Отидете към основна версия

1 138 50

Зеленски благодари на Румъния за „Пейтриът“ и призова за съвместна противовъздушна отбрана в близост до НАТО

  • володимир зеленски-
  • румъния-
  • благодари-
  • пейтриът-
  • противовъздушна отбрана-
  • нато

На 3 септември румънският парламент одобри правителствен проект за даряване на една система ракети земя-въздух „Пейтриът“ на трета страна.

Снимкa: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отново благодари на Румъния за предоставената система „Пейтриът“. Той направи това във видеоизявление в сряда вечерта, предава Диджи24, цитирано от БТА.

„Благодаря на всяка държава, която наистина ни помага с противовъздушна отбрана. Специално благодаря на Румъния за „Пейтриът“, каза украинският президент.

Володимир Зеленски поиска в районите близо до страните от НАТО да се осигури съвместна противовъздушна отбрана и тези страни да съдействат за свалянето на руски дронове и ракети.

„Можем да постигнем още по-голяма ефективност – можем напълно да сложим край на руския терор, като свалим безпилотните самолети „Шахед“ и ракетите в сътрудничество“, добави той, настоявайки да бъде приета идеята, че съюзниците от НАТО в съседство на Украйна трябва да действат от собствената си територия.

Според Зеленски този ход е „абсолютно възможен“ и даде пример с Близкия изток, когато по време на атаките на Иран срещу Израел „международната коалиция е действала заедно“ и е прихващала ракети и дронове, които заплашвали израелската територия.

На 3 септември румънският парламент одобри правителствен проект за даряване на една система ракети земя-въздух „Пейтриът“ на трета страна. Проектозаконът има за цел да регламентира одобряването на акт за даряване на ракетна система земя-въздух „Пейтриът“ в конфигурацията, договорена с американския партньор, като същевременно дава правомощия на румънското правителство да предприеме необходимите стъпки за възстановяване на наземния капацитет за противовъздушна отбрана чрез придобиване на друга ракетна система земя-въздух „Пейтриът“ от Съединените щати.

През юни Върховният съвет за отбрана, под председателството на президента Клаус Йоханис, реши Румъния да предостави система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: