Отидете към основна версия

971 5

Чуждестранен кораб напада виетнамски рибари край Параселските острови

  • нападение-
  • кораб-
  • параселските острови-
  • виетнам

Инцидентът води до сериозни наранявания и обостря напрежението в региона

Снимка: Shutterstock

Десетина виетнамски рибари са пострадали, след като лодката им е била нападната от чуждестранен кораб, докато са ловили риба близо до Параселските острови – район с териториални претенции както от Китай, така и от Виетнам, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Атаката е извършена в неделя, но не се предоставят детайли за чуждестранния кораб, нито за начина, по който е била нападната рибарската лодка.

Трима от рибарите са получили счупвания на крака и ръце, споделя Нгуен Тхан Биен, капитанът на плавателния съд QNg 957.39 TS. Риболовната лодка, на борда на която се намирали десетимата рибари, е отплавала от сушата на 13 септември.

Виетнамските власти вече разследват инцидента.

Контролираните от Китай Параселски острови, известни във Виетнам като Хоанг Са, се намират в Южнокитайско море – важен и натоварен международен морски маршрут, за който Китай претендира за почти цялата му площ. През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага постанови, че териториалните претенции на Китай не са подкрепени от международното право, но Пекин продължава да отказва да признае това решение.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини