26 Август, 2024 13:53 2 200 40

Пристигнал в Германия през България: нападателят от Солинген

  • солинген-
  • германия-
  • българия-
  • сирия-
  • сириец-
  • бежанец-
  • атентат-
  • тероризъм-
  • ислямска държава

Предполагаемият извършител от Солинген е сириец, пристигнал в Германия през България, където е трябвало да бъде екстрадиран

Пристигнал в Германия през България: нападателят от Солинген - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Извършителят е сириецът Иса Ал Х., на 26 години. В последните седмици е живял в бежански център в град Солинген. В Германия е пристигнал в края на декември 2022 г., където е подал молба за убежище в Билефелд, предаде информационната агенция dpa. Тя е била отхвърлена, тъй като съгласно Дъблинския регламент кандидатите за убежище трябва да искат такова от властите в държавата, през която са влезли на територията на ЕС. В случая с Иса Ал Х. това е България.

Според "Ди Цайт" сириецът е трябвало да бъде депортиран в България още миналата година. Той обаче очевидно е избягал от тогавашното си местожителство в Падерборн и се твърди, че се е явил отново пред властите след изтичането на срока за неговото прехвърляне. Затова и депортирането не е могло да бъде осъществено. Тъй като идва от Сирия, където не може да бъде гарантирана безопасността му, на Иса Ал Х. му е била предоставен хуманитарен статут е бил прехвърлен в Солинген.

Какви доказателства има срещу Иса Ал Х.?

Все още не е доказано по безспорен начин, че 26-годишният мъж е извършителят на атаката в Солинген, пише "Ди Цайт". Разследването продължава. Министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл заяви, че у заподозрения са открити доказателства, че той е извършил престъплението. Според вестник "Райнише пост" сред тях е и калъф за нож. "И ножът, който открихме по-рано, пасваше идеално там."

Намереният в близост до местопрестъплението нож е с 15-сантиметрово острие и е единственото оръжие, използвано при нападението. Предстои да излязат резултатите от ДНК тестовете от дрехите на предполагаемия извършител, по които са открити следи от кръв, а те ще дадат допълнителна яснота, пише германското издание.

Какъв мотив е имал предполагаемият извършител?

Това все още не е изяснено по безспорен начин. Полицията не изключва версията за тероризъм.

В свое изявление терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за атаката и заяви, че нападението е извършено като "отмъщение за мюсюлманите в Палестина и другаде". От терористичната групировка излъчиха видео, за което твърдят, че са получили от нападателя от Солинген. Редакцията на "Ди Цайт" разполага със записа и уточнява, че от него не става ясно дали на кадрите действително се вижда задържания Иса Ал Х. Мъжът във видеото се идентифицира само с арабско бойно име.

Къде е бил настанен Иса Ал Х.?

Бежанският център на Гьорделерщрасе в Солинген се намира на около 250 метра от площад Фронхоф, където беше извършено нападението. Сградата е бивша данъчна служба, която още от средата на 2010 г. се използва за настаняване на бежанци. През 2015 г. в нея е имало място за до 200 души, е казал за "Ди Цайт" бивш управител на бежанския център.

Има ли други лица, свързани с престъплението?

В събота полицията е арестувала и друго 15-годишно момче. За него свидетели твърдят, че непосредствено преди нападението е разговаряло с неизвестно лице за намеренията му да извърши престъпление, като описанието съвпада с атаката в Солинген. Това е заявил Маркус Касперс, старши прокурор във Вупертал. Ако това се потвърди, тийнейджърът може да отговаря за това, че не е сигнализирал органите на реда за планираното престъпление. Съгласно германския Наказателен кодекс това се наказва с лишаване от свобода до пет години или глоба.

Според Херберт Ройл има и още едно задържано лице във връзка с нападението в Солинген – мъж, настанен в същия бежански център. "Двамата се познават добре. Те са вършили много неща заедно - вероятно и в деня на престъплението", казва министърът, цитиран от "Ди Цайт".

Емилиян Лилов (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К.О.Т.арАК 🐱

    18 32 Отговор
    оная вещица Меркел , освен че съъздаде чудовище като Путин , напълни и ЕС с арабели

    Коментиран от #12, #13, #16, #39

  • 2 Верно ли

    59 8 Отговор
    А така! Хайде да ни изключват от ССъюза, че вече байгънясахме от ценностите му!

    Коментиран от #8, #20, #26, #29

  • 3 България

    35 0 Отговор
    О да този е експерт (инжинер) за това
    е там
  • 4 ПОЛУ ЕВРОПЕЕЦ

    48 1 Отговор
    Само че не ние го ПОКАНИХМЕ.
  • 5 Не е възможно

    47 1 Отговор
    На нас Кирчо и Кокорчо ни казаха, че нито един бежанец няма да ни върнат. Искате да кажете, че Кирчо и компания лъжат ???
  • 6 Германистан на три минарета

    53 2 Отговор
    Няма никакво значение откъде е влязъл "инженер хирурга", щом е бил поканен лично от Германистанското правителство! По важно е защо германистанското правителство е искало да изпрати този терорист убиец в България и какво са очаквали да извърши тук?

    Коментиран от #36

  • 7 Аммммм

    43 0 Отговор
    Меркелица си ги покани, да си ги държат там. Като изнасилват гермснски жени ги карат да се извиняват на извършителя.
    Да си ги кранат, поят и обслужват Кексуално. Сега и ножове им вадят. Да се спасяват.
  • 8 К.О.Т.арАК 🐱

    3 30 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    в БРИКС и РФ не щеш ли да те включат?!! КАЗВАЙТЕ СИ ГО НАПРАВО БЕ , ШУ ШУ МИГИ
  • 9 Трябвало

    28 0 Отговор
    да бъде екстрадиран в България , но той минал в нелегалност , докато накрая пробол смъртоносно и ранил невинни граждани . Е , сега няма да е в България , но в немски затвор .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хей

    23 1 Отговор
    Кой е подписал Дебилинското споразумение ??? А тези хем си ги поканиха, а ние сме обичайните заподозрени ....Давайте меченце и целувки ...Иначе хирурга е неспокоен...
  • 12 Не само с арабели

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    По нейно време и българелите получиха разрешение за масова миграция натам..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ФАКТИ

    12 3 Отговор
    Това племе трябва да се затрие, мъже, жени, деца... изобщо не ми е жал, дори и за палестинците.
  • 15 Ивелин Михайлов

    23 4 Отговор
    Тоя искаха да ни го върнат за 20 хиляди евро да коли българи, вместо германци!

    Коментиран от #27

  • 16 Крум

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Аа приятел не така,не е евроатланчески да пишеш така. Сините братовчеди са високообразовани специалисти,които идват тука да се трудят и да допринасят за по висока принадена стойност. Капиш?
  • 17 истината

    28 0 Отговор
    Защо, защо ЕС приема знайни и незнайни чужди граждани, различни по религия, обществено поведение, образование и народност, които не обичат Европа и европейците, но повечето от тях искат да са Тук и да правят каквото си искат??
  • 18 Ние какво сме виновни,

    5 16 Отговор
    че маргиналните копейки ги прекарват през границата, за да саботорат държавата и ЕС.
  • 19 да ве

    3 5 Отговор
    най-миролюбивата и човеколюбива религия

    Коментиран от #23

  • 20 Никой не те държи

    2 17 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    Напускай за Москва..

    Коментиран от #32, #34

  • 21 Когнитивен дисонанс

    16 0 Отговор
    В Германия предоставят хуманитарен статут на бежанец,за да гарантират безопасността му,но не могат или не желаят да упражняват контрол над бежанския център ,в който е настанен.С какъв статут се ползва редовият германец,след като държавата не може да гарантира безопасността му???!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ми ваша си е

    1 13 Отговор

    До коментар #19 от "да ве":

    Като целувате Корана, наредени до вожда си...
  • 24 ТаУмВзе

    14 1 Отговор
    Ние Пак сме им Виновни на швабите, че са Мулти Култи и ги колят Ислямистите а! ХХАХАХАХАХ Атентата от Сарафово, пациента се е прекачил във Берлин! Нещо по Темата от Уж Външното Министерие на колонията Нема! Нема и да има де!
  • 25 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    Този убиец е трябвало да бъде върнат в България заедно с другите оковани които посрещахме на летище София с полковник Марков.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Последния Софиянец

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ивелин Михайлов":

    Върнаха няколко самолета с такива в окови .С полковник Марков бяхме на летище София.
  • 28 Тома

    5 0 Отговор
    Винаги се гордея с такива преминали през България иначе кой ще се сети за нас
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Търновец

    7 1 Отговор
    Думата "Иса" в тълковен превод от Арабски на Български значи Исус и в Корана се употребява в смисъл "Мир за него" Този Иса е заподозрян в масово убийство, и малко история - след първата война между Израел и Палестинци и Араби около 150000 Палестинци бяха изгонени и влязоха неканени в Ливан която беше Християнска и културно и икономически богата страна. След Палестинците нелегално дойдоха Араби и Тюркяни и в Ливан имаше атаки с ножове и коктейли Молотов срещу Християните и се стигна до гражданска война. И сега Ливан е Ислямизиране и в разруха а Християните са малцинство. Това което става в Германия и днес в Британия ми напомня за началото на гражданската война в Ливан, а същото може да стане и тук в България
  • 31 Софиянец

    8 1 Отговор
    Хихи, много ги е яд дойчовците, ама така ще е, ние не сме филтрационен лагер за вашите инжинери и хирурзи, хахаха
    Посрещаме ги на границата, плащат ни лолкото имат и ги съпровождаме до бивша германия 😂😂😂

    Искаме шенген, искеме шенген 👌
  • 32 Верно ли

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Никой не те държи":

    Напускай ти, бе, г@йзер! Аз съм си у дома, а скоро ви спираме и прайдовете!
  • 33 Перо

    7 0 Отговор
    Неефективните действия на германската полиция спасиха 3-ма българи от заколение, по вина на корумпираната БГ гранична полиция!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 байгън

    5 0 Отговор
    Меркел го поканила и той отива - проблем няма
  • 36 Не забравяй, най-голямата джамия

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Германистан на три минарета":

    в Европа е в Мацква, бъдещия Русистан!
  • 37 Времето

    7 1 Отговор
    Германските власти обявяват, че по проблеми от такова естество се работи от доста време и сравнително скоро се очаква подготвяният за такива изверги резерват "България" да отвори врати. "България" има красива и разнообразна природа и е идеалното място за такъв изверг да живее свободно и щастливо със много възможности да задоволява естествените си импулси. Животът на местното население може и малко да се промени, но те са малко и достатъчно тъпи да си продадат държавата, пък и за да направиш омлет...
  • 38 Меркел и Путин

    2 1 Отговор
    Искаха да превърнат ЕС в джамахирия, по подобие на руZZката федерация 😂😂😂😂
    50% правоверен джагал 😂😂😂
    И пак тоя "бил дошъл от България". Все едно ние граничим с Германия и Афганистан 😂😂😂
    Няма такива смешници 😂😂😂
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Арбайтен

    1 0 Отговор
    Този който ги е поканил "инженерите" да си понесе последствията , подобни новини ще са всеки ден за германците и не трябва да ги учудва , трябва просто да свикват.
Новини по държави: