24 Септември, 2024 12:03 529 2

Тайван трябва да е готов за нападение от Китай замаскирано като учение

  • тайван-
  • китай-
  • заплаха-
  • война-
  • когнитивна война-
  • дезинформация-
  • тактика на сивата зона-
  • военни учения-
  • мир-
  • стабилност-
  • суверенитет-
  • нападение

Тактиката на сивата зона, дезинформацията и когнитивната война са основните оръжия на Китай срещу Тайван към момента

Тайван трябва да е готов за нападение от Китай замаскирано като учение - 1

Министърът на отбраната на Тайван, Уелингтън Ку, предупреди за възможността Китай да извърши атака срещу Тайван под прикритието на военни учения, като отбеляза, че Пекин все по-често разнообразява своите военни маневри, което прави по-трудно предсказването на потенциални атаки.

Китай използва комбинация от "конвенционални" военни практики, като съвместни въздушни и морски тренировъчни учения и маневри, заедно с "неконвенционални" методи, като инциденти в т. нар. "сива зона" около въздушното и морското пространство на Тайван, заяви Ку на пресконференция в сряда.

Това се е превърнало в стандартна практика и ще продължи, независимо от резултатите от президентските избори в САЩ през ноември, подчерта той.

Освен това, мащабът на тези военни действия се е увеличил, което прави по-трудно да се предвиди кога военните учения могат внезапно да се превърнат в нападение срещу Тайван, добави министърът.

Затова въоръжените сили на Тайван трябва да бъдат подготвени и да провеждат специални учения за този сценарий, като същевременно поддържат достатъчно отбранителни способности и не реагират прекалено на движенията на врага около страната, каза Ку.

Той също така подчерта, че тайванските военни може да се наложи да съкратят времето за реакция на заплахи от Китай.

В отговор на журналистически въпрос дали е възможно провеждането на ново учение "Joint Sword 2024B" с фокус върху Тайван, след мащабното "Joint Sword 2024A", проведено от НОА около Тайван само дни след встъпителната реч на президента Лай Чинг-те на 20 май, Ку отбеляза, че има "модел" в ученията на НОА, но Китай ще реши дали да използва това наименование за предстоящи действия.

Тайванските въоръжени сили ще наблюдават внимателно ситуацията за признаци на такова учение, каза той.

Междувременно, на въпрос дали инцидентът от юни, при който китайски мъж с моторна лодка навлезе в териториалните води на Тайван и влезе в река Тамсуи, може да е "тест за устойчивост" на тайванските военни, Ку отбеляза, че не може да се изключи възможността Китай едновременно да е използвал "когнитивна война и тактики на сивата зона" срещу Тайван.

След този инцидент, друг китайски гражданин бе заловен в тайванските води, след като гребеше на надуваема лодка от Нинбо, Китай, миналата седмица.

Моторните лодки, поради малките си радарни профили, не могат да бъдат засечени от радарите на тайванските военни, а Управлението за брегова охрана (CGA) ще закупи специални системи, за да засили сигурността на границите и морските зони след тези инциденти, каза Ку.

Тайванските военни ще разгледат всички проблеми, излезли наяве от тези инциденти, и ще работят с CGA по съществуващите протоколи за взаимопомощ, за да реагират по-добре при подобни ситуации, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 11 Отговор
    Тайван са едно китайско село. Даже и учение няма да е нужно. Като в Хонг Конг ще пратят 2 рейса жандармерия да окошари жълтите джендъри.
  • 2 К.О.Т.арАК 😺

    7 3 Отговор
    Сценария в Украйна ще бъде приложен и в Тайван. Сащ им трябва още една голяма война да отложат неизбежното- ФАЛИТА И РАЗПАДА ИМ.