Отидете към основна версия

2 417 80

Стратегическа среща в Будапеща! Украйна и Унгария обсъдиха Плана за победа на Володимир Зеленски

  • андрий сибига-
  • володимир зеленски-
  • петер сиятро-
  • унгария-
  • украйна

Андрий Сибига изрази надежда, че Унгария ще продължи да подкрепя инициативите на Киев и да допринася за бързото им осъществяване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският външен министър Андрий Сибига и унгарският му колега Петер Сиярто обсъдиха начините за постигане на траен мир, за наказване на Русия и прилагане на Плана за победа на президента Володимир Зеленски. Двамата първи дипломати съобщиха това на пресконференция в рамките на посещение на Сибига в Будапеща, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Сибига изтъкна, че основният въпрос, който e обсъден, е била непредизвиканата пълномащабна война на Русия срещу Украйна и пътищата за постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир, възстановяване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и търсенето на отговорност на Москва за зверствата, извършени в Украйна, включително за престъплението агресия.

Той е запознал Сиярто с положението на фронта и във временно окупираните земи и е благодарил на Унгария за подкрепата за 14-те санкционни пакета на ЕС срещу Русия и оказаната хуманитарна помощ, отбелязва Укринформ.

Киев приветства и участието на Будапеща в проектите за възстановяването на Украйна, подкрепата от унгарска страна за украинците в Унгария, обучението на военни медици и включването на Будапеща в Противоминната коалиция, добави Сибига.

Страните обсъдиха и Мирната формула и Плана за победа на Зеленски. Украинският външен министър изрази надежда, че Унгария ще продължи да подкрепя инициативите на Киев и да допринася за бързото им осъществяване.

Разговорите на четири очи продължиха около час, два пъти по-дълго от предвиденото. След това се състояха и преговори в разширен формат с участието на делегациите.

Както Укринформ съобщи по-рано, Сибига е на посещение в Унгария за двустранни разговори с унгарския си колега Сиярто.

Ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак обяви, че Планът за победа на Украйна скоро ще бъде направен обществено достояние, с изключение на някои поверителни детайли от него.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: