Отидете към основна версия

2 187 92

Новият шеф на НАТО в Киев: Не всички ограничения за нанасяне на ракетни удари по руска територия зависят от нас

  • ракети-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • марк рюте-
  • володимир зеленски

На въпрос дали би могло да се даде разрешение на Киев да използва западни ракети с голям обсег срещу военни цели в Русия, Рюте отговори, че Украйна очевидно има право да се отбранява и международните закони са на нейна страна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте заяви, че предстоящата среща на ниво лидери на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна е важна, но разрешението за премахване на ограниченията за нанасяне на удари дълбоко в Русия трябва да бъде дадено от отделните страни от НАТО, а не от алианса като цяло, предаде Укринформ, цитирайки негово изказване на обща пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, пише БТА.

"Президентът (Джо) Байдън свика тази среща на равнище лидери и аз смятам, че е особено важно да проведем тази среща в събота, 12 октомври, в Рамщайн, заедно със съюзниците и, разбира се, с Украйна", каза Рюте.

На въпрос дали по време на тази среща би могло да се даде разрешение на Украйна да използва западни ракети с голям обсег срещу военни цели в Русия, Рюте отговори, че Украйна очевидно има право да се отбранява и международните закони са на нейна страна.

"Това означава, че това право не приключва на границата. Русия води тази противозаконна война, а това означава, че вземането на прицел на руски изтребители и ракети преди те да могат да бъдат използване срещу украинската цивилна инфраструктура може да помогне за спасяване на живот (…) В същото време всеки един от съюзниците трябва сам да реши нивото за подкрепа за Украйна. И аз знам, че някои от тези обсъждания продължават, но в крайна сметка това не зависи от НАТО. Всеки един съюзник трябва да реши какви ограничения ще наложи на оръжията, които изпраща в Украйна", обясни генералният секретар.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: