26 Септември, 2024 13:09 1 793 10

Гръцката брегова охрана откри огън по турска рибарска лодка

  • егейско море-
  • гърция-
  • турция-
  • рибарска лодка-
  • брегова охрана-
  • кораб-
  • лодка

Плавателният съд се е завърнал благополучно на брега, съобщиха турските власти

Гръцката брегова охрана откри огън по турска рибарска лодка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцката брегова охрана е стреляла във въздуха и е преследвала турска рибарска лодка „Барбарос 4“ в Егейско море, информира командването на турската брегова охрана, цитирано от Хабертюрк, предаде БТА.

Инцидентът е станал вчера следобед близо до бреговете на Бодрум (окръг Мугла). Кораб и лодка на турската брегова охрана незабавно са пристигнали в района и, „използвайки превантивни маневри", са прогонили гръцкия катер, преследващ турската лодка.

По рибарската лодка не са открити щети. Плавателният съд се е завърнал благополучно на брега. Инцидентът се случва два дни, след като турският министър на вътрешните работи Али Йерликая обсъди с министъра на морските въпроси на Гърция Христос Стилианидис случаите на нарушаване на териториалните води на Турция от гръцки лодки.

Йерликая е изразил недоволството си и е подчертал, че подобни инциденти са неприемливи от гледна точка на поддържането на добросъседски отношения. От своя страна Стилианидис е „заявил, че добросъседските отношения между двете страни са важни, че инцидентите нямат политически аспект и нарушенията няма да се повтарят“.

Междувременно основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) критикува остро случаите на нарушения. Заместник-председателят на НРП Янкъ Багджъоглу заяви, че през последните дни нарушенията на турските териториални води от страна на лодки на гръцката брегова охрана за съжаление не се ограничават само до морските граници, а дори стигат почти до бреговете, информира опозиционната новинарска агенция Анка.

Тези инциденти са открита атака срещу правото на суверенитет на Турция и категорично не могат да бъдат толерирани. "Още по-жалко е обаче безразличието, което министерството на вътрешните работи и съответните институции проявяват към тези случаи", посочи Багджъоглу.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако беха нашите митничари

    10 3 Отговор
    щеха да си делнат наловената риба!
  • 2 Кардак

    22 18 Отговор
    Потопете им един два катера и нещата ще се оправят. Гърците не разбират от друго
  • 3 СУПЕР

    16 16 Отговор
    точно така се действа срещу нахален пуяк
  • 4 НАТО

    17 6 Отговор
    Е КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ СТРЕЛЯТ ДВЕ НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ, ОКАЗА СЕ ЧЕ НАТО НЕ СТРУВА

    Коментиран от #7

  • 5 Винкело

    6 2 Отговор
    Кое лодка, кое катер, кое кораб... пълна каша им у главите.
  • 6 Истанбул

    15 8 Отговор
    Един път провокираха
    Втори трети път
    Турската страна както си мълчи изведнъж може да получат отговор.
    В момента дразнят лъва
  • 7 Варшавския договор

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО":

    Ами виж как влязоха в Чехословакия български войничета изпратени по заповед на братушките. На никой никога не му е пукало за българския живот
  • 8 Ти си

    0 0 Отговор
    Кога се стреля по нарушител в море - при нелегално пресичане на морската граница или напускане на предварително зададения фарватер за търговски и пътнически кораби . Как се действа - при засичане на нарушителя от НиС поста се подава информация в съответното гранично поделение или в поделение на брегова охрана които изпращат патрулен катер на съответните координати . При пристигане на местонарушението военният катер се опитва да влезе в контак със съда нарушител чрез звукови , визуални, светлинни и телекомуникационни средства - сирени и мргафони , флагови разцвета съгласно международния СВОД , сигнални ракети или опивестителни светлини , използване на UKV приемник . Ако не се отговори на тези опити за контакт се изстрелва предупредителен откоси с бордовото оръдие зад кърмата , следва предупредителен откоси пред носа ако и тогава не се подчинят на заповедта на патрулни катер се дава откоси по мостика .
    Това е в кратка форма процедурата за спиране на нарушител ....

    Коментиран от #9

  • 9 Въпросът е

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ти си":

    Кой и как определя кой е нарушител?

    Коментиран от #10

  • 10 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Въпросът е":

    Има си координати на териториалните води - незаконното им пресичане (без уведомление на властите) се счита за нарушение .
    Търговски и пътнически излезли от установения фарватер (с изключение на бедствия и аварии) се считат за нарушители.
    За всичко това си има международни правила и закони - подобно като тия във въздухоплаването .
    Надявам се да съм ти бил полезен с информацията .....
Новини по държави: