25 Септември, 2024 13:10 386 4

Вучич обсъди с иранския президент важни въпроси и го покани в Сърбия

  • сърбия-
  • иран-
  • александър вучич

Двамата лидери обсъдиха важни аспекти от двустранното сътрудничество и глобалната геополитическа ситуация, с акцент върху положението на сърбите в Косово.

Вучич обсъди с иранския президент важни въпроси и го покани в Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна в Ню Йорк с президента на Ислямска република Иран Масуд Пезешкиан в кулоарите на Общото събрание на ООН. Те обсъдиха най-важните аспекти от сътрудничеството между Сърбия и Иран, както и глобалната геополитическа ситуация, като специална тема на разговорите беше тежкото положение на сърбите в Косово, съобщи Танюг, цитирано от БТА.

Вучич написа в Инстаграм, че в сърдечната среща с Пезешкиан е подчертал значението на ООН в усилията за засилване на диалога и дипломатическите действия с цел бързо успокояване на конфликтите, чиито последици вече са дълбоки и широкообхватни. "Специална тема на разговора беше тежкото положение на сръбския народ в Косово и аз информирах подробно уважаемия събеседник за всички предизвикателства, свързани с решаването на многобройните и сериозни въпроси в това отношение“, заяви Вучич.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.

Сръбският президент допълни, че отново е благодарил на Иран за неговата последователна и непоколебима позиция по отношение на териториалната цялост и суверенитета на Сърбия и подчерта, че Сърбия цени тази позиция. Вучич заяви, че е поканил президента на Иран да посети Сърбия, за да обсъдят потенциала за сътрудничество в различни области и укрепване на отношенията между двете страни.

Президентът на Сърбия се срещна и с министъра на външните работи на Китайската народна република Ван И, като в разговора представи все по-трудната ситуация за сръбския народ в Косово и поиска китайска подкрепа по въпроса.

Вучич заяви в Инстаграм, че е имал изключително важна среща с Ван И и че е обсъдил с него всички най-важни теми, от двустранните отношения до глобалните проблеми, пред които са изправени днес. „Представих му все по-трудната ситуация на сръбския народ в Косово и помолих за китайската подкрепа в борбата за истината и спазването на международното право“, написа Вучич.

Той подчерта благодарността на Сърбия към Китай, който е гласувал против резолюцията за Сребреница в Общото събрание на ООН, и помоли Ван И да предаде поздравите и благодарността на Сърбия на китайския президент Си Цзинпин за неговата постоянна подкрепа и искрено приятелство.

Президентът на Сърбия имаше двустранни срещи с много световни представители в Ню Йорк, а снощи изнесе реч пред Общото събрание на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    4 1 Отговор
    Евала на сърбите, ние пак сне на страната на сатаната ! И не стига това, но и сатаната иска нашето изчезване
  • 2 Леле - леле !

    2 0 Отговор
    Иран понася ежедневните удари на еврейската армия , но търпи ! Въпреки това медиите ни очакват да проявяваме омраза и страх от Иран . Дори се надяват да проявяваме омраза към Вучич и братска Сърбия .
  • 3 БСП за България и Радев

    1 1 Отговор
    Да приветстваме Сърбия с включването си в Остта на Доброто: Москва - Техеран - Пекин
  • 4 хххх

    1 0 Отговор
    Тоя Вучи е анти-европейска къртица!
Новини по държави: