Отидете към основна версия

19 421 235

Западът предлага на Украйна да се откаже от част от териториите, за да се присъедини към НАТО

  • украйна-
  • нато-
  • граници

Обсъжданият план предполага, че Русия ще запази контрола върху териториите, които притежава

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Западните страни все повече обсъждат план, според който Украйна ще трябва да се откаже от претенции за някои територии в замяна на присъединяване към Северноатлантическия алианс, съобщи британският вестник Financial Times (FT), позовавайки се на свои източници.

Според нейната информация, съюзниците на Киев смятат, че "съществени гаранции за сигурност" може да формира основата за разрешаване на конфликта. В същото време обсъжданият план предполага, че Русия ще запази контрола върху териториите, които притежава. Украйна, в рамките на границите, които ще възникнат по време на сключването на споразуменията, ще получи защита от страните от НАТО съгласно член 5 от Северноатлантическия договор.

Подобен план се обсъжда във външнополитическите среди повече от 18 месеца. Изданието нарича този модел „западногермански“, тъй като преди обединението на Германия западната ѝ част беше част от НАТО, а източната – от Организацията на Варшавския договор. Въпреки това вестникът отбелязва, че САЩ са против, опасявайки се, че западните държави ще бъдат въвлечени в конфликта.

На 30 септември напускащият поста генерален секретар на ООН Йенс Столтенберг каза, че мирното уреждане в Украйна трябва да включва условия за гаранции за сигурност на Киев от западните страни. Според него западните страни, начело със САЩ, трябва да предоставят на Украйна такива гаранции за сигурност, че „цената за възобновяване на войната да е твърде висока“. Столтенберг добави още, че в момента „няма сребърен куршум“, който може да промени хода на специална военна операция.

Украинският президент Владимир Зеленски се срещна във Вашингтон на 26 септември с американския лидер Джо Байдън, като преди това заяви, че възнамерява да обсъди с него определен план за прекратяване на конфликта, „план за победа“, тъй като съдържа точки които зависят от решенията на Вашингтон. В същото време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се ограничи само до това, че Съединените щати ще проучат плана, предложен от Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: