Отидете към основна версия

1 458 6

Откриха тялото на иранския генерал, убит от Израел заедно с Насрала

  • иран-
  • загинал-
  • генерал-
  • афганистанци

270 хиляди афганистанци трябва да напуснат Иран през следващите шест месеца

Снимка: YouTube

Иран обяви днес, че е открито тялото на генерал Абас Нилфорушан, който беше убит от Израел в Ливан в края на миналия месец заедно с лидера на проиранската ливанска групировка „Хизбула“ Хасан Насрала, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Тялото на мъченика Абас Нилфорушан беше намерено благодарение на непрестанни усилия“, съобщиха от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - идеологическата армия на Иран, и добавиха, че датата за репатриране на тялото и погребението ще бъдат обявени по-късно.

Абас Нилфорушан, един от главните командири на силите „Кудс“, елитното подразделение на КГИР, беше убит на 27 септември заедно с Насралла при израелски удар в южно предградие на ливанската столица Бейрут.

Гвардейците заявиха, че изстрелването на около 200 ирански ракети по Израел на 1 октомври е било отмъщение за убийствата на Нилфорушан, Насралла и на лидера на палестинското движение „Хамас“ Исмаил Хания, който беше убит през юли в Техеран.

Оттогава Израел се заканва да отвърне на удара. Израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди, че атаката ще бъде „смъртоносна, прецизна и изненадваща“, на което Техеран отговори, че „е готов“ за нея, отбелязва АФП.

Междувременно стана ясно, че около 270 хиляди афганистанци трябва да напуснат Иран през следващите шест месеца, заяви високопоставен представител на Ислямската република, цитиран от ДПА и БТА.

Въпросният служител от граничната провинция Разави Хорасан отбеляза, че това представлява ръст от приблизително 40% в сравнение с миналата година.

Сред тези афганистанци са хора без разрешение за пребиваване, както и такива, съгласили се доброволно да напуснат Иран.

„Идентифицирането на нелегалните чужди граждани в страната и завръщането им“ се смята за един от най-важните проекти на министерството на вътрешните работи, заяви Хосейн Шарафати Рад, ръководителят на местната миграционна служба.

Той допълни, че около 60 хиляди афганистанци са се записали легално в училища и университети в провинциалната столица Машхад.

Третият по големина град в Иран се намира на около 250 километра от границата с Афганистан, посочва ДПА.

Правителството на Иран си е поставило за цел да депортира до края на март догодина около два милиона чужденци без необходимите документи. Месеци наред в страната се водят спорове във връзка с големия броя бежанци от Афганистан, избягали от родината си, след като талибаните взеха отново властта там преди повече от три години, отбелязва ДПА.

По оценки на ООН в Иран живеят близо 4,5 милиона афганистанци, много от които не притежават необходимите документи. Според някои ирански медии обаче числеността им е шест или дори осем милиона.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини