Отидете към основна версия

787 27

Сръбският парламент обсъжда добива на литий на извънредна сесия

  • сърбия-
  • парламент-
  • добив-
  • литий-
  • извънредна сесия

Опозицията е внесла предложение за забрана на добива на литий и бор

Снимкa: БГНЕС

Сръбският парламент ще заседава днес по въпроса за добива на литий, съобщава регионалната телевизия Ен1. Това ще бъде третата извънредна сесия по този въпрос, свикана от 86 народни представители, цитирано от БТА.

Опозицията е внесла предложение за забрана на добива на литий и бор. Забраната е подкрепена от Съюза на екологичните организации и групата „Не даваме Ядар“, които организираха протести срещу добива на литий. Инициативата получава подкрепа и от движението „Крени-промени“, което не е представено в парламента.

Председателката на парламента Ана Бърнабич по-рано разкритикува опозицията за свикването на тази сесия, като я нарече „аматьорска“ инициатива. Въпреки съпротивата на правителството, опозиционните депутати настояват за дискусия по въпроса, а някои обвиниха правителството на президента Александър Вучич, че се страхува от открит дебат.

През август десетки хиляди сърби протестираха в Белград срещу проекта на австралийската компания „Рио Тинто“ за добив на литий в долината Ядар, Западна Сърбия.

Според управляващите мината представлява възможност за икономическо развитие, докато противниците на проекта предупреждават, че мината ще доведе до необратимо замърсяване на долината Ядар, включително на подземните води, земеделските земи и реките в района.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: