Отидете към основна версия

1 261 21

Най-бедните държави в света с рекордни нива на дълг от 2006 г.

  • бедни страни-
  • дълг-
  • рекордни нива

Доклад на Световната банка: Икономиките на най-бедните нации са по-слаби след пандемията

Снимка: Shutterstock

Световната банка съобщава, че най-бедните 26 държави в света са изправени пред най-високите нива на дълг от 2006 г. насам, а техните икономики са по-слаби в сравнение с периода преди пандемията от COVID-19. Това е посочено в нов доклад на институцията, публикуван преди годишните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд, цитиран от Ройтерс и News.bg.

Сред тези 26 държави са някои от най-бедните в света, включително Бурунди, Южен Судан и Малави. Например, Бурунди има брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението около 221 щатски долара, което я поставя сред най-бедните нации. В Южен Судан БВП е около 275 долара, а в Малави – 439 долара на човек. Тези държави са силно засегнати от вътрешни конфликти, липса на инвестиции и слаба инфраструктура.

Докладът подчертава, че тези нации са особено уязвими на природни бедствия и външни шокове, като над две трети от тях са в състояние на въоръжен конфликт или изпитват затруднения в управлението на обществения ред.

Повечето от тези държави се намират в Субсахарска Африка, включително Етиопия, Чад и Конго, но списъкът включва и Афганистан и Йемен. Въоръжените конфликти и проблемите с поддържането на обществения ред възпират чуждестранните инвестиции.

Натрупаните природни бедствия през последното десетилетие са довели до средни годишни загуби от 2% от БВП за тези държави, което е пет пъти повече от средното за страните с по-нисък среден доход.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: