29 Септември, 2024 15:55 653 8

Разпускат японския парламент и насрочват нови избори

  • япония-
  • премиер-
  • парламент-
  • избори

Новият премиер реши това да стане през октомври

Разпускат японския парламент и насрочват нови избори - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Новият председател на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) Шигеру Ишиба, който ще стане новият министър-председател на страната на 1 октомври, реши през октомври да разпусне ключовата долна камара на парламента и да проведе предсрочни избори, съобщи агенция Kyodo.

Победилата партия на тези избори ще може да назначи министър-председател - обикновено председател на партията. Следващите избори за ключовата долна камара на японския парламент трябваше да се проведат преди октомври 2025 г., но министър-председателят има право да разпусне камарата, за да проведе предсрочни избори.

Победилата партия на тези избори ще може да назначи министър-председател - обикновено председател на партията. Следващите избори за долната камара на парламента трябваше да се проведат преди октомври 2025 г., но министър-председателят има право да разпусне камарата, за да проведе предсрочни избори.

На 27 септември Шигеру Ишиба беше избран с мнозинство за председател на управляващата Либералнодемократическа партия (ЛДП). Той ще стане официално министър-председател на 1 октомври. По време на предизборната кампания той се застъпи за укрепване на отбранителните способности на Япония, създаване на азиатско НАТО и система за колективна сигурност в региона. Той твърди, че членството на Украйна в алианса може да предотврати конфликт с Русия. Ишиба също така обеща да работи за възстановяване на доверието на избирателите в ЛДП, подкопано от поредица от скандали, включително тези, свързани с нарушения на финансовите отчети при събирането на политически дарения.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kaлпазанин

    7 0 Отговор
    Явно о там има руска намеса тцтцтцтцтц,защо бе убит Абе .беше приятел с Путин .предложението беше ,Япония показва изхода на говедата ,и си получават курилите ,явно Яне е оставил някакво наследство което мисли като него ,тв кой и къде извършваше такива политически убийства и го замиташе под масата тихомълком
  • 2 ТАКА ЛИ

    5 0 Отговор
    и тия ли са в криза като нас???
  • 3 Япония го закъса

    7 0 Отговор
    нещата отиват към Зеленски-2

    Коментиран от #8

  • 4 АУУУУУ

    3 1 Отговор
    И ТИЯ ПО 🐂🐂🐂КРАВАРСКА ЗАПОВЕД СЕ ЗЪБЕХА НА РУСИЯ ИНАЧЕ ТОКУ ВИЖ 🇺🇲 ИМ ПАТНЬОР ИМ МЕТНЕ ПАК 🚀🚀🚀🚀🚀
  • 5 Сатана Z

    5 0 Отговор
    Животновъдите от САШТ няма да мирясат докато не изберат милитаристично правителство в Япония подобно на това в Исраел
  • 6 още

    0 1 Отговор
    Ишиба,да не те изшиба нещо от Северна Кореа или Руски шамар не си ял?
  • 7 Чичака

    0 0 Отговор
    Събрахме се и реших!!! Коловати - министър на спорта!!!
  • 8 шипта

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Япония го закъса":

    Япония бавно но сигурно се превръща в тлееща тор.Държава с традиции,морал,желязна дисциплина и еталон на качество,успя да си продаде лицето и това за което са загинали всички смели воини във WW2.Целунаха ръката и коленичиха пред този избил децата и жените им с уран.Мижитурки станаха с дребни душици.Просто страхливо племе.
Новини по държави: