Отидете към основна версия

1 132 33

Унгарски астронавт ще отиде на МКС в началото на 2025 г.

  • унгария-
  • петер сиярто-
  • космонавт

Това е 32-годишният инженер Тибор Капу

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Полетът на унгарския астронавт до Международната космическа станция ще се състои в началото на 2025 г. „Минахме през много щателен процес при избора на нашия нов астронавт. Избрахме двама души, първият се очаква да лети, но имаме и резервен, който минава същото обучение като първия, в случай че се наложи заместник. Според плановете и договора нашият космонавт ще лети в началото на следващата година. Ние ще летим до Международната космическа станция и ще останем там, за да провеждаме научни експерименти“, каза унгарският външен министър Петер Сиярто в кулоарите на Общото събрание на ООН.

През месец май специална комисия в Унгария идентифицира основния кандидат за полет на американски пилотиран космически кораб до Международната космическа станция в края на 2024 г. - началото на 2025 г. Това е 32-годишният инженер Тибор Капу.

Ръководителят на унгарското външно министерство добави, че вече е подготвена работна програма за астронавта, „която се основава на сътрудничество с индустрията, университети и изследователски институти“. В същото време Сиярто отбеляза, че Берталан Фаркаш, първият унгарец, летял в космоса през 1980 г., работи в екипа на Капу. „Той е старши съветник по въпросите на космоса“, каза министърът на външните работи и външните икономически отношения на Унгария.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: