Отидете към основна версия

2 014 16

"На 16 станах екстремист. Исках да убивам хора."

  • тероризъм-
  • терористи-
  • германия-
  • ислямска държава-
  • джихадисти-
  • радикализация-
  • екстремист

Първоначално попада в екстремистки среди, след което се присъединява към джихадистите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Остро мачете, бронирана жилетка, Коран, черно-бялото знаме на т.нар. терористична милиция "Ислямска държава": Денис все още притежава "инвентар" от миналото си на терорист. Той има и черен пуловер с дяснорадикални лозунги. "Исках да убивам хора, наистина го исках", разказва Денис пред германската обществена телевизия ARD.

Да се радикализираш на 16

20-годишният младеж е от Южна Германия, истинското му име е друго. Той се радикализира преди четири години, когато е на 16 - първоначално попада в дясноекстремистките среди, след което се присъединява към джихадистите. Сега се опитва да се откъсне от всичко това.

Радикализацията на Денис започва онлайн. В интернет той влиза в контакт с десни екстремисти от САЩ, които му оказват идеологическо влияние с омразата си срещу евреите и мигрантите.

"Бях расист и антисемит", казва той. Всичко това се случило във време, в което "нямал много приятели". Малко по-късно заживява заедно с група от десни екстремисти в един северногермански град. Там, както споделя пред ARD, обсъждал заедно с други неонацисти как да правят засади на "хората с различен цвят", да ги пребият и да създадат "нацистки квартал". Същевременно планирали и въоръжени нападения срещу имама на града и срещу политици от зелената партия.

"В Германия не сме планирали убиването на хора. Но ако се беше стигнало до там, щяхме да го възприемем като колатерална щета", споделя младежът пред германската обществено-правна медия. Това, което той и другите искали да постигнат, било най-вече да накарат определени политици да подадат оставки. Атентатите пропаднали, защото някои от групата се отказали, а и поради недостиг на пари, твърди Денис.

От неонацист до салафист

След още няколко месеца обаче Денис се разочаровал от дясноекстремистките групи, както споделя. И се радикализирал наново онлайн - този път се обърнал към салафистката сцена. Свързващ елемент от нацистките среди и ислямистката сцена се оказала неговата омраза към евреите.

"За по-малко от две седмици, вече имах германски контакти в Сирия." Денис искал да замине за там, за да умре във войната за някоя ислямистка милиция - затова започнал да се обучава да борави с оръжие. Тогава си поръчал и мачетето - мислел, че може да му дотрябва. На въпроса дали е искал да извършва ислямистки нападения и в Германия, Денис отгаваря, че му е минавало през ума, но не смятал, че би бил способен на това.

Федералната криминална служба следи опасните малолетни

Денис не е единичен случай, тъй като опасността от страна на младите терористи расте, пише ARD. През февруари 2023 година младеж, който тогава бил на 16, е осъден, тъй като планирал дясноекстремистка атака срещу училището си. През декември пък бе осъден 18-годишен десен екстремист от Потсдам, подготвял нападение с импровизирани бомби.

В същата серия влиза както задържането от полицията по Великден на четирима предполагаеми ислямисти на 15 и 16 години, планирали удари в Германия, така и осъждането на 15-годишен младеж, който по ислямистки мотиви планирал нападение с камион срещу един коледен базар в Леверкузен.

ARD припомня още, че след отмяната на три концерта на Тейлър Суифт във Виена заради терористична опасност сред задържаните са били и един 19-годишен и един 17-годишен ислямист. През септември в Мюнхен пък 18-годишен австриец откри стрелба пред израелското генерално консулство.

Общият брой на опасните младежи, които следи Федералната криминална служба, е между 10 и 30, пише германската обществено-правна медия. Същевременно тя цитира данни на Европол, съгласно които лицата, заподозряни, че могат да извършат терористични удари, стават все по-млади и дори често са малолетни. Проучване на университета в Хамбург стига до резултата, че между 2001 и 2022 година една пета от участниците в ислямистки терористични нападения в Германия са били малолетни.

Напускане на екстремистката сцена

В Германия съществуват редица проекти, чиято цел е да повлияят на ектремистите и да им помогнат да излязат от техните радикални групировки, посочва ARD. Единият от тях се нарича "Повратна точка". Пред германската обществено-правна медия неговата ръководителка казва, че една от причините, увеличаващи готовността за напускане на тези среди са например разочарования или предателство от страна на другарите.

Жената, чието име не се съобщава от съображения за сигурност, съобщава, че почти ежедневно получава нови запитвания по мейл. Ставало дума за напускане на терористични групи, за идеологическо дистанциране от екстремизма, както и за социална стабилизация. Нейният екип бил готов да окаже всякакво съдействие, като в определени случаи била възможна и промяна на името.

Денис също се е възползвал от помощта на "Повратна точка". Той преосмислил нещата след раждането на първото му дете, разказва 20-годишният мъж. Хората от екипа и до днес му съдействат, информира още ARD. Те му помогнали да намери ново жилище за себе си и семейството си в друга федерална провинция. Но и до днес усеща последствията от своята радикализация. Той страда от кошмари, свързани с войната, смъртта и тероризма, и казва, че има нужда от психологична помощ.

Тобиас Дамерс (ARD)

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: