Отидете към основна версия

13 Октомври, 2024 20:19, обновена 13 Октомври, 2024 20:19 4 193 115

Израел призна, че негов танк е навлязъл в пост на многонационалните сили на ООН в Ливан

  • израел-
  • юнифил-
  • оон-
  • ливан-
  • хизбула-
  • хасан насрала-
  • бенямин нетаняху

Бенямин Нетаняху призова организацията да евакуира войниците си от страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската армия каза, че един от нейните танкове е навлязъл днес няколко метра в пост на многонационалните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), докато се е опитвал да евакуира ранени военнослужещи, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В изявлението си Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявяват, че действията им не са изложили на опасност мироопазващите сили на ООН. От ЦАХАЛ уточняват, че танкът се е намирал "под масиран вражески обстрел" в южната част на Ливан, информира Франс прес.

"В момента, в който вражеският огън спря и след като бяха евакуирани ранените военнослужещи, танкът се изтегли от поста на ЮНИФИЛ", гласи изявлението на ЦАХАЛ, цитирано от Ройтерс.

По-рано днес от ЮНИФИЛ съобщиха, че два израелски танка са съборили главния портал на тяхна база и са престояли "приблизително" 45 минути вътре.

Междувременно постоянният представител на Израел при ООН Дани Данон заяви днес, че "е неразбираемо" силите на ООН да не са изтеглили миротворците си от районите в Южен Ливан, в които израелските сили се сражава с бойците на ливанската шиитска групировка "Хизбула".

"Терористите от "Хизбула" използват постовете на ЮНИФИЛ за прикритие и за устройване на засади. Настоятелността на ООН да държи военнослужещите от ЮНИФИЛ на огневата линия е неразбираемо", заяви Данон, цитиран от Ройтерс.

Многонационалните мироопазващи сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) съобщиха по-рано днес, че два израелски танка са настъпили в тяхна база днес, като са съборили главния ѝ портал, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Силите на ООН заявиха още, че тази сутрин три взвода военнослужещи от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са забелязани да пресичат така наречената "синя" демаркационна линия.

При навлизането на танковете в базата на силите на ООН те са произвели изстрели, а димът от тях е причинил кожни раздразнения и стомашни проблеми на 15 миротворци. Танковете са останали там 45 минути, а проблемите при военните на ООН са се появили 2 часа по-късно. Засегнатите миротворци получават лекарска помощ.

"Около 4:30 ч. сутринта, докато миротворците бяха в укритията, два израелски танка "Меркава" събориха главния портал и навлязоха в позициите ни, където останаха приблизително 45 минути", се казва в изявлението на силите на ООН, цитирано от АФП.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призова днес генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да разпореди незабавно военните от мисията на ООН в Ливан да бъдат прехвърлени на сигурно място, посочва Ройтерс, като припомня, че ранените досега миротворци от ЮНИФИЛ след израелски обстрел са петима в рамките на три дни.

"За четвърти път за четири дни ние напомняме на израелската армия и на всички останали лица в конфликта, че тяхно задължение е да осигурят безопасността на служителите на ООН и (...) неприкосновеността на техните позиции", заявиха Временните сили на ООН в Ливан.

От ЮНИФИЛ поискаха обяснение от Израел за "шокиращите нарушения", информира АФП. Силите на ООН допълват, че вчера израелската армия е спряла важна доставка за ЮНИФИЛ, като не е позволила на екипа, който я е превозвал, да продължи пътя си.

Премиерът на Ливан Наджиб Микати осъди призива на израелския си колега и заяви, че той представлява нова глава във вражеския подход и не съответства на международните норми.

Италианската министър-председателка на Италия Джорджа Мелони на свой ред каза на Нетаняху в телефонен разговор, че атаките срещу миротворци на ООН са неприемливи. Италианските военнослужещи в десетхилядния състав на ЮНИФИЛ в Ливан са над хиляда.

Преди близо две седмици израелската армия призова миротворците на ООН да се подготвят за изтегляне на най-малко пет километра от ливанско-израелската граница. Ръководителят на мироопазващите операции на ООН Жан-Пиер Лакроа заяви пред Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че "опасността за миротворците става все по-голяма".

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 54 гласа.

Свързани новини