Отидете към основна версия

2 018 29

Байдън и Нетаняху обсъждат плана на Израел да удари Иран

  • израел-
  • иран-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • нетаняху

Очаква се днес двамата лидери да проведат телефонен разговор

Снимка: YouTube

Президентът на САЩ Джо Байдън може да обсъди днес по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху плановете на еврейската държава да удари Иран, съобщи Axios, позовавайки се на свои източници сред американски официални лица.

Както подчертава порталът, „този разговор между Байдън и Нетаняху може да бъде първият след два напрегнати месеца и идва в момент, когато Израел обмисля възможността да нанесе мащабен удар, който може да доведе до сериозна ескалация.“

Отговорът на Израел се очаква да бъде значителен, казват източници, включващ въздушни удари срещу военни цели в Иран и тайни атаки като тази, която уби лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран.“ Изданието казва, че Израел обмисля и възможността за атаки срещу петролни съоръжения в Иран.

Източник сред сътрудниците на израелския премиер каза на Axios, че „след като бъде взето решението, Нетаняху ще иска да информира Байдън“. Американският служител отбеляза: „Искаме да използваме този призив, за да се опитаме да определим границите на отговора на Израел.“ Както изясни източникът на портала, Съединените щати искат израелският удар да бъде значителен, но не непропорционален.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 32 гласа.

Свързани новини