекидневно те пречертават измамните червени линии, сеят страх с руския ядрен арсенал, отправят помпозни заплахи и неглижират мира.

Още новини от Украйна

Този път не блъфираме

От няколко седмици насам прокремълските издания пропагандират несръчните и едва прикрити заплахи на Путин за асиметрично руско отмъщение, ако Западът вдигне ограниченията върху Украйна за използване на доставени от Запад оръжия за удари по военни цели във вътрешността на Русия. Началникът чертае поредната съмнително категорична червена линия и, естествено, кремълските ласкатели гръмогласно я разтръбяват. На 19 септември Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за премахване на ограниченията за Украйна да поразява легитимни военни цели във вътрешността на Русия. И кремълската медийна пропаганда скоростно превключи на максимални обороти. Добре известните медии от кръга „Правда“ – част от руската пропагандна мрежа „Portal Kombat“ – веднага (и немотивирано) обвиниха Европейския съюз, че обявява война на Русия, а руската държавна телевизия „Первый канал“ добави към това и мантрата „русофобия“.

3 минути и 20 секунди

Други не бяха толкова деликатни. Славният руски пропагандист Владимир Соловьов старателно отрази страховитите предупреждения на друг печално известен герой – председателя на Държавната дума Вячеслав Володин – който се похвали, че руските ракети „Сармат“ могат да достигнат Европейския парламент за 3 минути и 20 секунди. Този тип публични разсъждения за потенциалните щети, които руските ракети биха могли да нанесат на Европа, може да звучат като обикновено самохвалство, но всъщност се използват за затвърждаване на изкуствените червени линии, които Путин чертае. Изявлението на Володин подхранва и друго любимо дезинформационно послание на Кремъл – противопоставянето на политическото ръководство на Запада с „обикновените хора“. Манипулативното внушение е, че ръководството или „елитите“, както ги наричат в Кремъл, вземат безотговорни, егоистични решения, които поставят хората в опасност. Кремъл от години експлоатира темата за глобалните елити, с което посажда кухи конспиративни теории и подкопава общественото доверие в легитимните правителства.

Пак игра с ядрената карта

Арсеналът на Русия включва множество заплашителни оръжия, както болезнено демонстрира агресията ѝ срещу Украйна, а изборът именно на ракетите „Сармат“ като заплаха към ЕС не е случайност. Става въпрос за далекобойна ядрена балистична ракета. Като избира това конкретно оръжие – и то въпреки скорошните неуспешни опити за изстрелване на „Сармат“, Кремъл намира повод за пореден път да размаха ядреното плашило. Има стотици примери как Кремъл се заиграва с ядрената карта отново и отново. Схемата обикновено се повтаря: Путин издава тънко завоалирана заплаха – ще предприемем подходящи мерки; политически лакеи като Володин добавят конкретика – ракетите „Сармат“ могат да достигнат Страсбург за 3 минути и 20 секунди; и накрая, пропагандисти като Соловьов изиграват ролята на глашатаи, така че всички да чуят. И ето! Начертана е нова „червена линия“.

И пак за мира

Нали няма съмнение, че обвиненията към Европа как обявила война на Русия трябва да се комбинират с образа на Кремъл като образцов миротворец? Такава поне е обичайната прокремълска линия. Добрата и мила Русия иска мир, но злият и алчен Запад иска да продължи да воюва. Е, тази седмица поднесе известно неудобство за Москва по тази линия. Искреността на Кремъл, че желае мир, винаги е била силно съмнителна. Щом се знае, че Русия няма намерение да се ангажира с реален процес за справедлив и траен мир, Кремъл е в състояние да дава вид, че желае мир и да обвинява Украйна, че подкопава усилията в тази посока.

Време за отстъпление

Не щеш ли обаче, още след мирната среща на върха за Украйна в Швейцария през юни, Украйна превключи на нова скорост и се отвори към идеята Русия да бъде поканена на следващата мирна среща. Тогава Кремъл просто игнорира това и продължи да подкопава украинските усилия за мир. Сега обаче, в контекста на Общото събрание на ООН, справедливият и траен мир в Украйна отново е на дневен ред, а идеята за провеждане на втора среща на върха започва да се оформя.

И така, дезинформационните агенти на Кремъл се оказаха в неудобна позиция и им се наложи отново да отстъпят. След месеци на твърдения, че няма мирни преговори без Русия, сега Кремъл отхвърля възможността да участва в мирна среща на върха. Вместо това Кремъл отново поде обвиненията срещу Украйна, че отказва мир, заклейми евентуална среща на върха като англосаксонски заговор, с който Русия да бъде измамена и оспори легитимността на украинското правителство. Между другото Кремъл разпространяваше същите дезинформационни наративи преди срещата на върха в Бюргенсток през юни. За да посеят още повече объркване, близките до Кремъл медии претоплиха остарялата, но все така невярна претенция, че Западът провали мирните преговори в Истанбул от март 2022 г.

По въпроса за мира, Кремъл – за разлика от Украйна – умее да говори, но очевидно не е готов да действа.

„Украинският тероризъм“ като плашило

В изкривената представа на Кремъл Украйна е изобразена като терористична държава и съответно с терористи не се преговаря. В името на усилието да се подкопае възможността за мирни преговори, някои медии дори злоупотребиха с актуалната новина за избухващите пейджъри в Ливан: те изровиха украинска връзка, твърдейки, че Украйна щяла да се сдобие с капацитет за подобна атака срещу Русия. По логиката на Кремъл щом Израел има такива възможности, той ще ги сподели със САЩ и Великобритания, които на свой ред ще ги предоставят на Украйна. Изглежда за Кремъл няма тема, колкото и далечна да е тя, която да не може „да се пришие“ към Украйна чрез изкривяване и извъртане – така че да се обвинят Украйна и нейните поддръжници за всички световни беди. Не се заблуждавайте!

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- Кремъл загрява за предстоящата зима като пуска нова партида дезинформация на тема „енергия“. В нездрава размяна на ролите на агресора и жертвата, Москва твърди, че Киев е причинил енергийния колапс в Харков. Разбира се, ситуацията в Харков и други фронтови градове на Украйна е трудна. Но коренът на проблема е агресията на Русия срещу Украйна и ежедневните ѝ атаки, които прекъсват доставките на електричество, отопление и вода за цивилното население. От 10 октомври 2022 г. Русия е извършила десетки целенасочени ракетни удари върху украинската енергийна система. Според министерството на енергетиката на Украйна, от октомври 2022 г. до септември 2024 г. украинските енергийни инфраструктурни обекти са били подложени на 1024 руски атаки.

- Точно в навечерието на 79-то заседание на Общото събрание на ООН, пропагандистите на Кремъл поднесоха причудливата идея, че за териториите, дадени на Полша по волята на Сталин, трябва да се въведе мандат на ООН. Макар да изглежда на пръв поглед абсурден, този наратив е част от неспирните усилия за пренаписване на историята, оправдаване на Сталин, както и ревизия на политическите резултати от Втората световна война и системата на международните отношения, установена след Ялта и Потсдам. Полша е особено честа мишена на тези опити за дезинформация. Решението да се предадат Силезия, част от Източна Прусия и други бивши германски територии на полската държава не е взето от Сталин – то е резултат от съвместно решение на САЩ, Великобритания и СССР на Ялтенската конференция през февруари 1945 г. и Потсдамската конференция през юли-август 1945 г. Червената армия освободи Полша от нацистката окупация (бел.ред. след като години преди това Червената армия окупира Полша заедно с Хитлер), но това не донесе свобода, тъй като СССР държа Полша под свой контрол 44 години в продължение на десетилетия извършваше комунистически репресии.

- Разпространителите на кремълска дезинформация се заиграха и с крайни теории на конспирацията – те писаха, че британското правителство финансира пропаганда, която кара хората да ядат насекоми. Това е грубо изопачаване на усилията за насърчаване на консумацията на алтернативни протеини като растителни протеини, лабораторно отгледано месо и богати на протеини водорасли – на практика, средство за намаляване на въздействието на местната индустрия върху климата. Разбира се може да се консумира и протеин от насекоми, но няма световна конспирация, която да принуждава хората да ядат насекоми, както Кремъл иска да вярваме. Всъщност подобни дезинформационни истории целят да популяризират добре познатия наратив за тайни елити, които управляват съдбата на масите. Крайната цел на тези послания е да се подкопаят демократичните институции и да се наложи възгледът за „упадъка на Запада“.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    45 8 Отговор
    Идват гъбите

    Коментиран от #24

  • 2 бен Ходжа

    52 16 Отговор
    САЩ са доволни: Европа е отслабена и разделена

    Коментиран от #8

  • 3 Смешно

    19 6 Отговор
    Жалко
  • 4 Последния Софиянец

    47 18 Отговор
    Дано не свършва боята защото трябва да си четем молитвата.
  • 5 Пич

    48 13 Отговор
    Нищо не му се разбира !!! Сигурно не преписва грамотно !?

    Коментиран от #67

  • 6 Отец Дионисий

    39 12 Отговор
    Хазарите Сатанисти водят света към унищожение.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    42 7 Отговор

    До коментар #2 от "бен Ходжа":

    Тръмп каза че чакат заводите в Германия да фалират и ще ги пренесат в САЩ.
  • 9 Абе накрая

    31 8 Отговор
    някой ще реве, а може и всички да ревем, ама да видим!
  • 10 ТаУмВзе

    28 10 Отговор
    Праведната Пропаганда си е лачена да! Нали са тарикати де, да Обявят Война на Русия да ги видим. Хахаахах Щото Загубиха във Украйна, докато американците ги чака 2ра Гражданска война по темата. Нема Тръмп или ала бала. Оставям, че и Близкия изток Запалиха пак, щото нема как!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МирО

    36 7 Отговор
    Дъвка, дъвкана, дъвкана, я пишете кво става на фронта?? Май бандерите ги млатят кат маче у дирек??
    Не останаха много, скоро иде и "посления бандеровец" - викали му денацификация.
  • 13 Простокурин

    13 22 Отговор
    Асвабадиха ли вече курская област?

    Коментиран от #63, #64, #70

  • 14 Всъщност

    21 7 Отговор
    Самите руснаци се съгласиха, че времето на червените линии измина. Ще се прибегне до атома и толкоз. Защо атомът? - ами преставете си, че НАТО атакува Калининград и Санкт Петерсбург откъм Балтийските, Полша, Швеция и Финландия. Кой ще тръгне из финландските тайги да се сражава - радиация и готово.

    Коментиран от #65

  • 15 муууу

    10 8 Отговор
    Тука кво става, пак някво мучене ли ще има?!
  • 16 Няма време

    22 10 Отговор
    Срещата на БРИКС в Казан наближава, петродолара пада, на краварите им трябва ескалация и военно положение за да имат пълен контрол над популацията в краварника.
  • 17 Джамбаз

    6 6 Отговор
    Слушай,что казва Тръмп и бъди в час!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мдаа

    14 19 Отговор
    Руския фашизъм няма шанс.

    Чаака го съдбата на германския на Адолф.

    Коментиран от #46

  • 20 Пацо

    11 21 Отговор
    Първите изпарени ще са кремълските джуджаци. Аре да видим дали им стиска, щото шубето е голем страх
  • 21 Хохо Бохо

    11 6 Отговор
    Това е доста притеснително. Русия ще почне по същество
  • 22 аритметика, 3 клас

    4 14 Отговор
    Европа, ако иска да съществува, трябва да има свои ядрени сили, с поне 2000 заряда и достатъчно средства за доставка. Другото е да стане колония на Китай.
  • 23 Георги

    10 1 Отговор
    Щом като ги смятате за фалшиви няма от какво да се притеснявате ида повтаряте едно и също всеки ден. Хубаво е , че тези от които зависят нещата дали ще ескалират не са толкова самонадеяни и вкарват малко повече мисъл и предпазливост.

    Коментиран от #25

  • 24 СЛОНА

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Значи":

    ВАЖНО Е ,КОЙ ЩЕ ГИ БЕРЕ???...

    Коментиран от #62

  • 25 Същото

    5 8 Отговор

    До коментар #23 от "Георги":

    Щом като ги смятат за истински руските фашисти няма защо да ги повтарят по 10 пъти на ден.

    Коментиран от #29

  • 26 Сорос

    6 4 Отговор
    Хайде на пропагандата гои хахаха
  • 27 явер

    10 17 Отговор
    Руснаците трябва да бъдат разгромени на всички фронтове и да платят сметката. Толкова лъжи и глупости казаха нейните ръководители, че нямат край. С ракетата "Сармат", те неможаха да направят пуск и тя се взриви в хангара и площадката в Карелия е една голяма дупка виждаща се от Космоса. Имат още една или две такива и с тях ще стане същото, защото по-голяма част от ракетата е създадена в Украйна. Русия трябва да бъде извадена като постоянна членка на СС на ООН, защото вече е васална държава на Китай.

    Коментиран от #35, #45, #55, #56

  • 28 Някой

    14 3 Отговор
    Трудно за четене и смилане четиво. В него на чернотосе казва бяло, а на бялото - лилаво. Не го дочетох, но ми направи впечатление една тез - че руснаците говорят за несъществуващо (според автора) противоречие между европейския политически елит и западните общества. Моите наблюдения са, че има такова противоречие, т. е. не е измислица на руснаците. Обикновените хорав ЕС не са на едно мнение с Урсула и 27-те джуджета. Това е факт.
    Излиза, че EUvSDisinfo е направена точно за да дезинформира.

    Коментиран от #30

  • 29 Георги

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "Същото":

    Те не ги повтарят по десет пъти на ден. Путин или някой от неговите го казва веднъж и после всеки ден се повтаря по всички наши, и не само наши, медии за да поажат колко са безмислени. Не го повтарят постоянно и ежедневно, това го правят журналистите. Истината е, че го казват сравнително рядко, а сега само си промениха ядрената доктрина и поставиха на нисък старт.

    Коментиран от #32, #38

  • 30 Мдаа

    3 11 Отговор

    До коментар #28 от "Някой":

    В ЕС има механизми, когато хората не са съгласни с нещо и излъчват нови хора, които да ги представляват, ако се налага.

    Такива "екстри" не се наблюдават в разия, тъй че тя има проблеми с това какво мислят "обикновените хора" и елитите им.

    Коментиран от #52, #71

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Същото

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "Георги":

    "Те не ги повтарят по десет пъти на ден."

    Да, не е по 10 пъти. Пропагандата им го усилва до 10 хиляди пъти на ден.

    Коментиран от #39

  • 33 Сандо

    11 6 Отговор
    Путин не плаши,а информира и предупреждава.Дано нещо влезе в бетонните глави на западните управляващи - макар,че надали там има остатъци от разумна дейност.

    Коментиран от #36

  • 34 Мдаа

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Шерлок Холмс":

    Някои (като един с ник Сталин) даже си признават, че не четат статиите, а направо се "захващат за работа".
  • 35 Георги

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "явер":

    Сармат е само един модел от многото ядрени оръжия които имат руснаците. Явно е че е бъгав, но остават още много, като много се измерва в хиляди - няма нужда всички да са на въоражение и да са работещи, само няколко десетки са повече от достатъчни. Стигне ли се до ЯО ще стрелят много, не само руснаците, а дори ракетите от студената война, руски и американски, развиват 20+ пъти скоростта на звука. Видяхме и какво става когато пво се опита да спре нещо с 2 пъти по-ниска от тази скорост. Та ако някой разчита на западни или руски пво е обречен. Едва ли и ще се чака да се видят пораженията при евентуално попадение за да се направи отговор.

    Коментиран от #41

  • 36 Пародия

    7 8 Отговор

    До коментар #33 от "Сандо":

    Слугите на руските фашисти да говорят за разумна дейност е като лека жена да говори за морал.

    Коментиран от #40

  • 37 милия путин

    6 12 Отговор
    квото и да прави дядо путин си остава агресор и терорист в очите на умните хора!!!
  • 38 Сандо

    7 3 Отговор

    До коментар #29 от "Георги":

    Ядрената им доктрина стана като американската.Същото както беше и със Закона за чуждестранните агенти.Останалото е политкоректна пропаганда,на която нашите козяшки рибоци с радост се ловят.
  • 39 Георги

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Същото":

    ти четеш ли руска пропаганда - аз не. Факти ли е руска пропаганда, офнюз, дневник... Всички медии го правят, едните за да засилят заплахата, другите за да я изкарат фалшива, но тези от които зависи не го повтарят постоянно.

    Коментиран от #42

  • 40 Сандо

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Пародия":

    Специално пояснение за козяшките подметки:Става дума за разумна дейност на западните управляващи.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Същото

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "Георги":

    "Факти ли е руска пропаганда,"

    Това някаква изненада ли е?

    След малко ще ме питаш дали тия на амбразурата са руски пропагандисти.

    Коментиран от #44

  • 43 Пародия

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Сандо":

    Щом нарочно подминаваш съдържанието на поста ми, значи си ме разбрал кристално ясно. Няма нужда повече да обяснявам.

    Вижте там какво ще правите с руската диктатура.
  • 44 Георги

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "Същото":

    Не, само ще питам къде четеш руска пропаганда, всички медии до които имам достъп са точно обратното на руска пропаганда.
  • 45 Коко

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "явер":

    Е хайде де! Само ляляте?!
  • 46 Стойчо

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мдаа":

    Няма да го видиш тъй като преди това ще се изпариш
  • 47 Възможно, макар 1 от 1000

    6 1 Отговор
    Как тогава ще се озъбят тези пuсaчи на смехатворни пасквили

    Коментиран от #51

  • 48 Таня

    5 9 Отговор
    Държава която е дребно джудже във всяко отношение политическо ,икономическо ,научно ,военно и т.н. не може да поставя никакви червени линии.
    Това е бензиностанция ,която се прави на дъпжава.Понеже не е в състояние да се движи наравно със останалия свят ,мечтата и е да върне времето назад.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Коко

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Таня":

    Леко Танче да не се задавиш! Поеми си дъх продължи !
  • 51 Както са се озъбили

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Възможно, макар 1 от 1000":

    При обявяване на символична воина. Половин София разрушена, но сега ще е зaлuчена.
  • 52 Някой

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "Мдаа":

    Това, което си написал за ЕС, противоречи на действителността. От лични контакти с хора из ЕС (не са българи), никой не може да търпи (даже мрази) Урсула, обаче тя пак е на върха на управленската верига. Това само показва, че не народите определят музиката, а някой друг. Зад океана.
    За Русия не знам - не живея тами, и не се интересувам дали има начин да се сменят хората в управлението.
  • 53 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ПОГЛЕДНАХ НАЧАЛОТО":

    Аз Така нарааих
  • 54 Бесен-_ Язовец

    6 2 Отговор
    Любимеца на м@наfите в Хасково го е публкувал това
  • 55 Някой

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "явер":

    Хм, дори и да е вярно, че Русия е васал на Китай (доста съмнителна и противоречива теза), то това не е основание за изваждане на Русия от СС на ООН. Първо, няма как да стане по устава на ООН. Второ, нима Великобритания и Франция (последната и тя се пише победителка във ВСВ... чудно защо) не са васали на САЩ още от създаването на ООН? По товята логика те никога не би трябвало да бъдат в състава на СС на ООН.
  • 56 Слави

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "явер":

    Хайде разгроми ги де. Ние ще гледаме шоу
  • 57 БеГемот

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Шерлок Холмс":

    Чел съм "Война и мир "..два пъти...ама тоя текст е свръх възможностите ми...
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Пишете пишете

    4 4 Отговор
    Ама като видите , че слънцето изгрява от запад , да знаете , че на Путин му е писнало на к0pa
  • 60 Бай той Толстой

    5 0 Отговор
    Този сладур е истински праволинеен евроатлантик.Утре със същата страст ще защитава т.н.комунисти😁.От такава фамилия е.
  • 61 Денисоебец

    5 0 Отговор
    Афтурът на това забележително инфантилно есе вече е бил в обсега на атомна гъба.Наореднал стадий на разпадане на менталност.
  • 62 Па съм я бе

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "СЛОНА":

    Всички🤗.Освен ако не е на луната някой.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 И ударна вълна.

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Всъщност":

    После е тишината.И Трирогите лосове.Любезни.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Разбира се от умните.Не от копейките.

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    1.Боята свърши.
    2.Русия е бостански плашило.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Цукърбъргър си призна за манипулация и

    4 0 Отговор
    цензура в нета, дефакто - лъжи. Когато свърши историята в Украйна, ще видим много виновно гледащи персони с наведени глави... Оправданието ще е подобно на Цука - така ни накараха, не сме виновни.
  • 70 Бай той Толстой

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Простокурин":

    Да.Идват за теб.Бочко и памперс имаш ли?
  • 71 Бай той Толстой

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мдаа":

    Ти къде живееш бе,моето момче?Пред компютъра или в мазето?
  • 72 Говорит Москва

    2 3 Отговор
    Поради изчерпване на червената боя, вече ще чертаем кафяви линии.
    Благодарим за разбирането.
  • 73 Хмхмхмхмхм

    2 4 Отговор
    Всички опорки на руската дезинформация към настоящия момент, които циркулират и в нашия мейнстрийм, са описани тук. Остава неописано само отношението на копейките в сайтовете ни, към неудобните за тях коментатори- обиди на основа различна сексуална ориентация и социопол, лични обиди , приписване на друг етнос на етноса на неудобните им коментатори- както опитаха с мен- изкараха ме влашка циганка, при положение, че съм етническа българка, като и двата ми рода са с над 250 годишно българско етническо родословие. Нищо ниво не може да се прочете от тях в това отношение...
  • 74 Петърчо

    4 2 Отговор
    Харесвам този журналистически израз "теория на конспирацията". Ако е "теория", то кой я е аргументирал? Не знаем. Значи всичко, което противоречи на мейнстрийма е "теория на конспирацията"? Това е мислене на щрнаус, който си е заврял главата в пясъка.

    Коментиран от #77

  • 75 Жададык

    2 1 Отговор
    жамбаската изкара сентове за овнешки курбан и днес....
  • 76 Боя има.

    1 2 Отговор
    Путлеровата Русия е на привършване.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Факт

    0 0 Отговор
    При едни червената боя, при други пръднята е на привършване!
  • 79 Русия е един огромен kлoZeт

    0 1 Отговор
    Няма по големи смешници от московските терористи и касапи. Такива маймyни даже в Африка няма !